Mafia in Italie

Iedereen kent de mafia. De mafia is geinfiltreerd in de hele wereld, maar is ontstaan in Italie. In Sicilie ontstond honderden jaren geleden een netwerk van families die Cosa Nostra genoemd wordt. Vanuit Sicilie is dit netwerk uitgebreid. De Siciliaanse mafia Cosa Nostra is ontstaan doordat het eiland tussen de 9e en 15e eeuw continu bezet werd door buitenlandse legers. Hierdoor ontstonden er geheime broederschappen die zich tegen de overheersers verzetten. Dit was nog niet de echte mafia, maar de geheime broederschappen werden net zoals bij de hedendaagse mafia door geheimhouding en loyaliteit bij elkaar gehouden.

In 1920 kwam Mussolini aan de macht. In zijn strijd om de mafia te vernietigen pakte hij alleen de lagere echolons aan. De mafia groeide ondergronds door. Toen de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog Sicilie bevrijden, lieten ze alle tegenstanders van Mussolini vrij uit de gevangenissen. Dankzij de mafiosi die vrijkwamen kreeg de mafia meer macht.

Netwerk van families

De mafia was tot dan toe alleen een netwerk van families dat criminele activiteiten ontplooide. Maar toen de landbouw op Sicilie in de jaren 50 steeds meer belangrijk werd, verhuisde de mafia mee met de duizenden werkloze boeren die naar de steden trokken. De mafia behaalde grote winsten door te voorzien in de grote vraag naar woningen. Daarnaast sloot de mafia ook een verbond met de Christen-democratische partij. Zij zou de politiek steunen in de strijd tegen het communisme.

Tussen 1945 en 1955 werden 43 vooraanstaande communistische en socialistische politici vermoord. Dit gebeurde met behulp van bendes zoals die van Salvatore Giuliano. In 1950 werd Guiliano een nationaal schandaal. De mafia en de staat spanden samen en Guiliano werd vermoord. In dit geval tolereerde de Italiaanse staat de mafia, maar dat is niet altijd zo.

Verbond Italiaanse en Amerikaanse mafia

In 1957 begonnen de Siciliaanse en Amerikaanse mafia (die ontstaan door de Italiaanse emigranten die de mafia mee naar Amerika namen) een verbond. De twee mafia werden gezamenlijk actief in de heroinehandel met als doel deze te domineren. Deze handel leverde gigantische winsten op en in 1963 barste de eerste mafiaoorlog los. De inzet was absolute macht. Na een bomaanslag waarbij 7 agenten om het leven kwamen en nadat de aanstichter van de oorlog (Michele Cavataio) was vermoord, werd de oorlog beeindigd. De politie pakte vele mafiosi op. Dit leidde tot het eerste maxi-proces in 1967 waarbij 114 mafiosi terecht stonden. Het proces was een aanfluiting en 104 mafiosi werden vrijgesproken.

Mafiaoorlog

De macht van de mafia werd weer uitgebreid en in 1981 kwam de tweede mafiaoorlog. De heersers van de Cosa Nostra, de Corleonesi, rekenden af met hun tegenstanders. De oorlog kostte ruim 400 mensen het leven. Een van deze leiders, Riina, wilde de leider worden van de Cosa Nostra en begon een voor een zijn bondgenoten uit te schakelen. Daarnaast besloot hij tot een agressief optreden tegen de staat, terwijl de mafia altijd zaken op de achtergrond doet. Dit bracht de Corleonesi tot een ondergang. Riina werd Capo dit tutti Capi op Sicilie maar begon in de jaren 90 zijn macht te verliezen en is uiteindelijk opgepakt.

Twee rechters versus mafia

Twee rechters in Italie (Borsellino en Falcone) wilden iets aan de mafia doen. Zij begonnen met samenwerken met een aantal mafiosi. De mafia blies in 1986 een trein op om de aandacht af te leiden van de bekentenissen van deze mafiosi. Dit werkte niet en uiteindelijk kwam er wederom een maxi-proces tegen 458 mafiosi. 344 beklaagden werden schuldig bevonden en kregen in totaal 2665 jaar cel. Veel mafiosi verdwenen uit de gevangenis als ze verlof hadden en in 1989 zaten er nog maar 60 vast- Falcone en Borsellino zetten door en moesten dat met hun leven bekopen. Beide werden gedood bij bomaanslagen.
Na de dood van deze rechters werd de mafia hard aangepakt. In twee jaar tijd werden er 46 procent meer arrestaties verricht en het aantal moorden daalde met 42 procent. Daarnaast werden de gekozen besturen van meer dan 70 plaatsen ontbonden omdat ze geinfiltreerd waren door de mafia. Ook de Christen/democratische partij werd verpletterd en uiteindelijk opgeheven.

Berlusconi versus mafia

In 1994 won mediamagnaat Berlusconi de verkiezingen en onder zijn bewind nam de strijd tegen de mafia snel af. In 1998 staat Bernardo Provenzano aan de macht van de Siciliaanse mafia. Deze Cosa Nuova hecht meer waarde aan het opereren op de achtergrond en de traditionele Omerta. Zij houdt zich bezig met de nieuwe economie. De Cosa Nostra is volgens een rapport van de Italiaanse autoriteiten druk bezig te reorganiseren en volgens een ex-mafiosi is de strijd tegen de mafia verloren. `De mafia heeft gewonnen.`

Andere mafia-organisaties zijn in Italie:

Camorra

De Camorra is de georganiseerde misdaad in Napels en is van Spaanse afkomst. De Spanjaarden bestuurden in de 16e eeuw Napels en hadden ook hun criminele broederschap Garduna meegenomen. In Napels vervolgde de Garduna zijn activiteiten en Napolitanen werden ook lid. Hier kwam de Caomrra uit voort. Rond 1800 beheerste de Camorra de gok- en geldhandel in Napels. In 1859 werden voor het eerst 300 leden gearresteerd en in 1863 moest het leger een einde maken aan de Camorra. Alleen een klein deel bleef over en wist zich in 1900 weer op te werken als een machtige factor in de onderwereld.

