Dutroux en andere buitenlandse topcriminelen

Helaas zijn er overal criminelen actief. In Nederland kennen we enkele zeer beruchte en grote criminelen, maar ook zeker in het buitenland zijn er veel te vinden die ook Nederland de rillingen hebben bezorgd. Een aantal bekende buitenlandse criminelen zijn onder meer Marc Dutroux, Shoko Asahara, Ramón Arrelano Felix, Angelo Diaz en natuurlijk Al Capone.

Marc Dutroux

Deze Belgische misdadiger is op 6 november 1956 geboren. Hij werd in 1996 opgepakt voor de ontvoering van zes meisjes. Slechts twee overleefden de verschrikkingen. Marc Dutroux werd veroordeeld tot levenslang voor ontvoering, gijzeling, verkrachting, moord en illegale handel.
Dit staat ook wel bekend als de Zaak Dutroux. Deze misdadiger groeide op in Belgisch Congo. Na de scheiding van zijn ouders ging hij bij zijn moeder in het Waalse Obaix wonen. In 1988 trouwde hij voor de tweede keer met Michèle Martin. Sinds het midden van de jaren tachtig heeft zij geholpen bij het ontvoeren van meisjes. Dit omdat ze, naar eigen zeggen, bang was voor Dutroux. In 1989 werden ze allebei veroordeeld voor de verkrachting van minderjarigen. Dutroux kreeg een gevangenisstraf van dertien jaar en zijn vrouw een straf van vijf jaar. In 1992 werden ze vervroegd vrijgelaten. Hierna gingen ze gewoon door met hun activiteiten. Dutroux werd in 1996 gearresteerd voor de ontvoering van Sabine Dardenne. Zij overleefde de verschrikkingen. Daarna bleek echter dat hij ook verantwoordelijk was voor de ontvoering en moord op Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks en voor de verdwijning van zijn handlanger Bernard Weinstein. In 2004 werd hij eindelijk schuldig bevonden aan de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op vier meisjes. Hij werd veroordeeld tot een levenslange celstraf en tien jaar internering.

Shoko Asahara

Deze Japanse sekteleider, die werd geboren op 2 maart 1955, is de grondlegger van de Japanse sekte Aum Shinrikyo, ofwel de Hoogste Waarheid. Op 27 februari 2004 stond hij terecht voor de moord op 27 mensen, waaronder een aanslag in de metro in Tokio in 1995. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. Hij ging hiertegen in hoger beroep, maar het vonnis hield stand.

Ramón Arrelano Felix

Deze Mexicaanse crimineel, die in 1964 werd geboren en in 2002 werd vermoord, was een van Mexico’s beruchtste criminelen. Felix kwam om het leven bij een shootout. Hij stond aan het hoofd van het Tijuanakartel ofwel de Arellano-Félix-organisatie. Deze zware jongen was een van de gewelddadigste leden van het drugskartel en verantwoordelijk voor verschillende moorden. Zo wordt hij door de Mexicaanse politie onder meer verantwoordelijk gehouden voor een moordpartij in 1997, waarbij twaalf familieleden uit Ensenada om het leven kwamen. Dit, omdat eentje van hen de schulden aan het Tijuanakartel niet had afbetaald. Ook stond hij op de most wanted lijst van de FBI.

Angelo Diaz

Angelo Diaz is een Antilliaanse visser, die in 1959 werd geboren. Hij staat bekend als de kroongetuige in verschillende zaken van de Hells Angels Holland. Diaz komt op Curaçao in aanraking met cocaïnetransporten, vervolgens fungeert hij als contactpersoon en inpakker in cokelijnen van Colombia via Curaçao naar Nederland. Volgens zijn verklaringen werd er bij deze transporten gebruik gemaakt van marinepersoneel, marinevaartuigen en medewerking die, volgens hem, is verkregen van het douane- en overheidspersoneel en luchtvaartpersoneel. Diaz is ook nog eens lid van de motorclub Brother Caribbean, deze club was weer bevriend met de Hells Angels. Als er een partij van 293 kilo coke wordt gestolen is hij bang dat hij daarvan de schuld krijgt. In Nederland moet hij hiervoor dan ook verantwoording afleggen bij de Nomads, de Limburgse Hells-Angels afdeling. Hij laat zich dan vrijwillig door de politie arresteren. Tijdens de verhoren vertelt hij alles wat hij weet over de Hells Angels Nederland.

Al Capone

Een van de meest bekendste buitenlandse criminelen is toch wel Al Capone. Deze Amerikaanse gangster leefde van 1899 tot 1947. Hij was een beruchte gangster in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Tijdens de droogleggingsperiode was hij in Chicago verantwoordelijk voor de meest misdadige activiteiten met betrekking tot het uitbaten van casino’s, het organiseren van prostitutie en de illegale handel in alcohol. De politie was in die tijd op de hoogte van zijn misdaden, maar toch kon hij ongestraft te werk gaan. Uiteindelijk werd hij toch gestraft en veroordeeld op beschuldiging van belastingontduiking. Hij moest zijn straf uitzitten in Alcatraz. In 1939 werd hij vervroegd vrijgelaten, vanwege een verslechterende gezondheid. Hij stierf aan een hartinfarct.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marc Dutroux, de meest gehate inwoner van BelgiëMarc Dutroux (1956, Brussel) is één van de grootste misdadigers die België ooit kende. Hij werd veroordeeld tot een leve…
Komt Marc Dutroux ook vervroegd vrij?Nu Michelle Martin, de ex-vrouw van de infame Marc Dutroux waarschijnlijk binnenkort vervroegd wordt vrijgelaten gaf de…
De ex-vrouw van Marc Dutroux vervroegd vrij laten?Toen er bekend werd gemaakt dat de ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, erin slaagde om spoedig in 2011 een 'voor…
recensieBoekrecensie - De vrouw die de honden eten gafHet boek 'De vrouw die de honden eten gaf' is een monoloog van Odette die al 25 jaar in de gevangenis zit. Binnenkort ko…

Schrijven met gevangenenSchrijven met gevangenenEr zijn mensen die graag schrijven met een gevangene. Door het schrijven kunnen ze hun verhaal kwijt en daarnaast vormen…
Nederlandse topcriminelenCriminelen zijn er altijd en overal. Ook in ons land zijn er altijd wel zware jongens actief geweest. Bekende Nederlands…
Bronnen en referenties
  • Nieuws
  • Criminal Records
  • Stillwater Facility
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.