Kleding moet modieus zijn en is sociaal belangrijk

Kleding moet modieus zijn en is sociaal belangrijk In de omgang met anderen is kleding heel belangrijk, of het nu om kleding voor het eigen bedrijf, kantoor, werk of sociale gelegenheden is. Kleding drukt een deel van de persoonlijkheid uit en maakt de ander duidelijk hoe belangrijk hij of zij de zakelijke, collegiale of sociale omgang vindt. Daarnaast is kleding ook een uiting van omgangsvormen. Men ziet meteen of iemand gekleed is voor de situatie van het moment, of niet. Iemand die in feestkleding op een sollicitatiegesprek verschijnt, maakt bijvoorbeeld al meteen een verkeerde indruk. Hetzelfde geldt voor iemand die in een versleten outfit naar een feestje gaat. Ook die zal door de andere feestgangers niet op waarde geschat worden, zeker niet door de feesteling zelf.

Uw kleding geeft signalen naar anderen

De uitgezochte kleding geeft signalen naar de anderen in de samenleving. Een goed verzorgde persoon geeft op die manier aan dat er prijs gesteld wordt op een goed contact met anderen. Daarvoor hoeft de kleding en de verdere uitstraling niet duur te zijn, maar wel passend bij de persoon, schoon en een aangename indruk maken. Daarbij moet de kleding ook passen bij de gelegenheid, waar ze bij gedragen wordt.

Niet goed gekleed maakt een slechte indruk

Iemand die er sjofel uitziet, geeft anderen de indruk weinig of niets om sociaal contact te geven en zal dan ook niet snel goede sociale contacten leggen. Vooral vlekken op de kleding wekt terughouding op bij anderen.

Kleding benadrukt de persoonlijkheid

“Kleren maken de man” zegt het spreekwoord en voor een gedeelte klopt dat ook wel. In de eerste seconden van een ontmoeting maakt iemand zich meteen een beeld van de ander. Dat beeld kan positief of negatief zijn en vaak ook onverschilligheid ten opzichte van die ander oproepen. Uw hele verschijning telt voor die eerste indruk mee. Zo wordt in een oogopslag het kapsel, de houding en de mimiek bekeken en beoordeeld, en uw kleding, accessoires en schoeisel is daarbij niet onbelangrijk.

Ga af op uw eigen ervaringen

Denk maar eens na: als u iemand ontmoet waarvan de kleding onder de vlekken zit, er ongewassen uitziet en compleet versleten is, zult u die persoon niet met plezier aanspreken om er een relatie mee te beginnen. Het omgekeerde klopt ook: een smaakvol geklede en goed verzorgde persoon zal sneller uw aandacht trekken. Meestal gaat u dan ook in op contactpogingen.

Zakelijke kleding is sociaal belangrijk

Voor directeuren met een eigen bedrijf en voor mensen die een kantoorbaan hebben is correcte, zakelijke kleding heel belangrijk. Klanten zullen onbewust sneller de correctheid, zakelijkheid en het fatsoen van dat bedrijf of dat kantoor aannemen als de vertegenwoordigers ervan een correcte en zakelijke uitstraling hebben.

Voorwaarden voor zakelijke kleding

Zakelijke kleding moet vooral schoon, goed gestreken en correct in orde zijn. Geen losse draadjes, missende knopen, enzovoort. Daarnaast moet ze passen bij de persoonlijkheid van degene die ze draagt. Een gezet persoon zou geen kleding moeten dragen waar dat nog eens extra tot uiting komt. Een erg magere persoon doet er eveneens goed aan om passende kleding daarbij uit te zoeken.

Smaakvolle accessoires erbij kiezen

Behalve deze punten moet kleding ook smaakvol zijn. De kleuren (van de diverse onderdelen, en de accessoires, zoals schoenen, sjaal, ceintuur, sokken, das, enzovoort) moeten bij elkaar passen en samen een prettig ogend geheel vormen.

Kleding moet modieus zijn, maar dat betekent niet dat het de meest moderne kleding moet zijn

"Moderne kleding" wil zeggen dat de kleding volgens de laatste, nieuwste mode is. Dat wil echter nog niet zeggen dat de kleding ook modieus is. "Modieus" betekent "passend binnen de huidige mode". Dus passend binnen de mode van de tegenwoordige tijd. Dat betekent niet dat de kleding supermodern moet zijn, maar ze moet goed gecombineerd kunnen worden met de modetrends van deze tijd. Kies daarom in de winkel moderne kledingstukken die u kunt combineren met de kledingstukken uit uw kledingkast.

Uitgevallen, aparte kledingstukken

Aparte kledingstukken zijn niet altijd bij elke gelegenheid te gebruiken en kunnen vaak ook niet gecombineerd worden met wat u thuis al aan kleding hebt. Deze kleding is wel leuk om eens te dragen, maar vaak slechts bruikbaar voor een enkel seizoen of voor speciale gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige, effen uitgaansjurk met stras steentjes, die u kunt dragen als u naar een concert gaat of als u naar een bruiloft of een diner-dansant gaat. Om eten te koken of de kinderen naar school te brengen is die jurk echter niet geschikt, dus ze zal niet al te vaak gedragen worden. Een prachtig maatpak met dito overhemd en das zal om dezelfde reden niet elke dag gedragen worden.

