Alles wat je moet weten over cocaïne

Cocaïne is een veelgebruikte drug die een oppeppende werking heeft op zowel het lichaam als de geest. Deze drug die gesnoven word valt onder de harddrugs. Cocaïne word gewonnen uit de cocaplant. We gaan in dit artikel dieper in op de geschiedenis,werking, gevolgen, waarnemingen en de gevaren van deze drug en er wordt wat verteld over de cocaplant

De geschiedenis van Cocaïne

Eerst

In Ecuador en Peru gebruikte de inheemse bevolking vijfduizend jaar geleden al coca. De cocaplant was voor de inheemse bevolking heilig. Het hielp namelijk tegen hoogteziekte, het pepte op en de bladeren bevatten allerlei vitaminen en mineralen. Zij onttrokken de stoffen uit de cocaplant die deze effecten veroorzaakten door op de bladeren te kauwen en te zuigen.

Toen in de 16e eeuw de Spaanse Koning Philips II in Zuid-Amerika er achter kwam dat zijn arbeiders langer door konden werken als zij op cocabladeren kauwden, hij gaf de arbeiders een “cocapauze”. In deze pauze kreeg men de gelegenheid om een nieuw setje bladeren klaar te maken.

Europa

In Europa was de cocaplant nog geen succes omdat de bladeren hun werking verloren tijdens de lange overtocht. Maar toen het in de negentiende eeuw lukte om de bestanddelen uit de cocaplant te isoleren werd het in het Westen erg populair. Er was zelfs een met cocaïne aangelengde Bordeaux-wijn, genaamd Vin Mariani, die een gouden medaille van de Paus Leo XIII kreeg als teken van officiële goedkeuring. Het was ook in die periode dat Coca-Cola met de slogan kwam: 'have a Coke and smile'. Het bruine suikerdrankje met cocaïne zorgde daar werkelijk voor. Na 1903 is het echter niet toegestaan om echte coke in Coca Cola te stoppen.

1900

In 1900 werd de NCF (Nederlandse Cocaïne Fabriek) opgericht. Hier werd cocaïne geproduceerd. Tijdens de eerste wereldoorlog ging het super met de fabriek, omdat er erg veel vraag was naar cocaïne door de soldaten die in de oorlog vochten. Het werd de grootste cokefabriek ter wereld.

Jaren 60'

Vanaf de jaren zestig tot nu is Cocaïne erg populair geworden onder Hollywoodsterren, zakenmensen, advocaten, kunstenaars of gewoon mensen die het af en toe erg naar hun zin willen hebben. Dit komt omdat je fris en fruitig bleef ondanks de vele premières en feesten die je had als artiest. Zakenmensen bleven scherp voor een vergadering, kunstenaars kregen er inspiratie van en normale mensen gaf het een goed gevoel.

De cocaplant

Coca (Erythroxylum coca) is een plant die zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika en die groeit op grotere hoogte. Coca wordt in het noordelijke Andesgebied in Zuid-Amerika, met name in Bolivia en Peru, gedronken als thee, en gekauwd als middel tegen hoogteziekte en als stimulans voor arbeiders in de mijnbouw. Verder wordt het in producten als tandpasta verwerkt.
Het gebruik van coca is al heel oud. In nederzettingen in het noordoosten van Peru van meer dan vierduizend jaar oud, zijn cocabladeren aangetroffen.

Door het kauwen van coca neemt het uithoudingsvermogen toe, verbetert de ademhaling en de zuurstofwisseling, en wordt het verbruik van glucose gereguleerd. Om die reden wordt coca ook nu nog door inheemse volken gebruikt. De cocabladeren hebben daarnaast ook nog een religieuze functie. Ze worden o.a. gebruikt bij offerandes aan Pacha Mama (Moeder Aarde) of de Apus (de goden), waarbij ze worden verbrand of in de grond worden begraven. Ook worden ze ceremonieel gebruikt door de sjamaan.

Cellulaire werking

De basis van de effecten die cocaïne veroorzaakt, is het gevolg van een verhoogde afgifte van de neurotransmitter Dopamine. Deze neurotransmitter is betrokken bij impulsoverdracht tussen neuronen. Dopamine wordt afgegeven in het beloningscentrum. Daar worden gevoelens van plezier gekoppeld aan bepaalde gedragingen zoals eten, drinken en seks. Cocaïne prikkelt het beloningscentrum, dit geeft gevoelens van genot.