De Camorra is een mafia die goed voor zijn mensen zorgt. Iedereen krijgt een keurig maandloon uitbetaald en er is zelfs een systeem van sociale zekerheid waarbij de leden en hun familieleden financieel worden bijgestaan bij ziekte of gevangenisstraf. De Camorra is genesteld in alle Napolitaanse gemeentes.

De voornaamste bronnen van inkomsten zijn drugs- en wapenhandel, afpersing, verduistering van fondsen, industriele namaak van luxe producten, massaproductie van cd´s en videos en handel in huisvuil en industrieel afval. Daarnaast houdt de Camorra zich bezig met illegale loterijen en paardenrennen. De grootste bron van inkomsten is de smokkel van sigaretten.
De Camorra is opgebouwd uit bendes die ieder een eigen hoofd die weer onder leiding staan van de Grote Raad. In 1993 waren er zo´n 115 bendes met een geschat ledenaantal van 7000.

´Ndrangheta

De ´Ndrangheta, mafia in Calabrie, is ook onder drie andere namen bekend: het eerzame broederschap, de Fibbia en de Calabrische mafia. De ´Ndrangheta was een ander soort mafia dan zijn meeste soortgenoten. De leiders waren bescheiden en verwierven respect van mensen zonder geweld en intimidatie. Dit veranderde in het begin van de 20e eeuw. De ´Ndrangheta zocht de steden op en ging zich bezighouden met corruptie, afpersing, intimidatie en vanaf de jaren 70 met lokale drugshandel. Dit wijdde zich uit tot de grootschalige internationale drugshandel in Europa en Noord-Afrika.

De ´Ndrangheta is grotendeels gebaseerd op bloedverwantschap en familiebanden en werd altijd beschouwd als het kleine neefje van de Siciliaanse mafia. Dit misverstand heeft ertoe geleid dat de ´Ndrangheta zich meer dan dertig jaar ongestoord heeft kunnen versterken. Tegelijk met de groei lijkte de organisatie zich te hebben aangepast. Er is een tweedeling ontstaan. Sommige groepen zijn verdeeld in een Maggiore (senior) en een Minore (junior) niveau. De Minore houdt zich bezig met de dagelijkse criminele activiteiten en de Maggiore met de hogere misdaad op financieel en politiek gebied. Door deze tweedeling weten de leden van het ene niveau weinig tot niets over het andere niveau. De organisatie bestaat vermoedelijk uit 150 bendes met 6000 leden en heeft steeds meer invloed gekregen. Dit door de grote bekwaamheid van de leiders en de banden met Colombiaanse kartels.

Stidde

De Stidde is van oorsprong een weinig hechte criminele organisatie. Veel leden zijn overlopers van de Cosa Nostra en willen het terrein van deze mafia overnemen. De Stidde heeft zich nadat de Cosa Nostra verscheidene klappen heeft gehad snel over Sicilie verspreid. Actie is belangrijker dan eer, regels en codes. Ook internationale expansie en macht lijkt ze weinig te kunnen interesseren.

Sacra Corona Unita

De Sacra Corona Unita betekent de Verenigde Heilige Kroon en is een ´nieuwe´ mafia. Pas in 1983 werd zij bekend. De Sacra Corona Unita is ontstaan toen Cosa Nostra en de Camorra op zoek waren naar nieuwe havens en kusten waar hun smokkelroutes ongestoord door en langs konden lopen. Hierdoor kwamen zij in Brindisi en Bari aan de Tyrrheense zee.
De Sacra Corona Unita houdt zich voornamelijk bezig met de traditionele misdaden; afpering, drugs sigarettensmokkel, goktenten en EG-subsidies. Na 10 jaar had de organisatie al verklikkers die naar de politie stapte. Hierdoor is de verwachting dat deze mafia niet lang zal bestaan en dat de leden zullen overstappen naar de andere misdaadorganisaties, in de Sacra Corona Unita ontbreekt namelijk de historische hechte eenheid. Er zouden ongeveer 30 bendes zijn met 2500 leden.
© 2007 - 2024 Imke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De maffia, politici en anti-maffiaDe georganiseerde misdaad in Italie wordt ook wel de maffia genoemd. Welgeteld zijn er in Italië 4 grote maffia bendes.…
De 'ndrangheta; robuust en meedogenloosOver de Italiaanse maffia heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. Intussen is bekend dat de Italiaanse maffia te verde…
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
Sicilië, een eiland vol historieSicilië, een eiland vol historieSicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een aut…

Interview met Somalische vrouw over besnijdenisDe strijd tegen vrouwenbesnijdenis gaat nog altijd door. Zes februari vindt de tweede Internationale Dag tegen Vrouwenbe…
Nina Brink en haar World OnlineNina Brink een gehaaide zakenvrouw die een enorm vermogen heeft vergaard met haar bedrijven, die zij net zo makkelijk do…
Imke (11 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.