Beste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meer

Beste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meer Het jaar 2012 was een rijk jaar met heel veel personen, organisaties en spullen die de beste waren in hun categorie. Diverse organisatoren regelden een verkiezing voor de beste van het jaar in hun vak, hun discipline en hun productensoort. Het levert een scala aan Besten op die allemaal hun best hebben gedaan en door anderen, publiek of vakjury, zijn verkozen. Het beste museum, bijvoorbeeld, en het beste speelgoed. Ook de beste auto en het beste lied. Je kunt het zo gek niet noemen of er is een 'Beste' van. Ze kregen een stempel, sticker, oorkonde, medaille en in ieder geval de eer van Beste. Voor alle prijswinnaars: van harte gefeliciteerd.

Politicus van het jaar

Het publiek kiest Diederik Samsom tot de Politicus van het Jaar 2012. Hij kreeg een vijfde van alle publieksstemmen. EenVandaag houdt jaarlijks de verkiezing. Samsom wint van Jan Kees de Jager en Geert Wilders.
De parlementaire pers kiest ook voor de PvdA-leider Samsom. Het Haagse journaille noemt hem "politicus met een goede acceleratie" en een "comeback-kid".

Sportman van het jaar

Tijdens het jaarlijkse Sportgala komt Epke Zonderland uit de bus als beste sportman van 2012 vaan Nederland. Hij wint van surfer Dorian van Rijsselberghe en schaatser Stefan Groothuis.

Sportvrouw van het jaar

Beste sportvrouw van het jaar 2012 is Ranomi Kromowidjojo. De zwemster wint van wielrenster Marianne Vos, amazone Adelinde Cornelissen en zeilster Marit Bouwmeester.

Sportploeg van het jaar

Tot beste sportploeg van het jaar 2012 wordt de dames hockeyploeg verkozen. De hockeysters winnen van de dames estafetteploeg zwemmen en de estafettemannen, die goud wonnen op de EK atletiek.

Sportcoach van het jaar

De beste sportcoach van 2012 is Daniël Knibbeler. de coach van turner Epke Zonderland. De turncoach wint van Max Caldas, coach van de hockeydames en Jacco Verhaeren, coach van de zwemploeg.

Talent van het jaar

Tot talent van 2012 is BMX’er Laura Smulders verkozen. Ook genomineerd waren motocrosser Jeffrey Herlings en meerkamper atleet Tim Dekker.

Gehandicapte sporter van het jaar

De beste Gehandicapte Sporter van het Jaar is atlete Marlou van Rhijn. Ze wint van medegenomineerden Marc Evers, Marjolijn Buis, Mirjam de Koning, Kathrin Goeken/Kim van Dijk, Michael Schoenmaker, Kelly van Zon, het Sonarteam, Esther Vergeer en Lisette Teunissen.

Woord van het jaar

Woord van het Jaar 2012 is project X-feest. Woordenboek Van Dale houdt sinds 2003 een Woord van het Jaar verkiezing.
Project X-feest wint van bangalijst en inbrekersrisico.
Het Van Dale Woord van het jaar 2012 in Vlaanderen is frietchinees.

Woord van het jaar Jongerentaal

Het woord van het jaar in de jongerentaal is yolo. Het is een levensmotto en betekent You only live once.

Weerwoord van het jaar

Weerwoord van het Jaar, bekendgemaakt op Omroep Gelderland, is Plaknacht. Het betekent een warme nacht waar je zweterig van wordt.

Beste film

Als Beste Film van 2012 komt Het meisje en de dood van Jos Stelling Films uit de bus. De filmmaker krijgt er een Gouden Kalf voor.


Secretaresse van het jaar

Jacqueline van de Looy is in de Manpower Verkiezing verkozen tot Secretaresse van het Jaar 2012.
Van de Looy werkt al 27 jaar als secretaresse en de laatste vier jaar bij Coresta Group uit Son. Ze ziet haar secretaressetaken als sport, is vakinhoudelijk sterk en weet een verbindende schakel tussen haar collega's in de organisatie te zijn.

Song van het jaar

Song van het jaar 2012 is Keep Your Head Up van Ben Howard. Het nummer kreeg de meeste internetstemmen en won van Triggerfingers cover van I Follow Rivers.

Website van het jaar

De website Tweakers.net, een vergelijkingssite voor producten, prijzen en shops, is door het Nederlandse publiek verkozen tot de Beste Website van het Jaar 2012.

