Beste in 2016 Sportman, sportvrouw, politicus en meer
Het jaar 2016 was een Olympisch jaar en dan komen de besten vanzelf bovendrijven. Een in Rio de Janeiro behaalde Olympische of Paralympische gouden medaille staat dit jaar garant voor een nominatie. Behalve Beste Sporters zijn er op andere gebieden vertegenwoordigers gekozen tot Beste in hun discipline. Beste kindermuseum, Beste speelgoed, Beste intercedent en Beste kookboek. Nieuw is de verkiezing van Beste foodblogger van het jaar: 2016 heeft de primeur. Voor alle Beste in 2016 geldt: geniet van de trofee, de prijs en van het nummer één zijn. Van harte gefeliciteerd!
Uitverkorenen van het jaar 2016
Politicus van het jaar
Geert Wilders
De leden van het EenVandaag Opiniepanel bepalen jaarlijks wie de populairste politicus is. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit een groep van 50.000 mensen die iedere week meedoet met de onderzoeken van EenVandaag over het nieuws. De Politicus van het jaar werd maandag 19 december 2016 bekendgemaakt in een speciale EenVandaag-uitzending vanuit café Nieuwspoort in het hart van politiek Den Haag. De top drie bestond uit Jesse Klaver, Geert Wilders en Jeroen Dijsselbloem. De
runner up was Kamervoorzitter Khadija Arib.
Parlementaire pers
De parlementaire pers organiseert jaarlijks via de Parlementaire Pers Vereniging een verkiezing van Politicus van het jaar, maar in 2016 is deze afgeblazen: er wilden te weinig journalisten aan meedoen. Er werken ongeveer honderd parlementair journalisten geregeld op het Binnenhof en slechts een derde stuurde in 2016 een stembiljet in. Er zou dit jaar geen politicus uitspringen, is het argument. Ook plaatst het parlementair journaille vraagtekens bij de verkiezing. Een groot deel vindt dat journalisten zichzelf kwetsbaar maken als ze een politicus aanwijzen die zij goed vinden functioneren.
Sportmensen van het jaar
Sportgala
Tijdens het NOS│NOC*NSF Sportgala op 21 december 2016 zijn de winnaars van sportmensen, ploegen en coaches van het jaar 2016 bekend gemaakt. Vanaf 4 december waren de genomineerden bekend. De sporters die in Rio de Janeiro een Olympische of Paralympische gouden medaille haalden hebben de nominatie al
in the pocket.
Vakjury
Een vakjury bepaalt wie genomineerd worden op basis van prestaties vanaf 1 december 2015 tot en met 30 november 2016. Tijdens het Sportgala van 21 december 2016 brengen sporters hun stem uit op sporters, coaches op coaches én de vakjuryleden brengen een stem uit. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50 procent en de jury staat voor de andere helft.
In 2016 bestaat de vakjury uit:
- Pieter van den Hoogenband, winnaar FBK Carrièreprijs, Sportman van 1999, 2000, 2004
- Esther Vergeer, Paralympisch sporter van 2002, 2003, 2005, 2008, 2010
- Marianne Timmer, Sportvrouw van 1998, coach
- Charles van Commenée, voormalig technisch directeur NOC*NSF en UK Athletics
- Guus Hiddink, Coach van het Jaar 2002 en 2005, coach
- Hans Klippus, sportjournalist
- Ewoud van Winsen, sportjournalist
- Jeroen Bijl, Manager Topsport NOC*NSF, tevens voorzitter van de vakjury
Sportman van het jaar
Max Verstappen
Buiten de winnaars van de
Olympische Spelen zijn er meer sporters die het goed hebben gedaan in 2016. Genomineerd voor Sportman van het jaar zijn: wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, autocoureur Max Verstappen en openwaterzwemmer Ferry Weertman. Max Verstappen wint de titel van Sportman van het jaar.
Sportvrouw van het jaar
Sanne Wevers
Genomineerd voor de titel Sportvrouw van 2016 zijn: zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal, atlete Dafne Schippers en turnster Sanne Wevers. Deze laatste wint de titel Sportvrouw van het jaar 2016.
