Nederlanders opgepakt voor drugssmokkel in 2010

Elk jaar weer, maand in maand uit, kom je berichten in de media tegen die melden dat er een Nederlander is opgepakt vanwege de smokkel van drugs. Is het slechts het topje van de ijsberg, en is drugssmokkel nog altijd zo lucratief dat er nog steeds mensen zijn die hun geluk beproeven? Dit artikel laat een overzicht zien van vermeldingen in de media, dat er weer Nederlanders betrokken zijn bij het smokkelen van drugs naar of vanuit het buitenland.

Smokkelen van drugs

Het smokkelen van drugs komt nog op heel grote schaal voor. Met zeer grote regelmaat kom je in de media berichten tegen over mensen die gepakt zijn op het smokkelen van drugs. De één probeert persoonlijk via internationale luchthavens drugs van het ene land naar het andere land te verkrijgen. Men verstopt de drugs in de bagage of kleding, of neemt zelfs drugs inwendig mee (zogeheten 'bolletjesslikker's). Het gaat hier om kleinere hoeveelheden drugs. Anderen pakken het groter aan en smokkelen grote partijen. Hier zijn verschillende wegen voor: via (internationale) havens, met transport over de weg of anders.

Controle

Ook in Nederland wordt drugs vanuit het buitenland, veelal uit Zuid-Amerika, binnengebracht. De Nederlandse overheid heeft daar haar maatregelen op genomen. Op de luchthaven Schiphol is sinds 2003 met name de eerste smokkelwijze grondig aangepakt. Alle passagiers vanuit aangewezen risicogebieden, in deze zijn dat Suriname, Nederlandse Antillen en Aruba, worden onderworpen aan een 100% controle. De veelbesproken bodyscan maakt hier onder van uit. Leuk is dat niet voor passagiers die onschuldig zijn. Succesvol is de aanpak wel. Volgens Ministerie van Justitie is het aantal drugssmokkelaars per vlucht uit deze risicogebieden teruggebracht van zo'n 40 per vlucht naar gemiddeld 2.

Wel zijn er ook andere routes bekend geworden waarlangs drugs worden gesmokkeld. Via de Balkanlanden vindt er smokkel plaats, veelal over de weg. Door het afsluiten van de directe smokkelroute van en naar Nederland met veel Zuid-Amerikaanse landen (zie 100% controle hierboven vermeld), wordt Spanje (met name de luchthaven van Madrid) vaker gebruikt als tussenstop om van en naar Europa te komen met de drugs.

Nederlanders betrokken bij drugssmokkel

Nederlanders zijn ook zeer regelmatig betrokken bij drugsvangsten in het buitenland. Je komt het in de media geregeld tegen, soms onopvallend met een klein artikel, de andere keer breed uitgemeten. Nederland staat bekend als exportland voor de drug XTC. Vele miljoenen pillen vinden hun weg de 'markt' op. Exacte cijfers zijn vanzelfsprekend niet bekend. Afgaande op wat daadwerkelijk wordt gevonden door de politie, en ervan uitgaande dat dit slechts een top van de ijsberg is, mag je wel uitgaan van zeer grote hoeveelheden die het buitenland wél bereiken.

De andere drugs die in Nederland voor overlast zorgt is wiet (hasj, marihuana). In Nederland is, tot op bepaalde hoogte, een vrij beleid op het gebruik van deze drugs. Dit is aantrekkelijk voor omringende landen waar dit niet zo is. Het trekt veel drugstoeristen, maar nodigt ook uit tot lucratieve handel. Zeer regelmatig wordt er een plantage opgerold.

Nederlanders in buitenlandse cellen vanwege drugs: de keiharde cijfers

Nederlanders zijn, waarschijnlijk vanwege hun kennis en knowhow betrokken bij drugssmokkel in en naar het buitenland. Het is niet verwonderlijk dat er geregeld Nederlanders terecht komen in de buitenlandse cellen. In de zomer van 2011 werd bekend gemaakt door minister Rosenthal dat er nog ongeveer 2.350 Nederlanders in het buitenland in de cel zitten (peildatum april 2011). Maar liefst 73 procent zit daar voor een drugsdelict. Meer dan 4 op de 5 van deze gevangenen is van het mannelijk geslacht.

