Wat is defensie?
De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabiliteit en de vrijheid in de wereld. De marine, marechaussee, landmacht en luchtmacht kunnen overal ter wereld optreden. Deze worden ook wel de krijgsmacht genoemd. Zo helpt de krijgsmacht, bij internationale missies, mee aan de wederopbouw van een land.
Missies
Bij missies helpen de Nederlandse militairen mee aan de wederopbouw en ontwikkeling van een land waar net een oorlog is geweest. Ook helpen ze mee in gebieden waar spanningen en conflicten heersen. Nederland heeft eigenlijk een ‘vredesleger’. Dit houdt in dat ons land en de militairen zelf geen oorlog voeren. Een voorbeeld van een missie is die naar Afghanistan.
Minister van Defensie
De Nederlandse defensie valt onder de verantwoording en het toezicht van de minister van Defensie. Deze voert de politieke leiding. Defensie wordt gevormd door de krijgsmacht, het departement en de ondersteunende organisaties. De Commandant der Strijdkrachten geeft de militaire leiding aan de
Krijgsmacht. Ook al geeft deze de leiding, toch heeft de regering het opperbevel over de krijgsmacht.
Krijgsmachtonderdelen
De krijgsmacht bestaat dus uit de Koninklijke Marine, de Koninklijke Marechaussee, De Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht.
De Koninklijke Marine
Dit is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht. Het marinepersoneel helpt wereldwijd, op de wal en op zee, mee aan de crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulp, missies en rampenbestrijding. Bij de marine werken ongeveer negenduizend medewerkers, onder wie drieduizend mariniers. De marine zet zich 24 uur per dag en zeven dagen per week, wereldwijd in voor vrede en veiligheid.
De Koninklijke Marechaussee
Binnen de krijgsmacht is dit een politieorganisatie met een militaire status. Bij de marechaussee werken ruim zesduizend militairen en burgers in het binnen- en buitenland. De marechaussee controleert de Nederlandse grenzen en lucht- en zeehavens. Ook beveiligt ze de paleizen van het Koninklijk Huis. Verder is de marechaussee het meest zichtbare onderdeel van de krijgsmacht. Ook gaan er vaak marechaussees mee naar missies als politie voor de krijgsmacht. Zo helpen ze hun collega’s bij de landmacht, luchtmacht en de marine. Ze leiden bijvoorbeeld politieagenten op.
De Koninklijke Landmacht
De Koninklijke Landmacht wordt ook wel het leger genoemd. Dit is het grootste onderdeel binnen de Nederlandse krijgsmacht. Er werken hier ongeveer 24.000 militairen en burgers, zoals beleidsadviseurs, technici en administratieve medewerkers. Het personeel werkt hier ook op verschillende niveaus. Ze hebben geen militaire rang.
De Koninklijke Luchtmacht
Deze zorgt voor de bescherming van het Nederlandse en buitenlandse luchtruim. Deze organisatie wordt weer geleid door de Commandant Luchtstrijdkrachten. Luchtmachtmilitairen doen mee aan missies, samen met andere bondgenoten en andere onderdelen van het Nederlandse leger. Ook helpen zij burgers en civiele autoriteiten, zoals plaatselijke politie-eenheden, (inter)nationale (niet-gouvermentele) hulporganisaties en lokale burgers. Bijvoorbeeld bij de rampenbestrijding, rechtshandhaving en humanitaire hulp.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken in de maritieme sectorEr is veel werk te vinden in de maritieme sector van Nederland. Het is een van de sectoren die maar beperkt is getroffen…
Dolfje WeerwolfjeDolfje Weerwolfje is een jongetje uit de gelijknamige boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje Spaan verandert in de nacht…
mijn kijk opKinderen met etikettenHeb jij dat ook? Je staat met een aantal ouders te praten en de etiketten vliegen je om de oren, ADHD, PDD-NOS, Asperger…
Bronnen en referenties