Nederlandse topcriminelen
Criminelen zijn er altijd en overal. Ook in ons land zijn er altijd wel zware jongens actief geweest. Bekende Nederlandse criminelen waren onder meer Sam Klepper, Klaas Bruinsma, John Mieremet en Cor van Hout. Deze topcriminelen zijn allemaal geliquideerd. Een andere beroemde crimineel die nog wel leeft is Willem Holleeder.
Sam Klepper
Simon (Sam) Klepper werd geboren op 29 april 1960 en is op 10 oktober 2000 vermoord. Klepper Klepper hield zich bezig met drugshandel en de exploitatie van speelautomaten. Hij zou een van de leiders zijn geweest van de afdeling speelautomaten in de organisatie van Klaas Bruinsma. Sam Klepper werkte veel samen met andere bekende criminelen als John Mieremet. In de jaren tachtig maakte hij deel uit van de Kinkerbuurtbende De Denkers. Ook Kees Houtman en George van Kleef waren hier lid van. Deze bende onderhield contacten met de grote drugsbaron Charles Zwolsman. De bende bezat miljoenen guldens, die ze kregen door onopgeloste bankovervallen. In de jaren negentig vormde Klepper met Mieremet het duo Spic & Span. Zij schakelden tegenstanders op een efficiënte wijze uit. Het waren keiharde killers. In 1991 werden Klepper en Mieremet gearresteerd wegens een wapenvondst. Sam Klepper werd tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Na hun vrijlating hebben ze weer veel geld verdiend met de drugs- en wapenhandel en met afpersing. Zo zouden ze onder meer Willem Holleeder hebben afgeperst.
Klaas Bruinsma
Over deze beroemde topcrimineel, alias de Dominee of De Lange, is in 2004 zelfs een film gemaakt. Hij werd geboren in Amsterdam op 6 oktober 1953 en is op 27 juni 1991 geliquideerd. Klaas Bruinsma was dé Nederlandse drugsbaron. Hij werd ook wel beschouwd als de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel. De bijnaam de Lange had hij te danken aan zijn lengte en De Dominee vanwege zijn zwarte kleding en zijn gewoonte om anderen de les te lezen.
Willem Holleeder
Deze topcrimineel, die nog leeft, is geboren in Amsterdam op 29 mei 1958. Hij wordt ook wel de Neus genoemd, vanwege de omvang van zijn neus. In 1983 was hij een van de ontvoerders van biermagnaat Freddy Heineken. Nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten, heeft hij zich opgewerkt tot de top van Amsterdamse misdaadwereld. Op 3 juli 2009 werd hij tot negen jaar cel veroordeeld. Hij ging hier tegen in cassatie, maar dit beroep werd door de Hoge Raad verworpen.
John Mieremet
John Mieremet, die op 10 mei 1960 in Amsterdam werd geboren en op 2 november 2005 in Pattaya in Thailand werd geliquideerd, was ook een van de bekende Nederlandse criminelen. Hij begon zijn criminele activiteiten in de jaren tachtig. Met een aantal jeugdvrienden werd hij actief in de hasjhandel en richtte zich op overvallen. Hij wist zich steeds verder op te klimmen in de top van de Amsterdamse misdaadwereld.
Cor van Hout
De Nederlandse crimineel Cor van Hout, die op 18 augustus 1957 werd geboren, is op 24 januari 2003 in Amstelveen geliquideerd. Zijn bijnaam was Flipper. Deze had hij te danken aan zijn liefde voor het flipperspel. Hij was, samen met Willem Holleeder, een van de ontvoerders van Freddy Heineken en Ab Doderer. Hij werd hiervoor in 1984 gearresteerd. Nadat hij in 1991 was vrijgekomen bouwde hij, samen met Holleeder, een bende op. Deze bende had grote belangen in het onroerend goed, de seksbranche en de hasjhandel. Toen hij 38 jaar was overleefde hij een aanslag in Amsterdam, waarvoor hij Klepper en Mieremet verantwoordelijk hield. Als Holleeder zich later aansluit bij dit duo, ontstaat er een breuk tussen van Hout en Holleeder. Vervolgens breidt hij zijn hasjhandel verder uit en in 1998 wordt veroordeeld voor een gevangenisstraf van viereneenhalf jaar. Er wordt drie keer een aanslag op hem gepleegd, de laatste overleefd hij niet.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Holleeder in de spotlightWillem Holleeder, de grootste en bekendste crimineel van Nederland neemt op 11 oktober 2012 deel aan het programma Colle…
Bronnen en referenties