Paralympische sporter van het jaar
Liesette Bruinsma
De genomineerde Paralympische sporters zijn winnaars van een gouden medaille in Rio de Janeiro: het tandemduo Tristan Bangma en Teun Mulder, zwemster Liesette Bruinsma, zwemmer Marc Evers, wegwielrenner Daniel Abraham Gebru, rolstoeltennisster Jiske Griffioen, het tennisdubbel Aniek van Koot en Jiske Griffioen, zwemster Lisa Kruger, wielrenster Alyda Norbruis, triatleet en handbiker Jetze Plat, atlete Marlou van Rhijn, het tandemduo Vincent ter Schure en Timo Fransen, dressuuramazone Sanne Voets, wheeler Kenny van Weeghel en tafeltennisster Kelly van Zon. Liesette Bruinsma wint de titel. De blinde zwemster won tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro twee keer goud, een keer zilver en twee keer brons
Coach van het jaar
Vincent Wevers
Genomineerd voor de titel Coach van het jaar 2016 zijn: Giovanni Guidetti (volleybal), Vincent Wevers (turnen) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen). Vincent Wevers, vader van Olympische gouden medaille winnares Sanne, wint de titel Coach van het jaar.
Sportploeg van het jaar
Maaike Head en Ilse Paulis
Genomineerd voor deze titel zijn: beachvolleybalduo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, het dames handbalteam en de lichte dubbeltwee roeisters Maaike Head en Ilse Paulis. De roeisters Maaike Head en Ilse Paulis winnen de titel.
Young Talent van 2016
Eythora Thorsdottir
De achttienjarige Eythora Thorsdottir is benoemd tot sporttalent van het jaar. Het turntalent, in Rotterdam geboren uit IJslandse ouders, won op de Olympische Spelen in Rio en negende plaats in de meerkampfinale.
Topvrouw van het jaar
Ingrid Thijssen
Ingrid Thijssen is in september 2016 benoemd tot Topvrouw van het jaar 2016. Thijsen is Lid Raad van Bestuur Alliander NV en COO. Ze won van Claudia Zuiderwijk-Jacobs, CEO van de Kamer van Koophandel, en Cathelijne Broers, Directievoorzitter van de Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam. In 2016 vond de verkiezing Topvrouw van het jaar voor de twaalfde keer plaats. Stichting Topvrouw van het jaar organiseert de verkiezing omdat ze vindt dat vrouwelijk talent de aandacht verdient. Succesvolle vrouwen krijgen daarmee een platform en kunnen als rolmodel fungeren voor topvrouwen in de dop.
Young Talent Award
Eeke Olijve-van den Brink
Gekoppeld aan de verkiezing Topvrouw van het jaar wordt er sinds 2011 ook een Young Talent Award uitgereikt, aan een jong vrouwelijk talent t/m 31 jaar. In 2016 wint Eeke Olijve-van den Brink, Directeur Relatiemanagement ABN AMRO MeesPierson, de Young Talent Award.
Secretaresse van het jaar
Anja Cox
Anja Cox is uitgeroepen tot de Secretaresse van het Jaar 2016. Cox werkt bij Croonwolter&dros, het bedrijf dat gespecialiseerd is in intelligente technologische elektrotechnische-, werktuigbouwkundige- en automatisering en informatiseringsoplossingen. Anja Cox won van Marelva Rodrigues en Chantal Voogel. De jury noemt Cox
'een absolute topatleet in het vak.'
Intercedent van het jaar
Renee Bakker
Renee Bakker van uitzendbureau InPerson is op 24 november 2016 verkozen tot Intercedent van het Jaar. Na voorrondes met kennisbattles, telefonisch assessment en een filmsessie gingen tien intercedenten naar de finale waar ze zich door een pitch en speeddate heen moesten werken. Renee Bakker haalde de hoogste totaalscore. Bakker wint de titel en een reischeque van duizend euro.
Woord van het jaar
Treitervlogger
Van Dale organiseert jaarlijks een
Woord van het Jaarverkiezing. Er is hét woord te kiezen, maar ook woorden in de categorieën jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. De genomineerde woorden voor het Woord van het jaar 2016 zijn brexodus, landarrest, mediaweigeraar, plascontract, pokémonterreur, seniorenpardon, sjoemelzaad, thuisterrorist, treitervlogger, trumpisme. Het Nederlandse publiek stuurde de woorden in, Van Dale ordende ze en maakte er een top tien van. Treitervlogger krijgt 35% van de stemmen. Een treitervlogger is iemand die videoblogs, vlogs, maakt over het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de vlog te publiceren, bijdraagt aan het treiteren en overlast veroorzaakt.