Zeer moderne kleding

Zeer moderne kleding kan men vaak slechts een enkel seizoen dragen. Dan is het alweer gedateerd. Het is dan ook verstandiger om kleding te kiezen die gemakkelijk met verschillende stijlen te combineren is en niet na een enkel seizoen alweer over de datum is.

Kleding voor het werk

Sommige mensen denken dat aan werkkleding best mag worden gezien dat ermee gewerkt wordt. Dat mag ook wel, maar dat betekent niet dat werkkleding niet hoeft te passen of niet schoon hoeft te zijn. Het is logisch als een bakkersschort of broek na een dag in de keuken zo hier en daar een vlek kan vertonen, maar als dat een hele rits van vlekken is die al een paar dagen oud zijn, ziet dat er niet smakelijk meer uit en is het geen reclame voor de zaak. Werkkleding kan best smaakvol zijn, moet goed passen en moet vooral schoon zijn.

Kleding voor sociale gelegenheden

Voor de opening van een zaak, een avondje uit of voor een feestje kiest men kleding die bij die bepaalde gelegenheid past. Men kleedt zich daar speciaal voor om. Tegenwoordig ziet men vaak mensen op verjaardagsfeestjes, die hun gewone, dagelijkse kleding dragen en zich niet bepaald uitgesloofd hebben om er goed uit te zien. Eigenlijk laat zo iemand zien dat hij de gastgever niet respecteert.

Voorbeeld

Op een bruiloft komt een gast met een los vallend, vaal t-shirt, een spijkerbroek met gaten en een paar vuile gymschoenen eronder het bruidspaar feliciteren. Het bruidspaar is goed genoeg opgevoed om niets te laten merken en neemt de felicitaties aan, maar men ziet de bruid wel even verwonderd naar de outfit kijken. Geen wonder. Zij hebben alles goed en netjes georganiseerd en mogen dan ook verwachten dat hun gasten zich bij hen aanpassen en alles doen om bij te dragen aan het feest en de gezelligheid.

Goede omgangsvormen en correct gedrag

Het is een kwestie van goede omgangsvormen om zich extra goed te verzorgen voor een uitgaansavond of voor een feest waar men voor uitgenodigd is. Gelukkig kennen de meeste mensen hun omgangsvormen en passen zich op de goede manier bij anderen aan. De zorgvuldig uitgezochte kleding voor die speciale gelegenheid is daar een correcte uitdrukking van.

Kleuren die goed bij iemand passen

Probeer er achter te komen welke kleuren goed bij u passen. Twijfelt u daarover, vraag dan eens advies bij een kleurenconsulent of een schoonheidsspecialiste. Uw teint, uw haarkleur, uw ogen, uw bouw, enzovoort zijn belangrijk en niet te veranderen. De kleur van uw kleding wel en die hoort dan ook te passen bij de rest. Sommigen staat de kleur geel fantastisch. Anderen zien er in een geel bloesje ziekelijk bleek uit. Het is dan ook belangrijk om te weten welke kleuren u goed kunt dragen. Weet u dat eenmaal, dan is het ook gemakkelijker om in de winkel een keuze te maken.

Vraag zo nodig hulp bij het aanschaffen van kleding

Vertrouwt u uw eigen smaak niet helemaal, of komt u nogal eens thuis met kledingstukken die u daarna nooit draagt, neem dan iemand mee als u op kledingjacht gaat. Zoek daarvoor wel iemand uit waarvan u zeker bent dat diegene het u ook zegt als een kledingstuk u helemaal niet staat of niet goed past. Op die manier loopt u minder risico om met verkeerde kledingstukken thuis te komen.

Lees verder

© 2012 - 2023 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…
Senioren: kleding en modetipsAls senior kleedt u zich waarschijnlijk anders dan wanneer u nog een tiener was. Helaas bestaat er over kleding en schoe…
Mode voor het najaarMode voor het najaarDe zomer is nog in volle gang of de najaarsmode doet al zijn intrede. In de winkels hangt de nieuwe warmere kleding naas…
Mode: verschillende kleren met verschillende doelenMode: verschillende kleren met verschillende doelenDe eerste kleding werd van dierenhuiden gemaakt, die bescherming gaven tegen kou, wind en regen. Kleren beschermen ons n…

Vrijetijdsbesteding, gratis of goedkoperVrijetijdsbesteding, gratis of goedkoperIedereen wil zich van tijd tot tijd ontspannen. Lekker lichamelijk bezig zijn of zichzelf creatief uiten. Maar vaak zijn…
Het onderhouden van relaties met anderen is noodzakelijkHet onderhouden van relaties met anderen is noodzakelijkEen relatie beginnen is niet zo moeilijk, maar een relatie onderhouden is een heel ander onderwerp. Kijk maar eens om u…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.