Social shopping online is vaak een goed alternatief

Social shopping online is vaak een goed alternatief Social shopping online betekent direct vertaald: “sociaal winkelen op internet”. Het houdt in dat u op internet kunt gaan winkelen of kleding kopen en daarbij vrienden en vriendinnen om hun oordeel kunt vragen. Het is een alternatief voor het gezellig met vriendinnen en vrienden in de stad uit winkelen gaan als u daar de tijd of de mogelijkheden niet voor hebt. Niet iedereen heeft immers de tijd of de energie om op pad te gaan en bovendien kan ook een minder goede lichamelijke conditie of een ziekte daarvoor een beperking zijn. Vooral ouderen kunnen gebaat zijn met social shopping. Ook moeders met kleine kinderen winkelen graag op internet, soms alleen, maar soms ook samen met andere moeders.

Shoppen is vaak een sociaal gebeuren

Vooral voor het kopen van kleding, schoenen en accessoires nemen veel mensen graag iemand mee die kan helpen met het uitzoeken van het bij die persoon passende product. Het is immers prettig als iemand anders even kan kijken hoe een bloes, broek, jurk of jas staat en of de kleuren goed bij de persoon passen.

Niet alleen shoppen voor kleding of schoenen

Niet alleen bij het kopen van kleding of schoenen is de mening van anderen waardevol. Ook bij de aankoop van apparaten en dergelijke kan de mening van anderen vaak helpen. Soms hebben zij immers goede argumenten die voor, of juist tegen, een bepaalde aankoop van een bepaald product spreken.

Ervaringen met aankopen op internet delen

Wie bijvoorbeeld slechte ervaringen met een apparaat van een bepaald merk heeft, zal dat vast aan iemand vertellen die juist daarnaar aan het zoeken is. Het is prettig als u dan ook op internet via de sociale media kunt overleggen. Vaak zijn ervaringen van anderen met een bepaald product op internet vastgelegd en kunt u gemakkelijk zien of een product aan uw verwachtingen zal voldoen, of dat er haken en ogen aan zitten.

Online aankopen doen

Steeds meer mensen kopen online in. Geen wonder, want het is gemakkelijk om van huis uit via internet een aankoop bij diverse aanbieders te bekijken, reviews daarover te lezen en de prijzen van het product te vergelijken. Op die manier kan men immers het beste product voor de redelijkste prijs bemachtigen, maar toch zit er een addertje onder het gras.

Verraderlijke verzendkosten bij de aankopen op internet

Het bedrag van de aankoop staat meestal los van verdere kosten en dus komen er vaak nog verzendkosten bij. Behalve dat zijn er ook regelmatig voorwaarden voor het terugsturen. Wanneer het product toch niet blijkt te zijn wat u ervan verwacht had, kunnen de kosten aan het eind flink verschillen van wat u in een winkel regelt.

De prijs van de aankopen op internet kan soms hoger liggen dan die in de winkels

Regelmatig zijn snelle beslissers vanwege de verzendkosten toch wat duurder uit dan in de winkel in de eigen stad. Het is daarom verstandig om op internet niet alleen naar de voordeligste prijs van dat product te kijken, maar ook naar de verdere voorwaarden die eraan verbonden zijn. Het lezen van reviews is heel belangrijk, want daar vindt u de goede, maar ook de slechte ervaringen van anderen met dat speciale bedrijf en dat product.

Winkels en winkelcentra hebben veel last van social shopping online

Vooral kledingwinkels hebben het in de tegenwoordige tijd steeds moeilijker. Klanten komen wel nog wel de zaak binnen om kleding te passen, maar gaan daarna vaak toch op internet zoeken naar de voordeligste aanbieding van het gepaste kledingstuk. Merkkleding is immers heel gemakkelijk op internet te vinden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere producten en dus wordt er in de winkelcentra steeds minder verkocht.

Social shopping online biedt grote mogelijkheden

Vanwege de minderende omzet hebben de grote winkelketens en de webwinkels zich op het social shopping online gestort. Het is een psychologische zet, want iedereen weet dat mensen gemakkelijker en meer geld uitgeven als er gezamenlijk boodschappen gedaan worden. Alleen het aanbieden tegen een lagere prijs, het opzetten van een site met reviews en het adverteren zelf leveren niet genoeg klanten op. Ook online, want niemand vindt het leuk om in zijn/haar eentje beslissingen te nemen, vooral als men twijfelt over de hoogte van de prijs, het nut of de juistheid van een bepaalde aankoop.