Samsonseks
Van Dale België organiseert ook een verkiezing, met deels dezelfde en deels andere genomineerde woorden. De top tien van België is: betonstop, brexodus, meldhond, plascontract, pokémonterreur, samsonseks, schermbedrijf, stroomchinees, trumpisme, verblijfsbaby. Samsonseks krijgt 43 % van de stemmen en is seks terwijl de kinderen naar de televisie zitten te kijken. Naar het programma Samson en Gert, bijvoorbeeld, dat zeer populair is bij de Belgische kinderen.
Weerwoord van het jaar
Flitswinter
Het Weerwoord van het jaar 2016 is flitswinter. Een flitswinter is een korte, koude periode in de Nederlandse winter. Het publiek kan via internet stemmen op het favoriete weerwoord. De verkiezing wordt sinds 2012 georganiseerd door MetoGroup en Omroep Gelderland en in een radio-uitzending van de omroep bekend gemaakt.
Beste speelfilm
La La Land
In de lijst van alle films die in 2016 in de Nederlandse bioscopen hebben gedraaid is La La Land naar voren gekomen als Beste film van 2016. La La Land is een romantische muziekfilm, een musical zoals in de jaren vijftig werd gemaakt, waarin hoofdpersoon Mia ervan droomt actrice te worden in Hollywood. Jazzmuzikant Sebastian droomt van een eigen jazzclub. De twee ontmoeten elkaar en het valt nog te bezien of hun liefde bestand is tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood. De nummer één van 2016 wordt bepaald door de IMDb-score (Internet Movie Database). De IMDb is een belangrijke online filmdatabase waar gebruikers wereldwijd beoordelingen geven aan films.
Volkskrant Film van het jaar
The Revenant
Er zijn meer lijstjes met Beste film van het jaar. Zo organiseert de Volkskrant de Volkskrant film van het Jaarverkiezing en kiest de Nederlandse filmpers haar favorieten. Via de website van het dagblad kun je kiezen op je favoriet. The Revenant kreeg van het publiek de meeste stemmen en is de film van 2016. Leonardo DiCaprio is de hoofdrolspeler. Hij is een pelsjager die de strijd aangaat met een grizzly.
Toni Erdmann
De filmredactie van de Volkskrant kiest voor de Duitse komedie Toni Erdmann.
Tonio
Filmjournalisten kiezen Tonio uit als beste Nederlandse film van het jaar.
Song van het jaar
Make The Call, Leave It All
De Nijmeegse band De Staat heeft met het nummer
Make The Call, Leave It All de titel Song van het jaar 2016 te pakken. De Nederlandse De Staat laat daarmee Radiohead en David Bowie achter zich. Het is de zesde Nederlandse winnaar in de 33-jarige geschiedenis van de Song top 100. De Song van het Jaarverkiezing en de Song top 100 wordt georganiseerd door 3voor12 van de VPRO.
Website van het jaar
Politie.nl
Net als in 2015 is Politie.nl in 2016 de Website van het jaar. Het publiek bracht ruim 890.000 stemmen uit op de genomineerden op de website van websitevanhetjaar.nl. De websites die meedoen aan de verkiezing worden beoordeeld op inhoud, navigatie en design. Ook konden de stemmers aangeven of ze de site zouden aanbevelen aan anderen. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door MetrixLab in samenwerking met Emerce.
Kookboek van het jaar
Smokey Goodness van Jord Althuizen
In november 2016 werd bekend gemaakt dat het boek 'Smokey Goodness' van Jord Althuizen is verkozen tot Beste Kookboek van het jaar. Het boek is een persoonlijk verhaal met lekkere recepten en met de barbecue als rode draad. Althuizen, wereldkampioen bbq, belicht alle facetten van de Amerikaanse barbecuecultuur en maakte een boek waarin de bbq bijna te ruiken is. De verkiezing Kookboek van het jaar bestaat sinds 2007 en wordt georganiseerd door kookboekgekken en ondernemers in de boekenbranche.
