Klaas Carel Faber, één van de vier

Wanneer het weer richting 4 mei gaat, gaan de gedachten weer uit naar de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig waren er de geallieerden, die samen met het verzet de bevrijding van Europa en daarbij ook Nederland hebben mogelijk gemaakt. Voordat uiteindelijk een beslissing genomen kon worden of Faber alsnog achter de tralies terecht zou komen, overleed hij op 90 jarige leeftijd in 2012.

Algemeen

Er zijn anno 2008 nog 4 levende, veroordeelde, Nederlandse oorlogsmisdadigers vanuit de Tweede Wereldoorlog, die in Duitsland wonen. Eén van hen is Klaas Carel Faber.

De andere drie mannen zijn:
  • Heinrich Boere
  • Siert Bruins
  • Herbertus Bikker

Klaas Carel Faber en de Tweede Wereld oorlog

In 1922 wordt Klaas Carel Faber geboren in Haarlem als zoon van Pieter Faber en Carolina Josephine Henriëtte Bakker. Zijn broer was Pieter Johan Faber, die ook oorlogsmisdaden op zijn naam heeft staan. In 1944 werd vader Pieter geliquideerd door Hanny Schaft.

De twee jongens groeiden op in een NSB gezin. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog kozen de twee broers de kant van Duitsland. Ze worden berucht vanwege hun gewelddadig optreden tijdens hun werkzaamheden binnen de Sicherheitsdienst. Deze had zijn noordelijk hoofdkwartier in Groningen, het Scholtenhuis aan de Grote Markt. De beide broers waren betrokken bij executies van velen in Exloo, Westerbork en Norg.

Klaas was ook lid van de Waffen-SS, de lijfwacht van Mussert en lid van het Sonderkommando Feldmeijer (opgeheven in september 1944). Deze laatste was zeer berucht vanwege de Silbertanne moorden, moorden die gepleegd werden op onschuldige burgers. Dit waren represailles voor de aanslagen die gepleegd werden op NSB’ers door verzetslieden. Ook was Karel betrokken bij diverse razzia´s.

Na de oorlog

Na afloop van de oorlog werden de broers Faber gearresteerd en in juni 1947 door de Bijzondere Rechtspleging veroordeeld tot de doodstraf. De zaken die Karel tijdens het proces ten laste werd gelegd waren:
  • 25-08-1944; Het doodschieten van Krijn van der Helm
  • 07-09-1944; Het liquideren van Esmee van Eeghen en Luitje Kremer in Noorddijk
  • 19-09-1944; Executie van 5 mensen in Exloo
  • 25-09-1944, 12-10-1944, 28-10-1944; Executie van ten minste 34 mensen in Westerbork. Het is bewezen dat hij aan de executie van 28e zeker heeft deelgenomen.
  • 05-10-1944; De moord op Johannes Treurniet, een ondergedoken politieagent.

Pieter Johans doodsvonnis werd voltrokken door de kogel, de doodstraf van Karel werd in 1948 omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Tweede kerstdag 1952 ontsnapt Karel samen met Herbertus Bikker, Sander Borgers en nog 4 andere oud SS´ers uit de Bredase Koepelgevangenis. Nog diezelfde avond vluchtten ze naar West-Duitsland.

Mogelijke uitlevering

Duitsland maakte op 26 januari 2007 bekend dat Karel, alsmede de andere drie nog in levende zijnde (van oorsprong Nederlandse) oorlogsmisdadigers niet zullen worden uitgeleverd. In het geval van Faber is dat omdat hij staatsburger van Duitsland is (Duitsland levert geen staatsburgers uit). Door zijn dienst bij de Waffen-SS heeft hij automatisch de Duitse nationaliteit verkregen.

De enige mogelijkheid dat een uitlevering wel mogelijk zou kunnen zijn is als directe nabestaande van de (dodelijke) slachtoffers van Faber hiertegen in beroep gaan. Eén familie heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en een procedure tegen hem opgestart.

Open brief

Een aantal nabestaanden (waarvan sommige met naam en toenaam ondertekend hebben)van dodelijke slachtoffers van oorlogsmisdadigers die naar het buitenland zijn gevlucht, hebben de Tweede Kamer van Nederland een open brief gestuurd. Deze is op 23 april 2008 gepubliceerd in het dagblad “De Pers”.

Een citaat uit deze brief is als volgt:
“Geachte volksvertegenwoordigers,
Wij, nabestaanden van omgekomen verzetsstrijders en gijzelaars in de Tweede Wereldoorlog, vragen u aandacht voor onze hartenkreet. Nog steeds, bijna 63 jaar na de capitulatie van nazi-Duitsland, loopt oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber vrij rond. Hij maakte deel uit van executiepelotons, hij begeleidde familieleden van ons naar hun executieplek en hij mishandelde talloze weerloze gevangenen, soms tot de dood erop volgde. De emotie die bij ons boven komt rond de 4 mei-herdenking in de wetenschap dat deze crimineel nog steeds vrij rondloopt, is in al die jaren niet verminderd. De pijn neemt bij velen juist toe. Wij vragen u daarom alle mogelijke politieke en juridische druk uit te oefenen zodat deze moordenaar eindelijk zijn straf uitzit.”


De jaren na 2007

De chronologische volgorde van de gebeurtenissen betreffende Faber is:
  • Januari 2007: Justitie in Duitsland maakte bekend dat zowel Faber als ook Bikker, Boere en Bruins niet strafrechtelijk vervolgd zullen worden.
  • Juli 2009: Ook in Duitsland zelf zijn er steeds meer mensen die toch willen dat Faber veroordeeld dient te worden.
  • Augustus 2010: De Duitse minister van Justitie geeft opdracht tot onderzoek naar mogelijke berechting van Faber. Drie weken later werd bekend dat er niet tot vervolging zou worden overgegaan totdat Nederland met nieuwe feiten op de proppen zou komen betreffende de moorden op verzetsstrijders.
  • November 2010: Het Openbaar Ministerie van Nederland vaardigt een arrestatiebevel uit voor Faber. In december datzelfde jaar verzoekt Nederland aan Duitsland om een strafvervolging in gang te zetten.
  • Mei 2011: Duitsland geeft aan dat een uitlevering aan Nederland niet zal plaatsvinden, gezien het feit dat Faber inmiddels de Duitse nationaliteit heeft.
  • Januari 2012: Het Openbaar Ministerie dient een verzoek in bij de rechter van Ingolstadt voor het uitvoeren van de Nederlandse veroordeling tot levenslang.
  • Mei 2012: Voordat uiteindelijk een standpunt is ingenomen, wordt bekend dat Faber op 24 mei is overleden aan nierfalen. Hij is 90 jaar oud geworden.
© 2008 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Siert Bruins, één van de vierIeder jaar op 4 mei herdenken we de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, en die van alle andere oorlogen. Onder de gev…
Herbertus Bikker, één van de vierAl is de Tweede Wereld oorlog al meer dan 60 jaar geleden beëindigd, we blijven op 4 mei de gevallenen herdenken. Niet a…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Heinrich Boere, veroordeeld tot levenslangEind april, wanneer de dodenherdenking van 4 mei weer in aantocht is, staat de Tweede Wereldoorlog weer volop in de aand…

C2C, Cradle to CradleC2C, Cradle to CradleCradle to Cradle was de titel van een boek, maar is ondertussen uitgegroeid naar een begrip dat staat voor het ontwerpen…
Gedragsveranderingsmodel van Balm‘Zo ben ik geboren, daar kan ik niets aan doen?’ Is, als het over gedrag gaat, in veel gevallen niet waar. Veel gedrag i…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 26-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.