Nina Brink en haar World Online

Nina Brink een gehaaide zakenvrouw die een enorm vermogen heeft vergaard met haar bedrijven, die zij net zo makkelijk doorverkocht als zij ze oprichtte. Helaas heeft haar bedrijf World Online haar in het jaar 2000 zo de das omgedaan dat het lijkt alsof zij daarna helemaal niets meer goed kon doen.

Algemeen

Op 21 juni 1953 wordt Nina Vleeschdrager geboren in Amsterdam. Als de kleine meid 3 jaar is breekt in Hongarije de Hongaarse opstand uit. De (joodse) ouders van Nina die de verschrikkingen van het Jappenkamp in de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, waar zij het merendeel van hun familie hebben verloren, besluiten uit voorzorg naar Canada te emigreren.

Daar groeit Nina op met de achternaam Drageur. Wanneer haar vader onverwacht overlijd komt zij met haar moeder terug naar Nederland. Hier begint de 18 jarige Nina met een studie psychologie aan de universiteit van Leiden. Zij maakt de studie niet af, want zij kiest liever voor het bedrijfsleven.

Samen met haar 1e man, Ben Aka, richt zij het bedrijf MCA-Tronix op, welke later werd omgedoopt in Alam Int. Holding.

A-Line technologies

In 1987 richt Nina samen met haar 2e man, Ab Brink, het bedrijf A—Line Technologies op, een distributiebedrijf van computeronderdelen. Twee jaar later wordt het bedrijf doorverkocht aan het automatiseringsbedrijf Newtron, dat door Willem Smit geleidt wordt. Het bedrijf ging echter al snel na zijn beursgang failliet. Dankzij Joep van den Nieuwenhuyzen kreeg Nina het bedrijf in 1990 weer in handen, zij had het namelijk teruggekocht. Dan heeft Nina al een vermogen van vele miljoenen guldens.

World Online

In 1995 lanceert Nina haar bedrijf World Online, een bedrijf dat de grootste internetprovider van Europa moet gaan worden. Grote bedrijven als de NS, de Tros en Telfort stoppen grote bedragen in dit bedrijf. De beursgang is op 17 maart 2000 met een openingskoers van € 43,-- Deze koers is enorm beïnvloed door de reclame campagne en vrijwel kritiekloze aandacht van de media. De waarde van het bedrijf, het symbool van de Nieuwe Economie, is ten tijde van de beursgang € 12.000.000.000,--.

Wat leek op een enorm gat in de markt, bleek na 3 dagen een uiteengespatte zeepbel. Grote aandeelhouders beginnen hun pakketten aandelen te verkopen. Dit wekt enorme argwaan op de beurs en de koers van de aandelen zijn binnen enkele weken met tientallen procenten gedaald. Al snel wordt een oorzaak van deze daling achterhaald. Nina zelf heeft al maanden voor de introductie 15 miljoen aandelen die zij in eigen beheer had, verkocht voor € 6,00 terwijl de introductiekoers lag op € 43,--. In de prospectus stonden deze aandelen te boek als transferred (overgedragen) en niet als sold (verkocht). Volgens de rechter duidt dit er al op, dat het bedrijf toen al verliezen leed.

Nina krijgt op 13 april 2000 haar ontslag en Tiscali neemt het bedrijf over voor een fractie van de waarde die het bedrijf had bij de beursgang. Toch richt Nina weer een nieuw bedrijf op, namelijk Renessence.

Nina en verdere negatieve publiciteit

In 2005 wordt in de Quote gesuggereerd dat Michael Schulhof, als president commissaris van World Online zou zijn afgetreden. De opgegeven reden hiervoor zou zijn dat hij op kosten van het bedrijf prostituees bezocht zou hebben. Quote echter zegt dat de topman een seksaffaire met Nina heeft gehad. Met betrekking tot dit ontslag zou hij een schadeloosstelling gehad hebben van € 132.000.000,--.

In april 2007 vond er een inbraak plaats bij Simon Suiker. Simon, 60 jaar, was op 3 april aan AIDS overleden. Hij was onder andere astroloog van een aantal bekende Nederlanders zoals Oscar Hammerstein, Willem Holleeder, Jan-Dirk Paarlberg, Ruud Gullit en natuurlijk ook Nina Brink.

Zij kwam door de inbraak wederom in het nieuws vanwege haar vermeende betrokkenheid. Tijdens de inbraak zouden opnames van gesprekken tussen Simon Suiker en zijn cliënten zijn gestolen. Hierbij zouden ook opnames van Nina hebben gezeten, die al redelijk oud konden zijn. Nina had al contact met Suiker in 2000. Gespeculeerd wordt dat zij geprobeerd heeft dat de vertrouwelijke gesprekken die zij en Simon gehad hebben buiten de publiciteit te houden.

Advocaat Hammerstein gaf aan juridische stappen tegen mevrouw Brink te gaan ondernemen en aangifte te gaan doen wegens diefstal. Nina op haar beurt dreigde naar de rechter en het tuchtcollege van de Orde van Advocaten te stappen en Hammerstein te beschuldigen van smaad en laster.

Op 3 mei 2007 komt dan eindelijk de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam inzake de kwestie World Online (en deze is ook op genoemde datum gepubliceerd):
  • “World Online, ABN AMRO en Goldman Sachs hebben onrechtmatig gehandeld tegenover de beleggers die hebben ingeschreven op de beursintroductie van World Online of die uiterlijk op 3 april 2000 aandelen World Online hebben gekocht. De cessie van beleggers aan VEB-Actie-WOL is niet rechtsgeldig en VEB-Actie-WOL is evenmin inningsbevoegd”, aldus de rechter.

Goldman Sachs en de ABN AMRO hebben de beursintroductie begeleid en hebben onvoldoende actie ondernomen tegen het publiceren van onjuiste, onvolledige en verkeerde informatie van zowel World Online als van Nina Brink, zo oordeelde de rechter. Geschat wordt dat de beleggers een bedrag van ongeveer € 6.000.000,-- hebben verloren. Er is gemeld dat op korte termijn een schadevergoedingsactie door de vereniging wordt opgestart.

Nog geen 20 dagen later, namelijk op 22 mei 2007, is Nina Brink wederom in het nieuws, nu omdat zij weigert een bedrag van € 100.000,-- te betalen voor een safari die zij gemaakt heeft met een vriend en haar dochter.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
World Online & Nina Brink: aandelen in een maand waardeloosWorld Online & Nina Brink: aandelen in een maand waardeloosWorld Online was Nederlands grootste en meest belovende internetbedrijf. Maar als het bedrijf, met Nina Brink aan het ro…
Economie: De AEX-index uitgelegdDe meeste mensen komen als ze aan de AEX denken niet verder dat het iets met de aandelenbeurs in Amsterdam te maken heef…
Rijkste vrouwen van NederlandRijkste vrouwen van NederlandJaarlijks maakt Quote een lijst van rijkste Nederlanders. Het grootste deel van de top 500 zijn mannen. Wie zijn eigenli…
Bank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingenBank failliet: wat betekent dat voor mijn beleggingenEen bank kan failliet gaan, ook 2023. Niet zo snel in Nederland meer, maar toch, het kan wel. Wie spaart bij een bank we…

Mafia in ItalieIedereen kent de mafia. De mafia is geinfiltreerd in de hele wereld, maar is ontstaan in Italie. In Sicilie ontstond hon…
Siamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en MarySiamese tweelingen en de uitspraak rond Jodie en MaryEen Siamese tweeling heeft de meeste kans op overleven als ze van elkaar gescheiden worden. Maar wat als de ouders dat n…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.