Seriemoordenaars: Ted Bundy

Seriemoordenaars: Ted Bundy Ted Bundy was een knappe, vriendelijke en intelligente student Rechten. Hij was ook een psychopathische moordenaar. Slim als hij was deed hij zijn arm in een mitella en vroeg jonge vrouwen om hulp. In vier jaar tijd maakte hij tientallen slachtoffers; hij was de gevaarlijkste seriemoordenaar in de jaren 70. Wat is zijn verhaal?

Levensloop

Theodore (Ted) Robert Cowell, later Bundy, zag het levenslicht op 24 November 1946. Zijn moeder wist niet wie de vader was, en om sociale afkeuring te voorkomen, werd Ted opgevoed door zijn grootouders. Pas veel later zou hij erachter komen dat dit niet zijn ouders maar zijn opa en oma waren, en dat zijn zus zijn werkelijke moeder was. Naar eigen zeggen zou zijn vader/opa een tyrannieke man zijn geweest die regelmatig fysiek en verbaal geweld gebruikte. Zijn moeder/oma was een timide vrouw die veel toeliet.

Als kind viel Bundy al op door zijn gedrag. Hij las graag boeken met veel (seksueel) geweld, en dronk veel alcohol. Vrienden had hij niet, hij was liever alleen en begreep andere mensen vaak niet goed. Op de universiteit kreeg hij wel een relatie met Stephanie Brooks. Na een jaar maakte zij het echter uit vanwege zijn onvolwassen gedrag. Dit bleek bepalend voor zijn toekomst.
Hij veranderde van universiteit, en na vier jaar zocht hij Stephanie weer op. Ze kregen opnieuw een relatie, maar ditmaal dumpte Ted haar. Hij wilde alleen aan zichzelf bewijzen dat hij haar had kunnen hebben.

De eerste moorden

Wanneer Ted zijn eerste moord pleegde is onduidelijk: verhalen gaan van 1961, toen hij 14 was, tot 1971. De eerste gedocumenteerde slachtoffers waren medestudenten in februari 1974. In november dat jaar probeerde hij Carol DaRonch te ontvoeren; zij wist echter te ontsnappen. Elf eerdere slachtoffers lukte dat niet.

Arrestatie

In augustus 1975 werd Bundy staande gehouden door een agent. Op dat moment was hij al verdachte in de moordzaken, maar er was niet voldoende bewijs. Zijn toenmalige vriendin, Elizabeth Kloepfer, hielp de politie echter goed op weg, en in zijn auto werd na onderzoek haar gevonden van 3 verschillende slachtoffers. Toen Bundy in een 'line-up' ook nog werd herkend door Carol DaRonch werd hij aangeklaagd wegens ontvoering en mishandeling. Hij werd veroordeeld tot 15 jaar cel.

Ontsnapping

In juni '77 wist Bundy te ontsnappen door uit een raam te springen. Zes dagen bleef hij uit handen van de politie, maar zijn nerveuze gedrag achter het stuur viel twee agenten op en hij werd opnieuw gearresteerd. Op 30 december deed hij een tweede, succesvolle poging, en in een week tijd reisde hij van de gevangenis in Colorado naar het zonnige Florida.
Op 15 januari begon het opnieuw. In één avond maakte hij 5 slachtoffers, alhoewel drie hiervan het wel overleefden. Zijn laatste bekende slachtoffer was op 9 februari 1978: de slechts 12-jaar-oude Kimberly Diane.

Veroordeling

Drie dagen na die moord werd hij aangehouden omdat hij reed in een gestolen auto. Hij werd gearresteerd, en een jaar later begon de enorme rechtszaak. Eén van de belangrijkste bewijzen waren bijtafdrukken in de bil van een van zijn slachtoffers, die gematcht werden met zijn tandafdruk. Hij werd veroordeeld voor alle slachtoffers in Florida, en kreeg tweemaal de doodstraf en twee keer levenslang. Hij werd verdacht in vele andere moordzaken, en heeft zelf toegegeven veel meer moorden gepleegd te hebben. Hier was echter nooit voldoende bewijs voor. Maar op 24 januari 1989, nadat al zijn hoger beroepen waren afgewezen, is hij ter dood gebracht in de elektrische stoel.

Zijn verhaal

Hoe kan iemand zulke gruwelijke daden begaan? Bundy gaf in interviews aan dat hij de vrouwen wilde bezitten, zowel seksueel als hun dode lichaam. Het moest volledig van hem zijn. Hij bewaarde afgehakte hoofden in zijn appartement, en had seks met de lichamen totdat dit door ontbinding niet langer mogelijk was. Zeer weinigen zullen begrijpen hoe iemand zó ver kan gaan, hoe iemand een ander mens zoiets aan kan doen. Alle anderen kunnen slechts hopen dat er niet spoedig een nieuwe Ted Bundy op zal staan.
© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychopathie nader bekekenPsychopathie nader bekekenDe term 'psychopaat' spreekt vele mensen tot de verbeelding. Jammer alleen dat zij vaak het beeld voor ogen hebben dat f…
Gerechtigheid zonder beulmijn kijk opGerechtigheid zonder beul'De doodstraf kan niet worden opgelegd.' Zo luidt artikel 114 van de grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ruim…
De ergste psychopaten uit de geschiedenisDe ergste psychopaten uit de geschiedenisWie het woord 'psychopaat' hoort, denkt al snel aan koelbloedige moordenaars die met alle soorten van genoegen hun slag…
Psychopaten: gedachtegang en kenmerkenPsychopaten: gedachtegang en kenmerkenBij psychopaten denken we meestal aan seriemoordenaars waar vele films over zijn gemaakt. Een psychopaat komt niet allee…

Wat is een noodpakket?Wat is een noodpakket?Burgers worden geadviseerd om een noodpakket in huis te hebben, die in geval van nood gebruikt kan worden om een bepaald…
Wat is de PrinsenvlagZodra we ons gevoel van eenheid en trots uiten, kleedt de Nederlander zich massaal in oranje. Toch bijzonder, omdat onze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Florida Memory Project, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.trutv.com/library/crime/serial_killers/notorious/bundy/6.html
Danibanani (37 artikelen)
Laatste update: 15-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.