Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje Dolfje Weerwolfje is een jongetje uit de gelijknamige boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje Spaan verandert in de nacht dat hij 7 jaar wordt in een weerwolf. Wit behaard, met zijn brilletje nog op, beleeft hij bij volle maan een heleboel avonturen. In 2011 is de film Dolfje Weerwolfje in première gegaan. Daarnaast zijn er knuffels, spelletjes en andere Dolfje Weerwolfje spullen op de markt. Dolfje Weerwolfje is uitgeroepen tot Kinderboekenheld 2011 tijdens de Kinderboekenweek.

Het begint allemaal zo…

Dolfje Spaan is een jongetje die opgroeit bij de familie Vriends. Zijn echte ouders zijn er op een nacht vandoor gegaan toen Dolfje nog maar drie jaar was. De familie Vriends heeft hem in hun gezin opgenomen alsof het hun eigen zoon is. Dolfje heeft een pleegbroer Timmie, die een jaar ouder is.

Dolfje wordt de nacht waarin hij 7 jaar is geworden wakker en merkt dat hij een ontzettende drang heeft om bij het licht van de volle maan naar buiten te gaan. Er komt ook een vreemd geluid uit zijn keel, wat hij niet kan onderdrukken. Wanneer hij naar zijn handen kijkt, ziet hij dat ze veranderd zijn in wit behaarde klauwen. In de weerspiegeling van het raam ziet hij een vreemd wezen, een soort wolf, maar wel met zijn bril op. Zijn hele lijf is wit behaard. Wanneer Timmie plotseling de kamer binnenkomt, schrikt hij eerst. Maar als hij merkt dat die witte wolf Dolfje is, vindt hij het alleen maar heel erg cool. “Een weerwolf als broertje, wie wil dat nou niet?”
Bij volle maan verandert Dolfje drie nachten in een weerwolf en beleeft dan verschillende avonturen.

Paul van Loon

Paul van Loon (1955) is de bedenker en schrijver van Dolfje Weerwolfje en tal van andere, vaak spannende, kinderboeken. Paul van Loon bedacht Dolfje Weerwolfje al in 1994, voor een liedje van VOF De Kunst op hun cd “De Griezel CD”. In 1997 schreef hij het eerste boek over Dolfje Weerwolfje.

Paul van Loon heeft ruim honderd boeken geschreven. Naast Dolfje Weerwolfje zijn ook de boeken over De Griezelbus erg bekend. De Griezelbus 1 is het boek waarmee Paul in 1991 doorbrak als kinderboekenschrijver. Zijn boeken zijn uitgebracht in meerdere landen en talen, waaronder Duitsland, België, Italië, Denemarken, Estland, Letland en Japan.

Paul van Loon heeft maar liefst 10 keer een prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Hij is ook 17 keer getipt door deze jury.

Hugo van Look

Hugo van Look (1960) is de illustrator van Dolfje Weerwolfje. Hij is degene die precies wist hoe Dolfje Weerwolfje er volgens Paul van Loon uit moest zien. Hugo komt uit België en studeerde Grafische Vormgeving in Antwerpen en Animatiefilm in Gent.

Hugo van Look illustreert voor kindertijdschriften zoals Okki, Taptoe en Zonnekind. Hij tekent voor kinderen van 4 tot ongeveer 9 jaar. Zijn eerste eigen boek was “Het gebeurde op zondag” uit 1988. Hij is het meest bekend geworden door zijn tekeningen van Dolfje Weerwolfje.

Thema’s

De boeken over Dolfje Weerwolfje behandelen verschillende thema’s uit het dagelijks leven. Dolfje is namelijk een jongetje die, net als veel kinderen, niet anders wil zijn. Hij moet leren accepteren wie hij is en komt erachter dat andere mensen, zoals Timmie en zijn ouders, hem juist waarderen om wie hij is. In de boeken zijn er een aantal waarden belangrijk: tolerantie, vriendschap, familie, humor en de natuur.

Kinderen leren door de verhalen van Dolfje een aantal dingen:
 • Zichzelf accepteren
 • Niet iedereen is te vertrouwen
 • Familie en vrienden zullen je altijd helpen
 • Wat vriendschap is
 • Wat je kunt doen tegen pesten
 • Opkomen voor de natuur
 • Dat iedereen verschillend is en dat dit niet erg is

De boeken

Er zijn inmiddels 14 boeken over Dolfje Weerwolfje. De boeken zijn geschaard onder de reeks “vanaf 7 jaar”, maar kinderen van 5 jaar vinden het ook erg leuk om uit voorgelezen te worden. De uitgeverij van Dolfje Weerwolfje is Leopold. De reeks boeken bestaat uit een reguliere reeks en een aantal speciale boeken, zoals boeken speciaal voor beginnende lezers.

