Heinrich Boere, veroordeeld tot levenslang

Eind april, wanneer de dodenherdenking van 4 mei weer in aantocht is, staat de Tweede Wereldoorlog weer volop in de aandacht. Op scholen wordt er extra aandacht aan besteed, op tv worden de speelfilms vertoond en in de kranten komen de verschrikkingen uit die tijd aan bod. Ook ieder jaar komen er weer vragen of de oorlogsmisdadigers, die hun straf ontlopen zijn, alsnog aan Nederland kunnen worden uitgeleverd.Op 23 maart 2010 kan door 1 van de 4 een streep worden gezet

Algemeen

In Duitsland leven nog 4 Nederlandse mannen die ten tijde van de Tweede Wereld oorlog de kant van Duitsland hebben gekozen en veel Nederlanders de dood in hebben gejaagd. Allen zijn zij veroordeeld, maar gevlucht naar Duitsland waar zij een nieuw leven opbouwde. Eén van deze mannen is Heinrich Boere. De andere 3 mannen die werden veroordeeld zijn:
  • Klaas Carel Faber
  • Siert Bruins
  • Herbertus Bikker

Heinrich Boere

Heinricht Boere werd geboren op 27 september1921 in Eschweiler als zoon van een Limburgse vader en een Duitse moeder. Tot aan 1940 werkte hij in een fabriek in Maastricht.

Aan het begin van de Tweede Wereld oorlog kiest hij voor de zijde van Duitsland. Hij vecht in het Oostfront tegen de Russen. In december 1942 werd hij vanwege een nierbekkenontsteking afgekeurd voor actieve dienst aan het front. Terug in Maastricht bezorgde de burgemeester hem een baan als meteropnemer, welke hij vervulde tot hij een oproep kreeg van het commando Feldmeijer. Dit was een (geheim) moordcommando die de Silbertanne moorden hebben gepleegd. Als SS’er heeft hij gewerkt in Breda, Voorschoten en Wassenaar. Zij liquideerden als vergelding (voor de door het verzet doodgeschoten NSB’ers), in de periode van september 1943 en september 1944, in totaal 55 vooraanstaande Nederlanders die anti-Duits waren.

Van Heinrich is bekend dat hij zeker twee moorden heeft gepleegd, al wordt hij er van veel meer verdacht. Onder zijn slachtoffers bevonden zich de bekende Nederlandse schrijver A.M. de Jong (vermoord op 18 oktober 1943) en verzetstrijder Teun de Groot (3 september 1944). Vermoed wordt dat hij ook iets te maken heeft gehad met de moorden op apotheker Fritz Bicknese (juli 1944), Bertus van Aken en F. Kusters (beide 3 september 1944).

Na de oorlog

In 1945 werd de Boere als krijgsgevangene tewerk gesteld in de Zuid-Limburge kolenmijnen. Hij ontsnapte, uit angst voor een langdurige gevangenisstraf, en vluchtte naar Duitsland. Op 18 oktober 1949 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld.

Spijt

Volgens een relaas van Boere moesten zij in opdracht van de Sicherheitsdienst mensen ombrengen. De bedoeling was dat zij bij iemand aanbelden, vroegen of de persoon die zij moesten vermoorden open had gedaan. Op een bevestigend antwoord schoten ze zonder pardon het slachtoffer dood. Wanneer niet aan de opdracht werd voldaan, werden ze zelf doodgeschoten.

Boere heeft aangegeven dat hij de laatste jaren spijt heeft van zijn daden en medeleven voelt voor de nabestaande. “Natuurlijk had ik het liever niet gedaan, maar ik kan het helaas niet meer terugdraaien”, aldus Boere. “Maar in de jaren die me nog in vrijheid resten, zal ik veel nadenken”.

Uitlevering

In 2004 heeft de toenmalige Nederlandse minister van Justitie zijn Duitse collega gevraagd om de levenslange straf van onder andere Heinrich Boere in Duitsland te laten uitzitten. Dit is niet tot uitvoer gekomen.

Wegens juridische onmogelijkheden is Boere nooit uitgeleverd aan Nederland. Maar in maart 2008 werd bekend gemaakt dat de openbaar aanklager U. Maass alsnog probeert om Boere voor zijn bijdrage aan de Silbertanne moorden veroordeelt te krijgen.

23 maart 2010: na een langdurig proces heeft de rechtbank in Aken Heinrich Boere tot levenslang veroordeeld voor de moord op de drie Nederlanders, Frits Bicknese, Teun de Groot en Frans Kusters, in de Tweede Wereldoorlog.

Dood Heinrich Boere

Op 1 december 2013 stierf Boere op 92 jarige leeftijd in een gevangenisziekenhuis in Fröndenberg. Hier stierf hij volgens het Duitse Ministerie van Justitie een natuurlijke dood.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herbertus Bikker, één van de vierAl is de Tweede Wereld oorlog al meer dan 60 jaar geleden beëindigd, we blijven op 4 mei de gevallenen herdenken. Niet a…
Siert Bruins, één van de vierIeder jaar op 4 mei herdenken we de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, en die van alle andere oorlogen. Onder de gev…
Klaas Carel Faber, één van de vierWanneer het weer richting 4 mei gaat, gaan de gedachten weer uit naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Gel…
Heinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetHeinrich Harrer en de verboden stad Lhasa in TibetIn 1938 was Heinrich Harrer een van de vier mannen die de North Face van Eiger in de Zwitserse Alpen succesvol wist te b…

C2C, Cradle to CradleC2C, Cradle to CradleCradle to Cradle was de titel van een boek, maar is ondertussen uitgegroeid naar een begrip dat staat voor het ontwerpen…
Gedragsveranderingsmodel van Balm‘Zo ben ik geboren, daar kan ik niets aan doen?’ Is, als het over gedrag gaat, in veel gevallen niet waar. Veel gedrag i…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.