Crime - Wie was John ‘Johnny’ Mieremet?

Johannes Mieremet werd op 10 mei 1960 geboren in Amsterdam. Hij was een berucht crimineel die zijn activiteiten in de jaren ’80 begon. In het begin hield hij zich voornamelijk bezig met hasjhandel, maar later wist hij steeds hoger op te klimmen in de Amsterdamse onderwereld.

De Denkers

John Mieremet is in de Amsterdamse Mercatorbuurt opgegroeid. Op de lagere school hield hij zich al bezig met de illegale handel in vuurwerk. Onder leeftijdsgenoten werd John graag gezien. In de jaren ’80 vormde hij met zijn vrienden Sam Klepper en Kees Houtman de Houtman-bende. Samen hielden ze zich bezig met het plegen van overvallen en hasjhandel. In mei 1985 roofde de bende drie miljoen gulden door met een shovel een postkantoor in Groningen binnen te rijden. Toen het drietal ook de Nederlandsche Bank in Amsterdam wilde overvallen, werd deze roof door de politie verijdeld. Van de CRI, de Centrale Recherche Informatiedienst, kregen de drie al snel de bijnaam ‘De Denkers’, omdat hun plannen tot in het diepste detail werden uitgedacht.

Klaas Bruinsma

Aan het eind van de jaren ’80 gingen John Mieremet en zijn vriend Sam Klepper samen in dienst van de Nederlandse topcrimineel Klaas Bruinsma. Bruinsma gaf leiding aan een goed georganiseerde organisatie, die met haar vele divisies veel weg had van een echt bedrijf. Zo kregen Mieremet en Klepper de leiding over de divisie speelautomaten.

Na Bruinsma’s dood ontwikkelden de twee zich tot keiharde criminelen. Volgens justitie werden ze al snel gezien als de absolute topfiguren in de Amsterdamse onderwereld. Zo zouden ze in 1993 betrokken zijn geweest bij de dood van Michael Vane, een drugshandelaar. Er ontstond een conflict met een andere topcrimineel, Willem Holleeder, over de nalatenschap van Vane.

De liquidatie van Sam Klepper

Op 10 oktober 2000 werd Sam Klepper in Amsterdam geliquideerd. Mieremet heeft een jaar later enige tijd vastgezeten wegens de aanslag op een andere crimineel, Cor van Hout. Die moord zou zijn gegaan om een vergelding voor de moord op Klepper. In 2006 – na Mieremets dood – verklaarden echter de broers Van Lent dat Mieremet Sam Klepper zelf had vermoord en dat de aanslag op Van Hout de schuld van hem moest afschuiven.

Eerste aanslag

Mieremet werd zelf neergeschoten op 26 februari 2002, toen hij na een gesprek met zijn juridisch adviseur het kantoor uitliep. Hierbij werd hij in zijn bovenbeen geraakt. Mieremet beweerde dat zijn juridisch adviseur, Evert Hingst, bij de aanslag betrokken was geweest vanwege een zakelijk geschil met Holleeder en vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Getuigen

In augustus 2002 verklaarde Mieremet dat hij verklaringen wilde afleggen over topcriminelen en witwastrajecten. Hiervoor vroeg hij niet om strafvermindering.

Tweede aanslag

In 2004 week John Mieremet, samen met Ferry de Kok, uit naar het Thaise Pattaya. Hier wilde hij een grondontwikkelingsproject starten. Na de moordaanslag op zijn voormalig advocaat Evert Hingst – op 31 oktober 2005 – gaf hij in een telefonisch interview aan dat hij het schitterend vond dat de Amsterdamse criminelen elkaar aan het opruimen waren. Niet lang daarna, op 2 november, werd hij in zijn kantoor in Thailand door een gehelmde man doodgeschoten. Op dezelfde dag werd ook vastgoedhandelaar en vroegere jeugdvriend Kees Houtman vermoord. Wie er verantwoordelijk is voor beide aanslagen is nog steeds niet bekend.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlandse topcriminelenCriminelen zijn er altijd en overal. Ook in ons land zijn er altijd wel zware jongens actief geweest. Bekende Nederlands…
Lage rente leningLage rente leningKies voor een lening of hypotheek met een lage rente in 2020. Nu het nog kan, goedkoop geld lenen kan nog, maar als stra…
Advocaat – WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Zakelijke lening afsluitenZakelijke lening afsluitenAls je ondernemer of startende ondernemer bent, dan kan het voorkomen dat je opeens geld nodig hebt. Je kunt er dan voor…

Te gast in het Sint LiobakloosterEven loskomen van de dagelijkse hectiek. Tijd en ruimte vinden voor bezinning en meditatie. Of gewoon genieten van rust…
Taser stootwapen met een elektrische schok van 50 000 voltDe arrestatieteams van de politie en de marechaussee hebben er een nieuw stroomstootwapen bij: De Taser. Een laserstraal…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Laatste update: 08-04-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.