Sicilië, een eiland vol historie

Sicilië, een eiland vol historie Sicilië, het grootste eiland van Italië, gelegen in de Middellandse zee, ten zuiden van de regio Calabrië, vormt een autonome regio binnen Italië. De oud Griekse naam van het eiland “Trinakria” betekent “het eiland met de drie punten” en men vindt dit logo nog terug op de vlag van Sicilië. Tot de regio Sicilië, behoren naast het hoofdeiland ook de Eolische eilanden, de Egadische eilanden, de Pelagische eilanden, het eilandje Ustica en Pantelleria. Pantelleria en de Pelagische eilanden liggen voor de kust van Tunesië en behoren geografisch gezien dan ook tot het Afrikaanse continent.

Provincies

De zelfstandige regio Sicilië is op haar beurt weer onder te verdelen in de verschillende provincies, te weten: Agrigento, Caltanisetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa en Trapani.

Geschiedenis

Sicilië kent een zeer rijke en ook bewogen geschiedenis. Het eiland is door vele verschillende volkeren bezet geweest.

De Arabieren

In de Byzantijnse periode, rond het jaar 800 wordt de stad Mazara veroverd door de Arabieren (Saracenen). Vele hernieuwde aanvallen volgen en ondanks het heftige verzet van de oorspronkelijke bevolking van Sicilië, wordt in 831 Palermo en in 842 Messina bezet door de Arabieren. Bij de laatste strijd in 902 veroveren de Arabieren Taormina, de laatste nog vrije stad op Sicilië.

Sicilië is voor de Arabieren een erg belangrijk gebied. Het is de Arabieren echter nooit gelukt om de Sicilianen te bekeren tot de Islam.

Normandiërs

Rond de 11de eeuw sticht de Normandische Hertog Robert Guiscard een Normandisch Rijk in Zuid Italië en vanuit die positie verovert hij in 1061 Messina. In 30 jaar tijd verovert deze Normandische Hertog samen met zijn broer Rogier de Hauteville, het gehele eiland. Rogier wordt door zijn broer verheven tot Graaf van Sicilië, waarna op zijn beurt de zoon van Rogier wordt benoemd tot Koning van Sicilië.

Onder het bewind van de Normandische Koning van Sicilië neemt het aantal Arabieren snel af. Velen vertrekken naar Noord Afrika. Daarvoor in de plaats komen veel Noord Italianen naar Sicilië, zij zorgen ervoor dat het Italiaans in korte tijd de belangrijkste taal wordt, in plaats van het Arabisch.

Spaanse periode

Vervolgens valt Sicilië onder Duits, Frans en Spaans bewind. Tijdens de Spaanse periode, geeft in 1675 Frankrijk aan het eiland te willen inlijven. Filips II van Spanje is op dat moment in oorlog met Frankrijk en vraagt hulp aan de Republiek. Admiraal Michiel de Ruyter komt Spanje helpen, maar overlijdt aan de gevolgen van ernstige verwondingen door de Slag bij de Etna.

Na de vrede van Utrecht in 1713, komt Sicilië onder het bewind van het huis van Savoye. Vervolgens moeten de Savoyes in 1718 Sicilië weer afstaan aan Oostenrijk en krijgen in ruil daarvoor Sardinië. Op hun beurt staan de Oostenrijkers in 1735 Sicilië weer af aan de Spaanse Bourbons.

De periode onder de Bourbons is voor Sicilië desastreus. Het eiland kent in die periode maar weinig welvaart en het bewind van de Bourbons is ronduit slecht voor de Siciliaanse economie.

Het begin van de maffia

Rond 1806 wordt Sicilië bezet door Engelse troepen om het eiland te beschermen tegen een invasie van het leger van Napoleon. Dit levert het eiland een tijdelijke opleving op, ook op economisch gebied. Onder druk van de Engelsen moet de Spaanse koning het Sicilaanse volk rechten toekennen wat hij eigenlijk niet wil. Een nieuwe grondwet is geboren. Helaas duurt deze opbloeiende periode maar kort. Want na de val van Napoleon en het vertrek van de Engelsen trekt de Spaanse koning deze grondwet weer net zo hard in. Tot groot ongenoegen van de Sicilianen. Geregeld komen zij in opstand tegen de Bourbon koningen. Vele van deze opstanden worden echter op een zeer bloederige wijze neergeslagen. De Sicilianen trekken boos en berooid de Siciliaanse binnenlanden in en gaan leven van criminaliteit. Het begin van de maffia, de Cosa Nostra is geboren.

De Italiaanse eenwording

Met behulp van het leger van Giuseppe Garibaldi, komt het Siciliaanse volk in 1860 opnieuw in opstand tegen de Bourbons. In zeer korte tijd veroveren zij het gehele eiland, waarna ook de oversteek wordt gemaakt naar het Italiaanse vasteland. De Bourbons worden eindelijk verdreven. Door middel van een volksstemming wordt in 1861 de vereniging van het Italiaanse vasteland en de eilanden Sicilië en Sardinië vastgesteld. Het begin van de Italiaanse Republiek.
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenOntstaan der Nederlanden: Europese vorstenhuizenTijdens het ontstaan der Nederlanden, onder Karel V en onder de Bourgondische hertogen, hadden huwelijk en diplomatiek o…
De Keteloorlog (Marmietenoorlog)Op 8 oktober 1784 werd er een oorlog gevoerd tussen Nederland (de Republiek) en Oostenrijk. Een oorlog waarbij maar één…
Spanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetSpanje: politieke indeling: de Spaanse grondwetMet welke grondwet begon de geschiedenis van de Spaanse grondwetten? Wordt de allereerste opgedrongen grondwet door de N…

Tamil Tijgers uit Sri LankaDe Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar bui…
Paolo Borsellino en Giovanni Falcone: twee heldenIn de strijd tegen de maffia hebben vele mensen hun leven verloren. Echter zal niemand in Italië ooit de namen vergeten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klone123, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://it.wikipedia.org/wiki/Storia_della_Sicilia
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Internationaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.