nieuws uitgelicht

Samoa - Een dag niet geleefd, een dag niet bestaan

Samoa - Een dag niet geleefd, een dag niet bestaan Samoa heeft 30 december 2011 overgeslagen en heeft hierdoor een dag niet bestaan op onze planeet. Samoa heeft de datumgrens verschoven naar het oosten waardoor het land één van de eerste landen zal zijn die 2012 zullen inluiden. De reden van verschuiving heeft voornamelijk een economische reden. In 1892 vond het tegenovergestelde plaats toen het land meer betrekkingen had met Amerika.

Samoa

Het land Samoa (179.000 inwoners), dat ontdekt is door de Nederlander Jacob Roggeveen in 1722, heeft besloten om de datumgrens te verleggen van het westen naar het oosten. Alleen Amerikaans Samoa blijft aan het oosten van de datumgrens liggen. Het zelfde is gebeurt met het buureiland Tokelau.

In 1892 heeft dit fenomeen ook al een keer plaats gevonden in Samoa maar toen in de tegenovergestelde richting. Het land wilde toen de economische betrekkingen met Amerika verbeteren. De dag 4 juli (Onafhankelijkheidsdag in Amerika) vond toen 2 maal plaats.

Reden

De reden voor het verplaatsen van de datumgrens ligt hem voornamelijk in de economische belangen voor het land. Aangezien Samoa steeds meer handel drijft met Australië en Nieuw-Zeeland, hebben bedrijven er op aangedrongen bij de premier om de datumgrens te verleggen in het voordeel van het bedrijfsleven.

Wanneer het maandag was in Australië of Nieuw-Zeeland was het nog zondag in Samoa. En wanneer het vrijdag was in Samoa dan was het al zaterdag in Australië en Nieuw-Zeeland. Hierdoor had Samoa maar 4 werkdagen in de week. De verandering zorgt ervoor dat Samoa straks 5-6 werkdagen heeft om handel te drijven met zijn buurlanden in Oceanië.

Gevolgen

30 december heeft op Samoa nooit plaats gevonden. Dit betekent dat alle mensen die op 30 december zijn geboren en dus hun verjaardag vieren, niet jarig zijn. Technisch gezien heeft Samoa op 30 december 2011 nooit bestaan.

De werknemers in Samoa hoeven niet te vrezen voor een dag minder loon. De regering heeft besloten dat de dag gecompenseerd wordt door hetzelfde maandsalaris uit te betalen als voorheen het geval zou zijn geweest.

Samoa zal één van de eerste landen zijn waar 2012 zal beginnen. Vroeger was Samoa één van de laatste eilanden waar het nieuwe jaar werd gevierd. Tokelau zal het eerste eiland worden waar het nieuwe jaar van start zal gaan. Amerikaans Samoa zal nu één van de laatste landen worden waar het nieuwe jaar wordt ingegaan.

Voor de toeristen betekent dit dat men op Samoa en Amerikaans Samoa de feestdagen twee keer achter elkaar kunnen vieren. Dit is een enorm voordeel voor de toeristensector omdat er zowel op Samoa als Amerikaans Samoa geprofiteerd wordt van de inkomsten die men hier uit haalt. Amerikaans Samoa ligt maar op één uur vliegen van Samoa. Hierdoor hebben toeristen genoeg tijd om beide feestdagen te vieren op beide eilanden.

Wie gingen Samoa voor?

De Filippijnen hebben de datumgrens verlegd nadat men niet meer tot de koloniën van Spanje hoorde. Voorheen hadden de Filippijnen voornamelijk handel met de Zuid-Amerikaanse koloniën van Spanje. Bij afschaffing hiervan is de datumgrens verplaats naar het oosten.

Alaska hoorde vroeger bij Rusland. Dit gedeelte van Rusland vierde toen als één van de eerste het nieuwe jaar. Sinds Amerika de staat heeft overgekocht, wegens politieke en economische redenen, is Alaska één van de laatste delen op Aarde die het nieuwe jaar begroeten.

Kiribati heeft in 1995 besloten om de grens die de twee eilanden splitste te verleggen naar het westen. Hierdoor ligt de hele eilandengroep aan de oostkant van de datumgrens. De reden was voornamelijk de handelsactiviteiten die gedreven werden. Als het in westelijk Kiribati al maandag was dan was het in oostelijk Kiribati nog zondag. Hierdoor werden de handelsactiviteiten flink gehinderd.
© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleef Oud en Nieuw 3 maal!Oud en Nieuw is een van de grootste feesten wat over de gehele wereld gevierd wordt, maar niet op hetzelfde moment. Dit…
Eilanden, TokelauNoordelijk van de Samoa eilanden liggen de Tokelau eilanden, eigenlijk zijn het 3 atollen die misschien over een aantal…
Tijd en Seizoenen (jaargetijden)Tijd en Seizoenen (jaargetijden)Tijd en Seizoenen. Waarom hebben we elk jaar seizoenen? Waarom wisselen jaargetijden? Waar gaat de ene dag plotseling ov…
Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Samos is een van de groenste eilanden van Griekenland en het ligt vlakbij de Turkse kust. Samos kent een groot aantal wa…

In de hele wereld worden kinderen mishandeldIn de hele wereld worden kinderen mishandeldKindermishandeling komt net als in Nederland ook vaak voor in het buitenland. Neemt het aantal gevallen van kindermishan…
Zonder verliezers geen winnaar, en zonder de dood geen levenmijn kijk opZonder verliezers geen winnaar, en zonder de dood geen leven"Wat een geluk dat mij (ons) dat niet overkomt", een uiting van opluchting, en tevredenheid over de eigen situatie, die…
Bronnen en referenties
  • www.nos.nl
  • Ad.nl
  • Telegraaf.nl
  • Nu.nl
Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.