Social shopping online is een gemakkelijk alternatief

Het is vaak even wennen, maar social shopping online is de gemakkelijkste manier om kleding, schoenen, een jas of iets anders te kopen. Veel mensen hebben het gewoon te druk om uitgebreid boodschappen te gaan doen en halen de hoognodige levensmiddelen al vaak snel even tussen het werk door binnen. Om uitgebreid op zoek te gaan naar kleding, schoenen, accessoires of apparatuur hebben zij, vooral in de werkweken, erg weinig tijd.

Het internet biedt snelle mogelijkheden

Het internet biedt dan de mogelijkheid om snel en uitgebreid op zoek te gaan en dan op zeer korte termijn een beslissing te kunnen nemen, al dan niet in overleg met vrienden en vriendinnen die op dat moment online zijn. Op die manier is de tijdwinst vaak bepalend voor de keuze van het shoppen op internet.

Kopen op internet is een goed alternatief voor mensen met een handicap

Daarnaast zijn er ook mensen die graag zouden gaan shoppen, maar vanwege hun lichamelijke beperking niet lang kunnen lopen of zelfs ziek thuis zitten. Voor hen is het social shoppen online een echte uitkomst, want op die manier kunnen ze anderen gemakkelijk om hun mening vragen en hoeven ze toch niet in hun eentje te beslissen over een eventuele aankoop.

Ouderen en social shopping online

Ouderen kunnen veel gemak hebben van social shopping online, vooral als ze slecht ter been worden en niet zo gemakkelijk meer uit kunnen gaan. Veel ouderen raken op een bepaald moment door de een of andere reden hun rijbewijs kwijt en zijn dan aangewezen op het openbaar vervoer of het vervoer voor gehandicapten.

Nadelen van het speciaal openbaar vervoer voor ouderen

Dat heeft ook zo zijn nadelen. De instap van het openbaar vervoer is niet altijd gemakkelijk voor oudere personen, die meestal ook wat voorzichtiger en langzamer dan de andere reizigers zijn. Het vervoer via aangepaste busjes is tijdrovend, want deze nemen uit economische redenen de meest voordelige route om reiziger op te halen en af te leveren, waardoor reizigers vaak een langere weg afleggen en niet exact op de afgesproken tijden aankomen. Social shopping online kent al die problemen niet en ook de ouderen kunnen daar met vrienden en vriendinnen samen overleggen over een aankoop.

Social shopping online wordt ook steeds leuker

Bedrijven bieden op internet hun klanten steeds meer mogelijkheden om hun meningen, aankopen en oordelen met elkaar te delen. Sommige bedrijven zijn daar zelfs heel creatief in, maar het social shoppen online zal nooit voor iedereen het gezellig samen een middagje winkelen in de stad of het winkelcentrum kunnen vervangen.

Direct contact is niet te vervangen door het online aankopen doen

Het directe contact in de werkelijke wereld (en het even iets samen gaan eten of drinken) zal voor veel mensen niet te vervangen zijn door het toch wat afstandelijke contact via internet. Het praat gewoon wat gemakkelijker als men tegenover elkaar zit. U ziet de houding en de uitdrukking van het gezicht van de ander, waardoor u precies begrijpt hoe de ander iets bedoelt. Het internet is een goede tweede mogelijkheid van contact, maar het directe contact met mensen blijft toch het belangrijkste.
© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designer outlet en outlet shoppenDesigner outlet en outlet shoppenDesigner outlet is dure en exclusieve merk kleding kopen tegen veel goedkopere prijzen, in grote en stijlvolle shoppingc…
Voordelige kleding en schoenen: tipsVoordelige kleding en schoenen: tipsKleding en schoenen kopen kunnen een dure aangelegenheid zijn. Vooral wanneer het shoppen van mode een hobby is kan het…
Mystery shoppingMystery shoppingMystery shopping wordt steeds populairder in Nederland. Hoog tijd om eens wat meer te vertellen over deze (bij)baan! Wat…
Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Waarom en hoe social media te gebruiken door bedrijven?Social media biedt organisaties de mogelijkheid om op een ideale manier (goedkoop, snel, gebruiksvriendelijk, groot bere…

De bevolking en etnische groepen van La RéunionDe bevolking en etnische groepen van La RéunionDe huidige bevolkingssamenstelling van het eiland is ontstaan vanaf de 17de eeuw. In 2014 stond het inwonersaantal op 83…
Aantrekkingskracht van toernooien en live beeldenAantrekkingskracht van toernooien en live beeldenDe toernooien worden je om de oren gegooid, zeker in de zomermaanden. Waar men voor een bepaalde sport de televisie niet…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.