Terug naar de basis

Terug naar de basis Ook wel populair gezegd, want het klinkt beter, “Back to Basic”. Je kunt er over filosoferen wat je wilt en dat vindt dan ook veelvuldig plaats. Immers, iedereen heeft er wel een eigen mening over. Of het nu het tijdperk van Aquarius is die mensen drijft of het is de zware crisis, mensen gaan nadenken over de essentie van het leven. Dat het dus een tijd van verandering én terug naar de basis is, is wel zeker

Verandering

Strikt genomen zijn mensen niet veranderingsgericht, de wetenschappelijke cijfers variëren van 75% tot 95% van de mensheid die niet op verandering zit te wachten. Daarvan is overigens een grote groep die wel volgt en slechts zo’n kleine 10% die koste wat het kost met de hakken in het zand gaan. Vaak niet eens met een logische reden.
Dat wil dus ook zeggen dat de beperkte groep die verandering toejuicht, niet zozeer om de verandering maar om de verbetering, het voortouw neemt. Dat is overal en altijd zo, ook als je terugkijkt naar verandering die in het verleden hebben plaatsgevonden. De geschiedenis is daarbij een goede graadmeter voor de toekomst en met een beetje geluk leert men van de eerder gemaakte fouten.

Aanleiding tot verandering

De aanleiding tot verandering is meestal iets drastisch, denk maar eens aan een oorlog. Behalve de opbouw na een oorlog, beginnen mensen ook altijd met het gegeven “nu gaan we het anders doen” en soms is dat ook zo. Niet altijd, ook dat blijkt wel uit de geschiedenisboekjes. Want veel mensen vallen vroeg of laat terug in oude gewoonten.
Dit alles neemt niet weg dat het geen kwaad kan dat mensen minimaal gaan nadenken over waarom de dingen gaan zoals ze gaan. De een geloofd in toeval en de ander niet, maar waar het om gaat is dat je probeert tot de essentie te komen.

De essentie

Met een beetje geluk (en wijsheid) komen mensen tot de essentie van waar het om gaat, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Als je echter wel een poging wilt wagen, dan kan je dit voor jezelf doen en proberen op je eigen vragen antwoorden te bedenken. Toch is een filosofiegroepje ook vaak zinvol om een stukje verder te komen. Enerzijds om andere meningen tot je te laten komen en anderzijds je eigen gedachtegang verder vorm te geven. Enkele “waarom en wat-vragen” die je de revue kunt laten passeren. Er zijn geen foute antwoorden, slechts eerlijke antwoorden.

  • Waarom gaan zaken zoals ze gaan?
  • Waarom is vaak iets heftigs een moment voor verandering?
  • Waarom nemen mensen (of jijzelf) ergens een verkeerde afslag?
  • Wat maakt de individualistische maatschappij prettiger leven? (in vergelijk tot vroeger)
  • Wat kan ik doen (of moet) om te veranderen?
  • Wat is de toegevoegde waarde van het individu?
  • Wat is de toegevoegde waarde van een groep (gezin, collectief, leefgemeenschap etc.)
  • Waarom raken zovelen uit balans?

Natuurlijk is er niet op alle vragen zomaar antwoord te geven, maar het kan wel aanzetten tot denken. Denken over het leven, denken over de essentie en terug naar de basis…
Waar gaat het uiteindelijk allemaal om?!

En dan…

Nu kan het zomaar zijn dat er mensen zijn die zeggen, waar brengt als dat gefilosofeer ons naar toe? Angst voor verandering kan een drijfveer zijn om niet eens na te willen denken over de eerder gestelde vragen (of andere met dezelfde essentie).

Levensvragen kunnen je altijd nieuwe inzichten brengen en dan maakt het niet uit of het na een heftige gebeurtenis is of niet. De basis van het leven waar het om gaat, is iets waar we uiteindelijk allemaal naar toe werken als we richting het volwassen leven gaan. Toch neemt een grote groep mensen ergens in het leven een andere afslag dan oorspronkelijk bedacht. Niet altijd fout, slechts anders. Dat andere kan wel weer gevolgen hebben die niet in het oorspronkelijke plan passen en zo kan je zomaar, zonder het te beseffen, de essentie kwijt zijn. Geld is niet zelden een basis die de essentie kan doe vervagen.
Tussentijds reflecteren is niet verkeerd en laat je vooral niet afschrikken wat het tot gevolg kan hebben.

Tot slot

Back to Basic is terug naar de basis en dat kan je op veel manieren doen of minimaal de gedachtegang op gang brengen. Niet veranderen om het veranderen, maar wel bedenken wat je echt gelukkig maakt, waar het echt om gaat in het leven en op wat voor manier jij dat vorm wilt (blijven) geven.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terug naar de natuurTerug naar de natuurWe zijn steeds meer bezig met natuurlijke en eerlijke producten, eventueel uit eigen tuin of we zoeken voor onze rust st…
De voordelen van klein wonenDe voordelen van klein wonenAls we de woonprogramma’s moeten geloven begin je met een starterswoning en ga je steeds groter wonen. Pas tegen de tijd…
Wie kan er delen?Wie kan er delen?Is het vanzelfsprekend dat mensen delen of juist niet? Een meer individualistisch ingestelde maatschappij kent veel mind…
Vertrouwen en angst in balansVertrouwen en angst in balansEr wordt wel eens gezegd: “Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.” en daar zit wel wat in. Een teveel…

Oma's tips voor een gelukkig levenOma's tips voor een gelukkig levenOude wijsheden zijn er niet voor niets. Luister eens naar mensen met veel levenservaring en doe er je voordeel mee. Mens…
Bronnen en referenties
  • Y. Siebrandus - filosoof
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Filosofie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.