Beste in 2015 – Sportman, sportvrouw, politicus en meer

Beste in 2015 – Sportman, sportvrouw, politicus en meer Het jaar 2015 was een jaar vol met Beste van dit en Beste in dat. Beste kindermuseum, Beste speelgoed, Beste intercedent en Beste onderwijsstad. De verkiezingen geven de verkozenen de kans om op het toneel te schitteren en de organisaties om er een mooi persmoment van te maken. Zo is elke verkiezingsuitslag meteen ook een promotie van een beroepsgroep, product of sport. Het is positief nieuws en dat zien we graag. We hebben een Politicus van het Jaar (Geert Wilders) en een Vrouw van het Jaar (Sophie Hilbrand). Natuurlijk werd Dafne Schippers de Sportvrouw van het Jaar en werd haar coach Bart Bennema Coach van het Jaar. Voor alle winnaars geldt: geniet van de prijs en de eer en van harte gefeliciteerd.

Politicus Geert Wilders

Politicus van het jaar

Geert Wilders in het tv-programma EenVandaag gekozen tot politicus van het jaar 2015. De PVV-leider kon op een kwart van de ruim 37.000 stemmen rekenen. Wilders won voor de derde keer. In 2010 en 2013 was hij ook Politicus van het Jaar. GroenLinks-parlementariër Jesse Klaver eindigde op de tweede plaats en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën werd derde. Het optreden van Wilders in de vluchtelingencrisis en het feit dat hij als enige politicus oog heeft voor de zorgen van vele Nederlanders bezorgde hem de eerste plaats.

Sophie Hilbrand

Vrouw van het jaar

Presentatrice Sophie Hilbrand mag zich Vrouw van het Jaar 2015 noemen. Ze werd tot Vrouw van het Jaar uitgeroepen door tijdschrift Harper's Bazaar. Haar verdienste ligt in haar presentatie van het spraakmakende BNN-programma Sophie in de kreukels. Eva Jinek, Marianne Thieme, Neelie Kroes, Nikki Plessen en Carice van Houten maakten ook kans, maar zij moesten het allemaal afleggen tegen Hilbrand.

Annemieke Nijhof

Topvrouw van het jaar

Annemieke Nijhof, bestuursvoorzitter bij Tauw, is verkozen tot topvrouw van het jaar 2015. Tauw houdt zich bezig met milieuadvies en duurzaamheid. Nijhof is tevens commissaris bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Sportman Sjinkie Knegt

Sportman van her jaar

Sjinkie Knegt is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2015 tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala. Reinier Paping reikte hem de prijs uit. Shorttracker Knegt won brons tijdens de Olympische Spelen en behoort in zijn sport tot de wereldtop. Hij werd in 2015 Europees kampioen en wereldkampioen. BMX'er Niek Kimmann en springruiter Jeroen Dubbeldam waren ook genomineerd, maar zij bleven tijdens het Sportgala steken op de tweede en derde plaats.

Sportvrouw Dafne Schippers

Sportvrouw van het jaar

Atlete Dafne Schippers werd op het Sportgala van de NOS | NOC*NSF verkozen tot Sportvrouw van het Jaar 2015. Clarence Seedorf reikte haar de Jaap Eden-trofee uit. Schippers liep naar goud op het Wereldkampioenschap in Peking. Op de 200 was ze de beste, op de 100 meter werd ze tweede. Ze werd tevens Europees Kampioen op de 60 meter.

Jiske Griffioen

Paralympische sporter van het jaar

Paralympische Sporter van het jaar 2015 is Jiske Griffioen geworden. Zij werd tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgale gehuldigd. Griffioen is rolstoeltennister. Ze heeft ook rolstoelbasketbal gespeeld.

Marrit Steenbergen

Young Talent Award

De Young Talent Award op sportgebied is voor de 15-jarige Marrit Steenbergen. Ze won goud op het WK 100 meter vrije slag en zilver op de 50 en 200 meter vrije slag. En ze won zilver met de estafetteploeg.

