In de hele wereld worden kinderen mishandeld
Kindermishandeling komt net als in Nederland ook vaak voor in het buitenland. Neemt het aantal gevallen van kindermishandeling toe in de wereld? Of is het zo dat het nu minder een taboe is en er vaker over wordt gesproken waardoor het lijkt of kindermishandeling vaker voorkomt? De redenen voor kindermishandeling liggen nogal uiteen en geen enkele reden is een geldige. Hoe je het ook wendt of keert, elk geval van kindermishandeling is er een teveel.
Brazilië
Een tweejarig jongetje uit Brazilië is door zijn stiefvader gestoken met naalden, het ventje had tweeënveertig naalden in zijn lichaam. De stiefvader bekende dat hij de naalden in het kind had gestoken in opdracht van twee vrouwen, deze zijn eveneens opgepakt. Er wordt verondersteld dat het kind slachtoffer is geworden van zwarte magie. Het tweejarige jongetje had naalden in zijn lichaam die soms wel vijf centimeter lang waren, twee van de naalden zaten gevaarlijk dicht bij het hart. Omdat het kind pijn had, heeft zijn moeder hem naar het ziekenhuis gebracht. Zij beweerde niet te weten, hoe de naalden in het lichaam van haar zoontje terecht zijn gekomen. Er werden naalden gevonden in een long, het linkerbeen en verschillende delen van zijn borstkas.
Kindermishandeling op Curaçao
Het blijkt dat er op Curaçao vaak kindermishandeling plaatsvindt. Door middel van een onderzoek onder scholieren in de leeftijd van elf tot zeventien jaar, op twaalf verschillende scholen voor voortgezet onderwijs, is gebleken dat drieënveertig procent van de leerlingen ooit een vorm van kindermishandeling heeft ondergaan. Honderden scholieren vulden een uitgebreide vragenlijst in. Niet alleen scholieren werden bij dit onderzoek betrokken, ook werden er huisartsen geïnterviewd. De scholieren hadden op zijn minst één keer een ervaring met mishandeling gehad. Hierbij ging het om fysieke mishandeling, emotionele of psychische mishandeling, seksueel misbruik of verwaarlozing.
Groot Brittannië
Een kleuter, Ryan, van drie is gestorven aan de gevolgen van zware mishandeling. Een jeugdvriendin van Ryans moeder paste op hem samen met haar, aan drugs verslaafde, vriendje. De kleuter werd tegen de muur gegooid, kreeg een pak slaag en werd in een kast opgesloten. Het vriendje van de oppas sloeg Ryan zo hard, dat de afdrukken van zijn hand in de kleuter stonden. Ryan kreeg tien rake klappen op zijn hoofdje, deze veroorzaakten hersenletsel en een hartaanval. Het lichaam van Ryan zat onder de blauwe plekken en snijwonden en er werden vijfenzeventig blessures gevonden. Vierenvijftig van deze blessures waren duidelijk zichtbaar. Een verpleegster had sterk de indruk dat iemand had geprobeerd om de kleuter te wurgen. De patholoog ontdekte tien diepe snijwonden in het hoofdje.
Toename kindermishandeling na begin van intifada in Israël
De Israëlische vereniging voor de bescherming van het kind, de ELI, constateerde een toename van kindermishandeling na de intifada in 2000. Het bleek dat er vijfmaal zoveel gevallen van kindermishandeling behandeld werden dan voor de intifada. Er wordt een direct verband gelegd tussen het geweld in de samenleving en de toename van het aantal gevallen van kindermishandeling. Waarbij niet wordt gesuggereerd dat het geweld van de intifada de reden is voor de mishandeling. Wel meent men dat dit geweld emotionele problemen sneller aan de oppervlakte laat komen, waardoor er een toename van kindermishandeling is. Veel mensen hebben minder oog en geduld voor de problemen van hun kinderen omdat de veiligheidssituatie in hun omgeving erg dreigend is. Soms wordt dat afgereageerd op de kinderen. Bij de armere lagen van de bevolking zijn de problemen het ergst. Door bijvoorbeeld aanslagen op bussen staan de armere lagen van de bevolking ook het meest bloot aan geweld. Soldaten echter, hechten thuis veel meer belang aan het beschermen van kinderen, zelfs als deze soldaten in de Palestijnse gebieden waren. Vreemd genoeg namen deze soldaten het geweld dus niet met zich mee.
België
Een eenenvijftig-jarige vader liet twee thuiswonende dochters slechts tweemaal per dag naar het toilet gaan. Een keer per maand mochten ze zich wassen in een teil met koud water en afwasmiddel. Ze moesten in een stoel slapen en hadden niet voldoende kleding. Het eten bestond uit blikvoeding en friet. Ook werden ze zonder reden vernederd en geslagen. Een van de meisjes kreeg een keer een mes in haar hand gestoken.
Delegatie uit Kenia
Een delegatie van hoge overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van kinderrechtenorganisaties uit Kenia zijn in Nederland geweest. Zij brachten dit bezoek aan Nederland om kennis te maken met het Nederlandse beleid in de aanpak van geweld tegen kinderen. De delegatie ging op bezoek bij allerlei instellingen en organisaties en ontmoette een grote verscheidenheid aan deskundigen. De directeur kinderzaken van het Ministerie voor kinderen en sociale ontwikkeling, meende dat Kenia haar kinderbeschermings- en jeugdzorgbeleid zou moeten veranderen. Volgens de directeur kan de Keniaanse overheid een veel grotere rol spelen bij de ondersteuning van de maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de bescherming van kinderen in Kenia.
Kindermishandeling over de hele wereld
Helaas komt kindermishandeling te vaak en overal over de hele wereld voor. Dagelijks worden er kinderen mishandeld, misbruikt en uitgebuit. Het is dan ook een goede zaak dat over de hele wereld organisaties bezig zijn kindermishandeling te onderzoeken en/of te bestrijden. Of deze vorm van gekte ooit uitgeroeid kan worden, is niet waarschijnlijk. Wel kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat er aandacht blijft bestaan voor kindermishandeling en dan in het bijzonder voor de slachtoffers, zodat er altijd organisaties zullen blijven bestaan die zullen blijven proberen een halt te roepen tegen deze waanzin.
Lees verder