Intercedent van het jaar

Jorike van Dijken is Intercedent van het jaar 2012. Als hoofdprijs krijgt ze een jaar lang gratis autorijden.

Nederlands kookboek van het jaar

Het Nederlands Bakboek van Kosmos Uitgevers en samengesteld door Gaitri Pagrach-Chandra is Nederlands Kookboek van het Jaar 2012.

Auto van het jaar

De Opel Ampera is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2012. Vooral de innovatieve aandrijflijn draagt daar aan bij. Naast de Opel Ampera waren de volgende automobielen genomeneerd: de Volkswagen up!, Ford Focus, Range Rover Evoque, Fiat Panda, Citroën DS5 en de Toyota Yaris.

Speelgoed van het jaar

Vijf spellen zijn verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2012, voor elke categorie is er een winnaar.
 • 0 t/m 2 jaar: Nijntje verstoppertje spelen
 • 3 t/m 5 jaar: Tiptoi starterset, stift en boek
 • 6 t/m 8 jaar: Kurio kindertablet
 • 9 jaar en ouder: Boom Boom Balloon
 • 12 plus: Gezelschapsspel Stenen Tijdperk

Onderwijsstad van het jaar

De Nationale OnderwijsWeek heeft Breda aangewezen als eerste Onderwijsstad van het Jaar van Nederland. Vanaf 2012 wordt er elk jaar een stad aangemerkt als stad waar het onderwijs hoog in het vaandel staat.

Beste museum van het jaar.

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is in 2012 verkozen tot Beste museum van Nederland. De verkiezing gaat via de beoordelingswebsite Zoover.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen 2012Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen 2012Ranomi Kromowidjojo zwemt op de Olympische Spelen van 2012 in Londen gouden races. Ze blinkt uit en wint drie medailles,…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Olympische Spelen 2012 in Londen - Goud voor Epke ZonderlandOlympische Spelen 2012 in Londen - Goud voor Epke ZonderlandTurner Epke Zonderland uit Lemmer turnt een gouden oefening op de rekstok. Hij haalt de vijfde gouden medaille voor Nede…
Olympische Spelen in Londen – Marit BouwmeesterOlympische Spelen in Londen – Marit BouwmeesterMarit Bouwmeester wint in Londen tijdens de Olympische Zomerspelen in 2012 de zilveren medaille met het zeilen in de Las…

Van advent tot driekoningen klinkt de midwinterhoornVan advent tot driekoningen klinkt de midwinterhoornIn grote delen van de Achterhoek, Twente en de Veluwe klinkt vanaf de eerste adventsdag tot drie koningen, de midwinterh…
Een gewaardeerd geschenk kopenEen gewaardeerd geschenk kopenEen geschenk of cadeau kopen lijkt niet moeilijk. Er zijn genoeg winkels en zelfs online vind je tal van cadeautips en g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • http://politicusvanhetjaar.eenvandaag.nl geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://nos.nl/artikel/452268-samsom-politicus-van-het-jaar.html geraadpleegd op 23 december 2014
 • https://nieuwsuit.com/2012/winnaar-sportman-en-sportvrouw-van-het-jaar-2012/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://nos.nl/artikel/452826-project-xfeest-woord-van-het-jaar.html geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.kidsenjongeren.nl/cultuur/woord-van-het-jaar-2012/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.filmfestival.nl/publiek/nieuws/winnaars-gouden-kalveren-2012-/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.nu.nl/werk-en-prive/2791361/jacqueline-van-looy-secretaresse-van-jaar-2012.html geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2012/Song-van-het-Jaar/Ben-Howard-Song-van-het-jaar.html geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.flexnieuws.nl/2012/05/21/intercedent-van-het-jaar-2012-interview-met-jorike-van-dijken-adecco-top-secretaries/#.VJlN1AJEM4 geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.websitevanhetjaarawardnight.nl/winnaars-2012 geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://tweakers.net/pricewatch/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.kookboekvanhetjaar.nl/verkiezing/verkiezing-2012/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.autowereld.com/nieuws/autonieuws/id/13011/opel-ampera-is-auto-van-het-jaar-2012 geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://speel-wijzer.eu/2012/11/speelgoed-van-het-jaar-2012/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://www.nationaleonderwijsweek.nl/onderwijsstad-van-het-jaar/breda/ geraadpleegd op 23 december 2014
 • http://onh.nl/nl-NL/artikel/13217/zuiderzeemuseum-opnieuw-beste-museum-van-het-jaar geraadpleegd op 23 december 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.