Bart Bennema

Coach van het jaar

Atletiek coach Bart Bennema is verkozen tot Coach van het Jaar 2015. Hij kreeg de eretitel op het Sportgala van de NOS | NOC*NSF. De Nijmegenaar, die coach is van atlete Dafne Schippers, kreeg de meeste stemmen van de aanwezige sporters en de vakjury.

Beachvolleyduo Nummerdor/Varenhorst

Sportploeg van het jaar

Sportploeg van het Jaar is het beachvolleyduo Reinder Nummerdor / Christiaan Varenhorst geworden. Ze wonnen een Europees toernooi én het Grand Slam-toernooi en gaan op voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Mooiste sportmoment

Dafne Schippers

De Sport in Beeld Prijs, voor het mooiste sportmoment van het jaar, gaat naar Dafne Schippers en haar gouden race.

Woord van het jaar

Sjoemelsoftware

Woord van het Jaar is Sjoemelsoftware geworden, software om de testresultaten van een auto mee te manipuleren.

Weerwoord van het jaar

Jojozomer

Weerwoord van het jaar 2015 is jojozomer, een zomer die dan weer warm en dan weer koud is, met droogte, vorst aan de grond, regen en een hittegolf.

Jongerentaal

Tinderellasyndroom

Het begrip tinderellasyndroom werd verkozen tot Jongerentaalwoord van het Jaar 2015. Het is het verschijnsel dat men zo afhankelijk is geworden van datingapps, dat met niet meer weet hoe flirten in het echt ook alweer gaat. Tinderella is afgeleid van de datingapp Tinder en het woord Cinderella.

Beste speelfilm

Star Wars: The Force Awakens .
De Volksrant organiseerde een Film van het Jaar-verkiezing. De meeste stemmen gingen naar Star Wars: The Force Awakens.

Secretaresse van het jaar

Annelies Toebes

De secretaresse van het Jaar 2015 komt uit Deventer en werkt bij de gemeente daar. Winnares is Annelies Toebes.

Song van het jaar

Let It Happen

Let It Happen van Tame Impala is Song van het Jaar 2015 geworden.

Website van het jaar

Politie.nl

Politie.nl is verkozen tot website van het jaar 2015.

Intercedent van het jaar

Priscillia Lavin Luengo

Priscillia Lavin Luengo van Technicum is Intercedent van het Jaar 2015 geworden. Alana Soares van YoungCapital werd tweede en Kees Lohman van Randstad eindigde op de derde plaats.

Kookboek van het jaar

Spuntino

En dit zijn de grote winnaars van 2015! Beste Kookboek van 2015 werd 'Sputino' van Russell Norman van Karakter uitgevers. 'De veldkeuken' van Femke de Winter en René van der Veer kreeg de meeste stemmen van het publiek en won de Gouden Garde publieksprijs 2015. Tot meest duurzame boek van 2015 werd 'Liever Lokaal, 365 dagen per jaar' van Annette van Ruitenburg en René Zanderink verkozen.

Auto van het jaar

Passat

De Volkswagen Passat werd uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2015.

Speelgoed van het jaar

Er zijn verschillende spellen uitgeroepen tot Speelgoed van het jaar. Elke leeftijdscategorie kent er een:
 • 0 tot 3 jaar: Vrolijke vriendjes – Magisch Speelhuis
 • 4 & 5 jaar: Drie Kleine Biggetjes
 • 6 & 7 jaar: Schetenjacht
 • 8 & 9 jaar: K'nex KForce Mega Boom
 • 10 & 11 jaar: Meccano Meccanoid G15 KS
 • 12 plus: Focus Drone

Onderwijsstad van het jaar

Dordrecht

Voor het schooljaar 2015 – 2016 is Dordrecht is de Onderwijsstad van het jaar. Dordrecht werkt nauw samen met de overige Drechtsteden en vervult als grootste stad van de regio een voortrekkersrol.

