InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Wat is defensie?

Wat is defensie?

De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabiliteit en de vrijheid in de wereld. De marine, marechaussee, landmacht en luchtmacht kunnen overal ter wereld optreden. Deze worden ook wel de krijgsmacht genoemd. Zo helpt de krijgsmacht, bij internationale missies, mee aan de wederopbouw van een land.

Missies

Bij missies helpen de Nederlandse militairen mee aan de wederopbouw en ontwikkeling van een land waar net een oorlog is geweest. Ook helpen ze mee in gebieden waar spanningen en conflicten heersen. Nederland heeft eigenlijk een ‘vredesleger’. Dit houdt in dat ons land en de militairen zelf geen oorlog voeren. Een voorbeeld van een missie is die naar Afghanistan.

Minister van Defensie

De Nederlandse defensie valt onder de verantwoording en het toezicht van de minister van Defensie. Deze voert de politieke leiding. Defensie wordt gevormd door de krijgsmacht, het departement en de ondersteunende organisaties. De Commandant der Strijdkrachten geeft de militaire leiding aan de
Krijgsmacht. Ook al geeft deze de leiding, toch heeft de regering het opperbevel over de krijgsmacht.

Krijgsmachtonderdelen

De krijgsmacht bestaat dus uit de Koninklijke Marine, de Koninklijke Marechaussee, De Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht.

De Koninklijke Marine

Dit is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Het marinepersoneel helpt wereldwijd, op de wal en op zee, mee aan de crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulp, missies en rampenbestrijding. Bij de marine werken ongeveer negenduizend medewerkers, onder wie drieduizend mariniers. De marine zet zich 24 uur per dag en zeven dagen per week, wereldwijd in voor vrede en veiligheid.

De Koninklijke Marechaussee

Binnen de krijgsmacht is dit een politieorganisatie met een militaire status. Bij de marechaussee werken ruim zesduizend militairen en burgers in het binnen- en buitenland. De marechaussee controleert de Nederlandse grenzen en lucht- en zeehavens. Ook beveiligt ze de paleizen van het Koninklijk Huis. Verder is de marechaussee het meest zichtbare onderdeel van de krijgsmacht. Ook gaan er vaak marechaussees mee naar missies als politie voor de krijgsmacht. Zo helpen ze hun collega’s bij de landmacht, luchtmacht en de marine. Ze leiden bijvoorbeeld politieagenten op.

De Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht wordt ook wel het leger genoemd. Dit is het grootste onderdeel binnen de Nederlandse krijgsmacht. Er werken hier ongeveer 24.000 militairen en burgers, zoals beleidsadviseurs, technici en administratieve medewerkers. Het personeel werkt hier ook op verschillende niveaus. Ze hebben geen militaire rang.

De Koninklijke Luchtmacht

Deze zorgt voor de bescherming van het Nederlandse en buitenlandse luchtruim. Deze organisatie wordt weer geleid door de Commandant Luchtstrijdkrachten. Luchtmachtmilitairen doen mee aan missies, samen met andere bondgenoten en andere onderdelen van het Nederlandse leger. Ook helpen zij burgers en civiele autoriteiten, zoals plaatselijke politie-eenheden, (inter)nationale (niet-gouvermentele) hulporganisaties en lokale burgers. Bijvoorbeeld bij de rampenbestrijding, rechtshandhaving en humanitaire hulp.
© 2012 - 2019 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Werken bij Defensie: vacatures en opleidingen DefensieWanneer je op zoek bent naar een uitdagende baan is werken bij Defensie wellicht geschikt voor je. Er zijn constant vele…
Werken in de maritieme sectorWerken in de maritieme sectorEr is veel werk te vinden in de maritieme sector van Nederland. Het is een van de sectoren die maar beperkt is getroffen…
Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rijBegin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent voor…
Camouflageverf met ziekmakend chroom-6nieuws uitgelichtCamouflageverf met ziekmakend chroom-6In NAVO-depots en andere legerwerkplaatsen op Nederlands grondgebied is gewerkt met camouflageverf waarin chroom-6 verwe…
Werken bij de MarineWerken bij de MarineOveral om je heen wordt reclame gemaakt voor werken bij de marine. Allemaal leuk en aardig, maar wat moet je je daar nu…
Bronnen en referenties
  • Defensie.nl

Reageer op het artikel "Wat is defensie?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!