Vrijetijdsbesteding, gratis of goedkoper

Vrijetijdsbesteding, gratis of goedkoper Iedereen wil zich van tijd tot tijd ontspannen. Lekker lichamelijk bezig zijn of zichzelf creatief uiten. Maar vaak zijn hobby's en sportscholen duur. Gelukkig bestaat er voor iedere hobby of sport een betaalbaar of zelfs gratis alternatief en soms kan een hobby zelf wat geld of voordeel opleveren. Je moet er alleen maar even opkomen. Welke (bijna) gratis vrijetijdsbestedingen zijn er te bedenken?
Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Alternatief voor de sportschool

Sportschool abonnementen zijn duur en wat doe je dan zoal op die sportschool?
 • Wanneer je vaak op de loopband gaat staan is buiten wandelen, hardlopen of nordic walking een goedkoper alternatief.
 • De trainingsfiets op de sportschool kan vervangen worden door een echte fiets en lekker fietsen in de buitenlucht.
 • Wanneer je de sportschool bezoekt voor steps of zumba kan je een video hierover kopen en dit in je huiskamer gaan oefenen.

Nodig een vriend(in) uit en doe dit samen. Dan is het nog gezellig ook.

Watersport goedkoper

Wanneer je een echte liefhebber bent van watersport, kies dan voor de twee goedkoopste alternatieven. Zwemmen en surfen. Tweedehands surfplanken zijn vrijwel overal voor een habbekrats te vinden en het is een leuke sport. Het spelen met de wind doet denken aan zeilen, maar je bent veel sneller en flexibeler. Nadeel ten opzichte van zeilen is dat je als surfer wel wat vaker een nat pak haalt. Ook een leuke en goedkope hobby met de surfplank is het suppen, ook wel stand up paddel surfing genoemd. Hiervoor heb je naast een surfplank een peddel van zo'n 180 tot 230 cm lang nodig.

Natuurlijk kan je jezelf ook opgeven als vrijwilliger bij een zeilvereniging. Lekker op het water en met boten bezig, zonder dat het verder geld kost.

Vrijwilligerswerk als vrijetijdsbesteding

Vrijwilligerswerk bestaat er in allerlei soorten en maten en voor iedereen is wel iets te vinden.
 • Wanneer je graag kletst, kan je gezelschapsdame in een maatjesproject of zorgproject worden.
 • Wanneer je graag klust of in de tuin werkt, kan je je opgeven bij een hulp of klusdienst.
 • Sommige mensen zoeken ook een maatje om dingen mee te ondernemen. Samen wandelen, vissen, fietsen of winkelen.
 • Mensen die kunnen organiseren en dit leuk vinden, kunnen ze echt overal gebruiken; bij sportclubs, verenigingen en op scholen.

Soms kan vrijwilligerswerk of een hobby ook voordeeltjes opleveren:

 • Vrijwilligers bij de bibliotheek of spelotheek kunnen vaak gratis lid worden.
 • Vrijwilligerswerk bij een peuterspeelzaal betekent meestal dat je je eigen kind mag meenemen en dat hij of zij er gratis mag spelen.
 • Een vrijwilliger bij een tweedehands zaak heeft de eerste keuze uit de spullen die binnenkomen.
 • Je zou natuurlijk ook gewoon af en toe de hond uit kunnen laten van iemand die slecht ter been is. Wel de lusten en niet de lasten van het hebben van een hond.
 • Wanneer je graag creatief bezig bent en goed kan haken, breien of kaarten maken, kan je je knutsels te koop aanbieden op een bazar. Vaak is dan een deel van de opbrengst voor een goed doel, maar mag je voor jezelf je kosten en een klein beetje extra rekenen. Vaak kan je op een dergelijke bazar ook je eigengemaakte koekjes en taarten te koop aan bieden.
 • In enkele gevallen komen vrijwilligers zelfs in aanmerking voor een vrijwilligersvergoeding.
Meer weten over vrijwilligerswerk? Lees dan hier verder.

Goedkoper scrapbooken

Scrapbooken is een leuke hobby, maar je steekt er stiekem toch best veel geld in. Misschien is het een idee om digitaal te gaan scrapbooken en dit als volledig boek te laten afdrukken. Dit geeft ook een mooi resultaat en is vele malen goedkoper. Wil je hier meer over weten, lees dan verder in Digitaal scrappen.

Recyclen als hobby

Wanneer je graag knutselt, is het misschien wel leuk om eens te denken aan recycle materiaal. Creatief met kurk, limonadestokjes, wijnflessen of oude gloeilampen. Kijk hier om alvast wat inspiratie op te doen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je een gratis tattoo krijgen?Hoe kun je een gratis tattoo krijgen?Een goede tattoo is doorgaans niet goedkoop en sommige mensen moeten er echt even voor sparen om daadwerkelijk een tatto…
Scouting: Een vrijetijdsbesteding voor jong en oud!Veel mensen hebben bij het horen van het woord scouting associaties met de ouderwetse, vaak een beetje oubollige padvind…
Goedkoop scrapbookenGoedkoop scrapbookenOok onze hobby’s willen we vandaag de dag zo goedkoop mogelijk beoefenen en scrapbooken is oorspronkelijk ook een hobby…

Waar is vandaag koopavond? Overzicht per provincieWaar is vandaag koopavond? Overzicht per provincieOp koopavonden zijn de winkels later geopend dan normaal. Waar winkels normaal gesproken meestal om 18.00 uur sluiten, b…
Kleding moet modieus zijn en is sociaal belangrijkKleding moet modieus zijn en is sociaal belangrijkIn de omgang met anderen is kleding heel belangrijk, of het nu om kleding voor het eigen bedrijf, kantoor, werk of socia…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 30-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.