Blowen en de effecten

Blowen en de effecten In de grote steden zoals Amsterdam en Den-Haag kom je veel mensen tegen die blowen. Het is een verslaving waar mensen zich meestal niet bewust van zijn. Het komt steeds meer in Nederland voor. Vooral bij jongeren die het willen uitproberen of om stoer te doen. Mensen die net beginnen met blowen worden soms misselijk en moeten overgeven. Daarnaast kan het ook enorm helpen bij mensen die ziek zijn.

Effect van blowen


Wat is blowen?

Blowen is het inhaleren van softdrugs, wiet. Het is een soort van shaggie, maar dan met wiet (ook wel marihuana genoemd). Het wordt ook wel joint of stickie genoemd. Als men blowt, dan ruik je een zoete, kruidige geur. Wiet komt van de hennepplant. Het bestaat uit gedroogde toppen van de hennepplant en is meestal groen. Je kan de wiet ook verwerken in cake, ze noemen het dan 'spacecake'.

Waar komt wiet vandaan?

De vezels van de hennepplant worden al 12.000 jaar gebruikt om touw en kleding van te maken. Het is ontdekt door Linaeus in het jaar 1753. 5.000 jaar geleden werd in China ontdekt dat het een geneeskrachtige werking had.

Wat doet blowen met je?

In de softdrugs zit THC. Mensen die blowen merken de effecten al na 2 minuten. Dit werkt uit na ongeveer 2 a 4 uur. Als iemand in een goede bui is en gaat blowen, dan kan diegene om de normaalste dingen een lachbui krijgen. Als je gaat blowen en je bent bang of onzeker, dan kan je ineens heel achterdochtig worden. Verdriet kan bijvoorbeeld omslaan in een depressieve stemming. Ze noemen dat ook wel 'flippen'.

Is blowen verslavend?

Veel mensen denken dat blowen niet verslavend is, dat is onjuist. Als je stopt met blowen na een lange tijd, krijg je afkickverschijnselen. Het is een geestelijke verslaving net als met roken. Het is een verkeerde keuze waar jongeren mee beginnen als ze nieuwsgierig zijn. Ook kost het veel geld. Wanneer men begint met blowen, kan hij/zij nieuwsgierig worden om in de toekomst meer drugs te gaan proberen zoals heroïne, cocaïne, XTC etc.

Nadelen

  • Het kost veel geld
  • Slecht voor je gezondheid
  • Je krijgt minder conditie
  • Je schoolwerk wordt minder (verschilt uiteraard per persoon)
  • Meer moeite met concentreren (of juist een betere concentratie)
  • Je kan vaker ruzie hebben
  • Je hebt soms vreetbuien
  • Je wordt vergeetachtiger
  • Je kan familie/vrienden kwijtraken

Wat zijn de effecten op lange- en korte termijn?

Op korte termijn

Het heeft een kalmerende werking. De effecten hangen af van de gebruikte hoeveelheid en de ervaring van de gebruiker. Het doel is om "high" oftewel "stoned" te worden. Effecten op korte termijn zijn o.a. een lachbui krijgen, stoned worden, en het vermindert je realiteitsbesef. Soms kan je plotseling angstig en misselijk worden. Deze gevoelens die op het moment van de inname bij de gebruikers opleven (bepaald door omgeving en wat je op dat moment denkt), worden dan vaak versterkt.

Op lange termijn

Het is nog niet aangetoond dat er blijvende lichamelijke of psychische schade kan optreden. De Amerikaanse toxicoloog Dr. Steven Lemer had vastgesteld dat cannabis, het THC (Tetrahydrocannabinol) door het lichaam moeilijk en langzaam werd afgebroken en eventueel schadelijke effecten voor het lichaam kan hebben. THC is 70 keer sterker dan nicotine waarvan de negatieve effecten voor het lichaam bekend zijn (zoals longziektes, hartproblemen). De problemen van dit product bevinden zich vooral op psychosociaal vlak.

Wat doet de overheid?

Het gebruiken van wiet mag, maar als je in het bezit bent van wiet is dat strafbaar. Coffeeshops mogen geen reclame maken, harddrugs verkopen, niet verkopen aan jongeren onder de 18 jaar, en niet meer dan 5 gram wiet verkopen. In andere landen is het veel strenger. Als iemand wiet over de grens heen smokkelt neemt hij/zij een groot risico.

Medicinale cannabis

Cannabis bestaat uit de bestanddelen dronabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Medicinale cannabis is anders dan gewone cannabis. Medicinale cannabis is alleen via de apotheek verkrijgbaar en voldoet daarom ook aan de hoogste kwaliteitseisen. Deze cannabis wordt geteeld door een teler met een vergunning van het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). Er bestaan 4 verschillende soorten medicinale cannabis.

Soort cannabis % THC % CBD Wordt gebruikt bij
Bedrobinolca. 13,5%Minder dan 1%- Gilles de la Tourette
- Therapieresistent glaucoom
- Klachten zoals gewichtsverlies, misselijkheid en braken
Bedrocanca. 22%Minder dan 1%- Gilles de la Tourette
- Therapieresistent glaucoom
- Klachten zoals gewichtsverlies, misselijkheid en braken
- Drinken als thee bij chronische zenuwpijnen
Bediolca. 6,3%ca. 8%- Chronische zenuwpijnen
Bedicaca. 14%Minder dan 1%- Gilles de la Tourette
- Therapieresistent glaucoom
- Klachten zoals gewichtsverlies, misselijkheid en braken
- Vermindering van pijn
- Extra sterke ontspannende werking op lichaam en geest
- Onrust, slapeloosheid
- Spasmen
BedroliteMinder dan 1%ca. 9%- Het remmen van een ontsteking
- Bescherming van zenuwen
- Epelepsie
- Ontspanning van de spieren

Niet alle zorgverzekeraars vergoeden standaard medicinale cannabis, of juist gedeeltelijk via de basis- of aanvullende verzekering. Informeer dus goed naar het vergoedingsbeleid.
© 2009 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…

Effecten van drugsgebruikDrugsgebruik is wijdverbreid. Steeds meer mensen gebruiken drugs en ook het combineren van verschillende soorten drugs n…
Alles wat je moet weten over cocaïneCocaïne is een veelgebruikte drug die een oppeppende werking heeft op zowel het lichaam als de geest. Deze drug die gesn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • www.scholieren.com
  • https://www.cannabisbureau.nl/medicinale-cannabis/pati%C3%ABnteninformatie
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Drugs
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.