De meesten zitten achter de tralies in Europa en dan met name in Duitsland, Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België. Andere landen waar Nederlanders gevangen zitten zijn Latijns-Amerikaanse landen, zoals in Peru (5%) en de Dominicaanse Republiek (6%). Ook in Aziatische landen zijn Nederlanders in de cel gekomen. Helemaal in deze landen is men fel gekant tegen drugs. De gevangenissen in het buitenland zijn over het geheel niet te vergelijken met de Nederlandse. Vies sanitair, eenzijdig eten, criminaliteit en onderdrukking komen veelvuldig voor.

In de media (2010)

Het imago van de Nederlander gekoppeld aan drugs is niet iets om trots op te zijn. Hieronder staat een overzicht van arrestaties van drugsvangsten in 2010 waar Nederlanders bij betrokken zijn geweest. Er is aangegeven wanneer en waar de arrestaties plaatsvonden, hoeveel Nederlanders erbij betrokken zijn, om welke soort en de hoeveelheid drugs het gaat. Op basis van alleen al deze berichten een balans:
 • 16 berichten
 • 32 betrokken Nederlanders
 • 3 wietplantages (ruim 4.750 planten)
 • 1.052 kilo marihuana
 • 132 kilo hasj
 • 102 kilo speed
 • 2.666 kilo cocaïne
 • 2 kilo XTC
 • 94.000 euro contanten

Het is nadrukkelijk een opsomming en gaat niet verder in op schuld of onschuld. Het laat wel zien dat Nederlanders veelvuldig betrokken zijn bij de smokkel van drugs. De vraag is of het smokkelen van drugs nog altijd lucratief is, dat mensen bereid zijn het risico te nemen dat men gepakt wordt? Oftewel, zijn deze berichtgevingen over arrestaties slechts het puntje van de ijsberg: lukt het in de meeste gevallen wel om drugs te smokkelen? Of heeft de (internationale) politie er daadwerkelijk de vinger op weten te leggen?

December 2010: Nederlanders opgepakt aan Spaanse kust voor telen van wiet

Aan de Costa Blanca heeft de Spaanse politie drie Nederlanders gearresteerd naar aanleiding van het oprollen van een plantage met ruim tweeduizend planten.

December 2010: Nederlander in Spanje opgepakt vanwege cocaïnesmokkel

De Spaanse politie heeft een Nederlander gearresteerd die wordt verdacht voorbereidingen te hebben getroffen voor het smokkelen van maar liefst 122 kilo cocaïne.

December 2010: Wederom Nederlander in Spanje opgepakt voor drugssmokkel

In Spanje is wederom een Nederlander aangehouden voor drugssmokkel. In de auto van de man trof men 95 pakketjes hasj met een totaalgewicht van 30 kilo in een ruimte onder het dashboard aan.

December 2010: Nederlander met drugs in Duitsland aangehouden

De Duitse politie heeft een Nederlander aangehouden die in de kofferbak van zijn auto 6 kilo marihuana vervoerde. De drugs hebben een waarde van 45.000 euro. Ook had de man een kleine hoeveelheid cocaïne in zijn broekzak zitten.

September 2010: Nederlander opgepakt in Noorwegen voor smokkelen hasj

Half augustus heeft men ruim 102 kilo hasj ontdekt, dat uiteindelijk tot de aanhouding van de Nederlander heeft geleid.

September 2010: Spaanse politie heeft Nederlanders opgepakt

De Spaanse politie heeft twee Nederlandse mannen opgepakt die regelmatig drugs zouden hebben vervoerd vanuit Nederland naar Spanje. Bij deze arrestatie werd 102 kilo speed aangetroffen, de grootste speedvangst in jaren in Spanje.

Augustus 2010 : Nederlanders opgepakt met 50 kilogram heroïne

Bij de grens met Bulgarije heeft de Servische douane twee Nederlandse mannen gearresteerd. Zij vervoerden ruim 50 kilo heroïne in hun auto die verborgen zaten in geheime luiken onder de autostoelen.