Beste museum

Het beste museum van 2015 is het Friesch Museum in Leeuwarden. De Museumprijs is in 1990 ingesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij. Het publiek mag stemmen en elk jaar staat er een andere categorie centraal. In 2015 is dat Stad- en Streekmusea. Het Friesch Museum wint 100.000 euro.

Beste Europese museum

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is verkozen tot Beste Europese museum van het jaar 2015. De titel is European Museum of the Year 2015 wordt uitgedeeld door de European Museum Forum van de Raad van Europa.

Beste kindermuseum

Verzetsmuseum Junior

Volgens kinderen is het Verzetsmuseum Junior in Amsterdam het beste kindermuseum van 2015. Het Verzetsmuseum Junior, dat in oktober 2013 opende, kreeg het cijfer 8,9. Het museum wil museumbezoek door kinderen stimuleren.

Beste kunstenaar

Marlene Dumas

Marlene Dumas is verkozen tot Kunstenaar van het Jaar 2015. Ze werd gekozen uit acht finalisten en won onder meer van Anton Corbijn, Marc Mulders, Erwin Olaf en Co Westerik.

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Als het O.M. vrijspraak vraagtNormaal gesproken klaagt het Openbaar Ministerie of O.M. een verdachte aan en vraagt dan om een straf in haar requisitoi…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Cruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenCruijff en Wilders en het populisme rond verkiezingenVolgens het meest gebruikte woordenboek Van Dale is populisme: “de neiging zich te richten naar de massa van de bevolkin…

Beter luisteren door meditatieBeter luisteren door meditatieJe hebt het vast wel eens meegemaakt: je bent middenin een verhaal en ziet de ogen van je gesprekspartner afdwalen en gl…
Spiritualiteit, mediums & wetenschap: kunnen ze samenwerken?mijn kijk opSpiritualiteit, mediums & wetenschap: kunnen ze samenwerken?Spiritualiteit en wetenschap lijken wel haaks op elkaar te staan, waar de spiritualiteit wil geloven, ervaren en voelen,…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • http://www.ad.nl/ad/nl/30561/Geert-Wilders/article/detail/4207685/2015/12/14/Geert-Wilders-weer-verkozen-tot-politicus-van-het-jaar.dhtml geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.nu.nl/achterklap/4182675/sophie-hilbrand-uitgeroepen-vrouw-van-jaar-2015.html geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/24/annemieke-nijhof-verkozen-tot-topvrouw-van-het-jaar-2015 geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://nos.nl/artikel/2075420-sjinkie-knegt-is-sportman-van-het-jaar.html geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2102918/Atletiektrainer-Bart-Bennema-Coach-van-het-Jaar geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.nocnsf.nl/sportgala-2015/sportprijzen-2015-uitgereikt geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.weer.nl/nieuws/detail/2015-12-22-het-weerwoord-van-het-jaar-2015-is-jojozomer/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.volkskrant.nl/film/film-van-het-jaar~a4219815/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.nu.nl/lifestyle/4032228/secretaresse-van-jaar-2015-werkt-bij-gemeente-deventer.html geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/song-van-het-jaar/Song-van-het-Jaar-2015-de-top-100.html geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://websitevanhetjaar.nl/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.nationaleonderwijsweek.nl/onderwijsstad-van-het-jaar/dordrecht-onderwijsstad-van-het-jaar-2015-2016/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.speelgoedvanhetjaar.nl geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.dichtbij.nl/amsterdam/regionaal-nieuws/artikel/4025137/verzetsmuseum-junior-beste-kindermuseum-2015-.aspx geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://www.rtvnh.nl/nieuws/164514/rijksmuseum-verkozen-tot-europees-museum-van-2015 geraadpleegd op 3 mei 2016
 • http://kunstenaarvanhetjaar.nl/kunstenaar-van-het-jaar/2015/ geraadpleegd op 3 mei 2016
 • Friesch Dagblad - Kamp Vught krijgt Museumprijs 2016 - 4 mei 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.