Foodblogger van het Jaar
Mooncake van Jonneke de Zeeuw
Nieuw is de verkiezing van Foodblogger van het jaar. Er wordt heel wat afgeblogd, ook op het gebied van koken en eten. Er is een vakjury die vijf bloggers selecteerde en een publieksjury die daarna tot een bepaalde datum op hun lievelingsfoodblogger kon stemmen. De geselecteerden schrijven alle vijf boeiende blogs in foutloos Nederlands en weten lezers aan zich te binden. De beste van 2016 is Mooncake van Jonneke de Zeeuw. De jury over de blogster:
"Jonneke de Zeeuw laat zich uitsluitend leiden door dat waar ze zelf vrolijk en gelukkig van wordt en dat levert een foodblog waar het plezier van afspat."
Auto van het jaar
Opel Astra
De Opel Astra is verkozen tot Europese Auto van het jaar 2016. De Astra won van Audi A4, BMW 7-serie, Jaguar XE, Mazda MX-5, Opel Astra, Skoda Superb en Volvo XC90. De verkiezing gaat over nieuwe auto's die voor het eind van 2015 in minimaal vijf Europese landen in de autozaken zijn te vinden. De internationale Car of the Year organisatie (COTY) heeft een jury van 58 autojournalisten uit 22 Europese landen.
Speelgoed van het jaar
In november 2016 werden verschillende spellen uitgeroepen tot Speelgoed van het jaar. Elke leeftijdscategorie kent er een:
- 0 tot 3 jaar: Toet Toet Autos Ruimtestation - VTech
- 4 & 5 jaar: Co-de-Rups - Mattel
- 6 & 7 jaar: Stratego Pirates - Jumbo
- 8 & 9 jaar: Potion Explosion - 999 Games
- 10 & 11 jaar: Nikko Peugeot 2008 - DKR Toy State
- 12 plus: Escape Room The Game - Identity Games
Onderwijsstad van het jaar
Rotterdam
Rotterdam is vanaf 1 oktober 2016 de nieuwe Onderwijsstad van het Jaar 2016/ 2017 en is daarmee de opvolger van Dordrecht.
Rotterdam verdient de titel, zegt de jury
"omdat het onderwijsbeleid het resultaat is van nauwe samenwerking tussen de gemeente en leraren, scholen en schoolbesturen. In het onderwijsbeleid (Leren loont!) is de keuze gemaakt voor een verregaande vorm van co-creatie, een directe vorm van samenwerking tussen het scholenveld en de gemeente."
Museumprijs 2016
Nationaal Monument Kamp Vught
Nationaal Monument Kamp Vught wint de BankGiro Loterij Museumprijs 2016. Het museum ontvangt daarmee een bedrag van 100.000. In 2015 won het Friesch Museum in Leeuwarden.
Beste Europese museum
POLIN Museum
Het Museum voor de Geschiedenis van de Poolse Joden, POLIN, wint de European Museum of the Year Award 2016. Het museum in Warschau won van 49 kandidaten uit 24 Europese landen.
Beste kindermuseum
Pieter Vermeulen Museum
Kidsproof Museum 2016 is het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis. Het is een kindvriendelijk museum in de gemeente Velsen, dat onderwerpen over natuur en milieu laat zien.
GeoFort
GeoFort, het museum over cartografie en navigatie in Herwijnen, werd in juni 2016 in het Oostenrijkse Graz door de museumwereld uitgeroepen uitgeroepen tot beste kindermuseum ter wereld. GeoFort won de internationale Children in Museums Award.
Beste kunstenaar
Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde is verkozen tot Kunstenaar van het jaar 2016. De kunstenaar kreeg de meeste stemmen van een panel van deskundigen en het publiek. Er werden meer dan 40.000 stemmen uitgebracht. Daan Roosegaarde won van Anton Corbijn, Marc Mulders, Iris van Herpen, Marlene Dumas, Ossip, Katinka Lampe en Erwin Olaf. De verkiezing werd voor de dertiende keer gehouden. Roosegaarde is lichtkunstenaar.
Beste webwinkel
Bol.com
De webwinkel bol.com is verkozen tot Beste Webwinkel van Nederland 2016. Bol.com krijgt de Thuiswinkel Award omdat de webwinkel aandacht heeft voor wat de klant het meest belangrijk vindt.
Lees verder