Normale werking van het zenuwstelsel

De neurotransmitter Dopamine ligt opgeslagen in de synaptische blaasjes aan het uiteinde van een axon. Als er een elektrisch signaal het uiteinde bereikt van het axon, versmelten de blaasjes met de wand van het neuron. Hierbij komt de transmitterstof dopamine vrij en bevind zich tussen twee uitlopers van neuronen. Vervolgens bindt de dopamine zich aan de receptoren van het andere neuron en geeft zo het impuls door. Vervolgens laat de binding los en stroomt de dopamine terug naar het neuron waar het vandaan kwam. Dit gebeurd via speciale heropname-eiwitten. Zo komt het terug in het axonuiteinde. De dopamine wordt eigenlijk gewoon gerecycled.

De werking van het zenuwstelsel bij het gebruik van cocaïne

Bij het gebruik van cocaïne veranderen er twee dingen aan dit systeem. Als eerste binden de cocainemoleculen zich aan de heropname-eiwitten. Daardoor kan de dopamine niet terug het uiteinde van de axon in. Daardoor komt de dopamine telkens weer in aanraking met de receptoren waardoor er weer een signaal word gegegeven. Ten tweede zorgt cocaïne ervoor dat de blaasjes met neurotransmitters erin, extra dopamine afgeven. Hierdoor komt er steeds meer dopamine in de synaptische spleet terecht. Omdat dopamine het beloningscentrum prikkelt, voelt men zich gelukzalig en zelfverzekerd. Doordat door cocaïne gebruik de receptoren steeds meer verdwijnen, heb je steeds meer cocaïne nodig om hetzelfde effect te krijgen. Dit komt omdat het lichaam “voelt” dat de dopamine meer aanwezig is. Het lichaam zorgt er dus voor dat er receptoren worden 'opgeruimd'.

Angst

Bij gebruik van cocaine kan de transmitterstof dopamine ook paranoia veroorzaken. Dit komt omdat teveel dopamine het schrikcentrum kan over stimuleren. Zodra er namelijk teveel dopamine in het lichaam word aangemaakt gaat het ook het schrikcentrum stimuleren. Deze schrikgevoelens overtreffen wel de gevoelens die worden veroorzaakt door de prikkeling van het beloningscentrum. Dit schrikcentrum is ons overlevingsmechanisme dat ons waarschuwt voor gevaar. Door overstimulate kan een overdreven angstreactie ontstaan. Van bijvoorbeeld een luide stem of een schaduw kan dan al een heel erge bedreiging lijken voor je veiligheid.

Waarnemingen van de gebruiker

Wat de gebruiker van cocaïne ervaart hangt af van een aantal factoren. Namelijk de dosis cocaine die hij of zij gebruikt en de manier waarop deze wordt gebruikt. Ook de lichamelijke conditie, het lichaamsgewicht en de verwachtingspatroon spelen een belangrijke rol bij wat de gebruiker ervaart. Maar in grote lijnen zijn de effecten bij verschillende mensen hetzelfde.

Je uithoudingsvermogen word groter en je honger en vermoeidheid gevoelens verdwijnen. Dit komt omdat de signalen van dopamine de signalen die je lichaam geeft dat je moe word of dat je je niet lekker voelt overtreft. Hetzelfde geld voor pijn. Daardoor word pijn veel minder gevoeld. Je krijg vrolijke en opgewekte gevoelens en je hebt ongelooflijk veel energie. Want zoals eerder aangegeven word door de extra dopamine het beloningscentrum extra geprikkeld. Alles is dus veel leuker voor je gevoel. Na ongeveer 30 minuten zijn deze effecten uitgewerkt. Deze positivie effecten zijn alleen van toepassing als de gebruiker af en toe gebruikt. Als het gebruik regelmatig word of teveel in één keer komt het vaak voor dat je rusteloos word en snel geirriteerd raakt. Dit komt omdat je dan je lichaam teveel geeft. Hierdoor raakt het moe en uitgeput. Omdat je niet goed kan aanvoelen wanneer je wat moet eten of even moet gaan zitten. Ook kan het zelfvertrouwen doorslaan in overmoed. Dit is natuurlijk een gevolg van dat je je ongelooflijk goed voelt. Daardoor denk je dat je de hele wereld aankunt en dat minder leuke dingen niet bestaan. Daardoor is het mogelijk dat een erg zware gebruiker in een schijnwereld komt. Waar dingen als gevoelens, contacten, drukte of rust niet meer de realiteit hoeft te zijn omdat de gebruikers niet meer echt de realiteit ziet. Ook kan gebruik van cocaine de gebruiker seksueel stimuleren. Dit is alleen bij matig gebruik. Bij toenemend gebruik kan het effect van toename afnemen of kan de zin in seks zelfs helemaal verdwijnen.