Reguliere reeks

 • Dolfje Weerwolfje (1996)
 • Volle maan (1999)
 • Zilvertand (2001)
 • Weerwolvenbos (2003)
 • Boze drieling (2005)
 • Weerwolfgeheimen (2007)
 • Een weerwolf in de leeuwenkuil (2009)
 • Weerwolfbende (2010)
 • SuperDolfje (2011)
 • Weerwolf(n)achtbaan (2012)
 • Weerwolfhooikoorts (2013)

Speciale boeken

 • Het nachtmerrieneefje (2004): Een dun boekje voor beginnende lezers.
 • Dolfjes dolle vollemaannacht (2005): prentenboek
 • Niet bijten, Dolfje (2005): Dun boekje voor beginnende lezers.
 • Weerwolvenfeest (met CD) (2006)
 • Dolfje sneeuwwolfje (bundeling van Niet bijten, Dolfje en Het nachtmerrieneefje + een nieuw verhaal)

Personages

Naast Dolfje Spaan komen er natuurlijk nog meer personages voor in de boeken van Dolfje Weerwolfje:
 • Timmie: pleegbroertje van Dolfje en zijn beste vriend.
 • Pa en Ma Vriends: pleegouders van Dolfje. Pa en Ma vinden het niet erg dat hij een weerwolf is. Pa vindt het wel bijzonder, een weerwolf in huis. Ma legt elke nacht dat Dolfje een weerwolf wordt een stukje rauwe biefstuk voor hem klaar. Zo hoeft Dolfje niet de kippen van Mevrouw Krijtjes op te eten.
 • Mevrouw Krijtjes: is een boosaardige buurvrouw van de familie Vriends. Een oude dame die Dolfje in het eerste boek naar het Opvangcentrum voor Zeldzame Dieren en Mensen (OZDM). In boek 3 keert ze terug als aardige buurvrouw, maar met twee boosaardige zussen.
 • Noura: zit bij Dolfje in de klas en is vanaf boek 2 zijn vriendin. Dolfje heeft Noura heel zachtjes gebeten, waardoor ze in boek 3 ook een weerwolf is geworden.
 • Opa Weerwolf: is een wijze weerwolfopa, die elke dag een weerwolf is. Dat gebeurt als je ouder wordt. Hij woont in het Weerwolvenbos en staat Dolfje met humor en raad bij.
 • Neef Leo: Neef Leo is ook een weerwolf en woont in het Weerwolvenbos. Hij heeft een spraakgebrek, waardoor hij heel grappig praat. Hij is groot en sterk en helpt Dolfje altijd op het juiste moment uit de brand.
 • Valentijn: is een vampierjongen die af en toe in een boek opduikt. Hij is eenzaam en zou graag vrienden met Dolfje en Timmie willen zijn, maar door de competitiedrang lukt dit niet. Valentijn wil Noura graag eens in haar nek bijten, maar Noura is hem altijd te slim af. En dan gaat hij er weer als een speer vandoor…

Andere Merchandising

Dolfje Weerwolfje is populair en dat uit zich ook in de verschillende merchandising omtrent zijn personage. Zo heeft Dolfje een echte tijdschriftenclub. Kinderen kunnen hier lid van worden en ontvangen een aantal magazines per jaar en natuurlijk een leuk welkomstgeschenk.

Er zijn ook knuffels van Dolfje en Noura te koop. Deze zijn ongeveer 30 cm lang en heerlijk zacht. Leuk voor de Dolfje fans!

Naast knuffels en de tijdschriftenclub zijn er ook Dolfje Weerwolfje spellen te koop. Een bordspel, kwartetspel en kaartspel compleet in stijl van Dolfje Weerwolfje. Er is ook een mooie puzzel van Dolfje. Verder zijn er natuurlijk teken- en kleurbenodigdheden te koop van Dolfje Weerwolfje.

Het assortiment merchandising is compleet met lunchbox, beker en feestartikelen.

De film

In november 2011 werd de eerste film van Dolfje Weerwolfje in de bioscoop uitgebracht. Het is de verfilming van het eerste boek. De regie is in handen van Joram Lursen. Dolfje wordt gespeeld door Ole Kroes. Remco Vrijdag en Kim van Kooten spelen de ouders van Timmie. Andere acteurs die meespelen zijn o.a.: Bianca Krijgsman, Trudy Labij en Maas Bronkhuyzen.
In december 2011 waren er al meer dan 100.000 bezoekers naar de film komen kijken. Dit zorgde ervoor dat Dolfje Weerwolfje een Gouden Film kreeg.
In mei 2012 verscheen de film op dvd.

Musical

Van het boek “Boze Drieling” is een musical gemaakt, voor stoere kinderen vanaf 5 jaar. Olbe producties en theater Terra hebben zich ingezet om van het verhaal een mooie, spannende familiemusical te maken. De musical heeft de naam “ Nieuwe avonturen van Dolfje Weerwolfje”. Helaas draait de musical inmiddels niet meer.

Dolfje Weerwolfje is zeer populair onder kinderen van 5 tot 9 jaar. Ook voor ouders zijn het leuke verhalen om voor te lezen. Kinderen leren vooral dat het niet erg is om "anders" te zijn. Naast de boeken zijn er nog meer artikelen van Dolfje te koop. Dolfje Weerwolfje is een echte kinderboekenheld!
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boeken van Dolfje WeerwolfjeDe boekenserie 'Dolfje Weerwolfje' gaat over Dolfje Spaan, drie nachten per maand verandert hij in een weerwolf. Dolfje…
Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonrecensieBoekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonPaul van Loon is onder andere bekend als schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje. Speciaal voor kleuters heeft hi…
Paul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!recensiePaul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!Paul van Loon, de bekende auteur van de Griezelbus, publiceerde in 2013 het boekje 'Foeksia en de hoed van Sinterklaas'.…
Halloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaalHalloween-quiz voor volwassenen: monsters in boek en verhaalHalloween, het feest van spoken, geesten en andere griezels. Door alle eeuwen heen hebben ook volwassenen geloofd in all…
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Bronnen en referenties
 • www.dolfjeweerwolfje.nl
 • www.paulvanloon.nl
 • www.hugovanlook.nl
 • www.wikipedia.nl
 • www.leesplein.nl
 • Boek Dolfje Weerwolfje
 • www.mijndolfjeweerwolfjeverhaal.nl
 • www.theaterterra.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 14-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.