Juli 2010: Nederlander aangehouden voor grote cannabisplantage in België

De Belgische politie heeft een Nederlander gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een cannabisplantage. In een loods stonden een duizendtal planten.

Juli 2010: Nederlander opgepakt in Venezuela

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is een 51-jarige Nederlander opgepakt wegens handel in cocaïne en andere verdovende middelen.

Juli 2010: Nederlander in Spanje opgepakt voor drugstransport

Op het Canarische eiland Tenerife heeft de Spaanse politie een Nederlandse drugshandelaar gearresteerd. De politie houdt de man verantwoordelijk voor een drugstransport van 100 kilo cocaïne en heroïne in 2009.

Juni 2010: NDEA in Gambia doet grote cocaïnevangst

De National Drug Enforcement Agency (NDEA) in Gambia heeft één van de grootste drugsvangsten in haar historie gedaan. Er is sprake van ruim 2.340 kilo cocaïne met een straatwaarde van vele honderden miljoenen euro's. Er zijn 12 personen aangehouden onder wie 3 Nederlanders.

Mei 2010: Spaanse politie pakt vijf Nederlanders om XTC

De Spaanse politie heeft vijf Nederlanders opgepakt die ervan verdacht worden XTC te ruilen tegen cocaïne en hasj in uitgaansgelegenheden in Barcelona en op Ibiza. Er werd zo’n 53 kilo coke, twee kilo XTC en € 8.000,- in beslag genomen.

Mei 2010: Nederlanders opgepakt in IJsland voor drugssmokkel

In IJsland zijn drie Nederlanders opgepakt op verdenking van smokkel van drie ton marihuana. Het was de zeer slechte staat van de boot, waaronder een gebogen mast, die de autoriteiten iets deed vermoeden. De mannen waren overigens op weg naar Groenland.

Maart 2010: Servische politie pakt Nederlanders op voor drugssmokkel

Bij de Servisch-Hongaarse grens zijn door de politie vijf drugssmokkelaars opgepakt met 46 kilo marihuana in hun auto. Onder de arrestanten bevinden zich 2 Nederlanders.

Januari 2010: Drie Nederlanders in België opgepakt bij oprollen cannabisplantage

De Belgische politie heeft een grote cannabisplantage ontdekt. De plantage was verstopt in een woning en telde 705 planten. Bij de inval zijn ondermeer drie Nederlanders opgepakt.

Januari 2010: Nederlandse drugssmokkelaar in Duitsland opgepakt

De Duitse politie heeft vier mannen gearresteerd, onder wie een Nederlander. Men verdenkt de mannen van smokkel van een kilo cocaïne naar een handelaar uit Kosovo. Tevens werd een bedrag van ruim 86.000 euro aan contant geld aangetroffen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag – Uitgebroken, Theo-Henk StrengBoekverslag – Uitgebroken, Theo-Henk StrengHet boek Uitgebroken van Theo-Henk Streng gaat over de vijftienjarige Justin Steenvalk, die bij zijn vader woont. Zijn m…
De gevaren van drugsDe gevaren van drugsIedereen weet dat drugs niet gezond zijn. Velen weten niet dat drugs heel gevaarlijk kunnen zijn. Maar wat zijn eigenlij…
nieuws uitgelichtDe Mexicaanse drugsoorlogMexico is de laatste jaren in de ban van de drugsoorlog. Vrijwel wekelijks zien of lezen wij hier de gruwelijkste verhal…

Hoe een joint te draaienJoints draaien is voor sommigen een gemak, maar anderen weten nog niet precies hoe ze dit moeten aanpakken. Het is goedk…
Recepten met cannabis (wiet) en hun werkingRecepten met cannabis (wiet) en hun werkingIn Nederland is het (persoonlijk) gebruik van cannabis, oftewel wiet, legaal. Hier zijn natuurlijk wel bepaalde regels a…
Bronnen en referenties
 • Demorgen.be
 • Nieuwsblad.be
 • Rnw.nl
 • Ad.nl
 • Nos.nl
 • Rtvoost.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.