Lichamelijke gevolgen

Korte termijn

Zodra je cocaine gebruikt ontstaat er een versnelling van de ademhaling, een verhoging van hartslag en bloedruk, een tijdelijke toename van spierkracht en uithoudingsvermogen, een kleine stijging van je lichaamstemperatuur en een locaal verdovend effect. Dit gebeurt in het half uur nadat je hebt gebruikt. De dagen erna kan je je erg uitgeput voelen omdat er veel reserves van je lichaam worden gebruikt. De concentratie cocaine in je bloed is een uur na het gebruik het hoogst. Als dat uur is verstreken zal de concentratie elk uur halveren. Het is maximaal nog een week in je bloed waarneembaar. Naast enkele gevoelens die als positief ervaren kunnen worden zijn er zeker wel risico's voor het lichaam.

Bij gebruik van cocaine heb je zowel risico's op korte termijn als risico's op lange termijn. Door het snuiven kan je een erg pijnlijke neus krijgen. Ook kan je door de klap die je lichaam krijgt een hartaanval krijgen. Of je kan moeite krijgen met ademhalen. Enkele andere mogelijke gevolgen op korte termijn zijn een nierinfarct of een epileptische aanval. Dit komt omdat je nier dan een te grote klap krijgt en vervolgens de stoffen niet kan afbreken.

Lange termijn

Op lange termijn is cocaine ook schadelijk voor je lichaam. Het tast je neusslijmvlies aan waardoor je neusslijmvlies kan gaan ontsteken. Ook je geur en smaak gaan hierdoor achteruit. Je kan chronisch verkouden zijn en veel last hebben van bloedneuzen. Cocaine belast ook het hart-en bloedvatenstelsel, hierdoor word de kans op hart en vaat ziekten groter. Dit komt omdat de bloeddruk stijgt wanneer je cocaïne gebruikt. En zoals bekend is, vergroot dit de kans op hart en vaatziekten. Ook kan regelmatig gebruik een psychose veroorzaken, er is echt niet bekend of dit alleen bij mensen is die er aanleg voor hebben of dat de cocaine dit zelf veroorzaakt. Een gevolg dat niet door cocaine zelf komt maar wel door het gebruik ervan, is hepatitis C. Dit kan je krijgen doordat je je snuifbuisjes deelt. Bijvoorbeeld als een vriend van je deze ziekte heeft, en jij samen met hem één buisje gebruikt. Het kan dan zo zijn dat via zijn neus, het virus op het buisje terecht komt. Daardoor kan het zo zijn als jij het buisje daarna gebruikt, jij ook besmet raakt.

Gevaren

  • Bij mensen die niet sterk in hun schoenen staan kan cocaine er dus voor zorgen dat ze zich zelfverzekerder voelen en vrolijker zijn. Een gevaar hiervan is dat diegene het zo'n goed gevoel geeft dat diegene dat opnieuw en opnieuw wilt ervaren, want zodra ze niet meer onder invloed van cocaine zijn voelen ze zich nog slechter dan dat ze zich al voelden.
  • Overmatig gebruik kan dus leiden tot oververmoeidheid en depressieve gevoelens. Dit komt omdat het lichaam vanwege het gebruik niet op een goede manier aan je verstand kan brengen dat je te weinig slaap hebt of dat je te weinig eet. Je put je lichaam letterlijk uit. Dit kan eveneens leiden tot gewichtsverlies en omdat je minder eet gaat je conditie achteruit.
  • Cocaine is zeer verslavend. Je word er niet zozeer lichamelijk afhankelijk van, maar vooral geestelijk. Er word gesproken van geestelijke afhankelijkheid wanneer men steeds sterker naar het middel gaat verlangen en zich niet meer prettig kan voelen zonder het gebruik ervan.
© 2009 - 2024 Maxwell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coke verslavingMensen met een coke verslaving of cocaïne verslaving zijn verslaafd aan de harddrug die we kennen als coke. Coke is een…
De populairste drugsDe populairste drugsDrugs heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt drugs waar je zwaar verslaafd aan kan raken en drugs die niet zo…
Wat doet cocaïne met je lichaam?Wat doet cocaïne met je lichaam?Wat doet cocaïne met je lichaam? Wat zit er allemaal in cocaïne? Kunnen cocabladeren ook voor andere doeleinden worden g…
Als je kind gaat experimenteren met drugsAls je kind gaat experimenteren met drugsWat doet het met je als ouder als je ontdekt dat je kind experimenteert met drugs? Denk je als ouder dat experimenteren…

Blowen en de effectenBlowen en de effectenIn de grote steden zoals Amsterdam en Den-Haag kom je veel mensen tegen die blowen. Het is een verslaving waar mensen zi…
Heroïne, de werking en de gevolgen van heroïneHeroïne is een harddrug en een kleurloos, geurloos en bitter smakend opiaat en het is bereid uit morfine dat op zijn beu…
Maxwell (43 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.