Beste in 2014 – Sportman, sportvrouw, politicus en meer

Beste in 2014 – Sportman, sportvrouw, politicus en meer Elk jaar worden er overal in de wereld en ook in Nederland verkiezingen gehouden voor mensen of locaties die ergens het beste in zijn en uitgaven en producten die dat jaar de top van de top vormen. De sportvrouw van het jaar, de sportman van het jaar, de politicus van het jaar, het stuk van het jaar, het spel van het jaar en de auto van het jaar. Elk jaar kent tientallen gelauwerden die aan het eind van het jaar hun prijs of award incasseren. In 2014 is Doutzen Kroes de Vrouw van het Jaar en Oranje was de Sportploeg van het Jaar.

Politicus van het jaar

Frans Timmermans is uitgeroepen tot Politicus van het Jaar 2014. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door EenVandaag. Timmermans kreeg een ongekend hoog percentage van alle stemmen, namelijk 30 procent. Hij krijgt de eretitel vanwege zijn bevlogenheid, empathisch vermogen en kennis van zaken. Bovenal stak hij vanwege zijn optreden na de MH17 ramp boven de andere genomineerden uit. Geert Wilders en Alexander Pechtold maakten ook kans.

Vrouw van het jaar

Doutzen Kroes is de door Glamour verkozen tot Vrouw van het Jaar. Het topmodel is mooi van buiten en binnen en ze is een icoon van haar generatie. Doutzen Kroes heeft de Nederlandse vrouw laten zien dat je groot moet durven denken. Het tijdschrift Glamour reikte voor het eerst de Women of the Year Award in Nederland uit, in Amsterdam. Eerder wonnen Keira Knightley, Stella McCartney, Naomi Campbell en Lady Gaga.

Sportman van her jaar

Tot Sportman van het jaar is Arjen Robben gekozen. De 30-jarige aanvaller van Bayern München speelde de sterren van de hemel als voetballer en smaakmaker van het Nederlands Elftal tijdens het wereldkampioenschap voetbal dit jaar in Brazilië. Hij volgt Epke Zonderland op die in 2013 werd verkozen. Genomineerd waren, wederom, de turner Epke Zonderland, de schaatsers Sven Kramer, Michel Mulder, Jorrit Bergsma en de springruiter Jeroen Dubbeldam. Er worden niet vaak voetballers verkozen tot Sportman van het jaar, omdat je als voetballer deel uitmaakt van een team. De laatste individuele voetballer die de prijs won was Ruud Gullit in 1987.

Sportvrouw van het jaar

Ireen Wüst werd verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Zij won tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji twee gouden en drie zilveren medailles. Voor de prijs waren ook genomineerd atletes Dafne Schippers en Sifan Hasan en schaatsster Jorien ter Mors. Wüst won de eretitel als eens eerder. In 2006 werd ze ook Sportvrouw van het jaar.

Paralympische sporter van het jaar

Bibian Menter werd uitgeroepen tot paralympische sporter van het jaar. De 42-jarige snowboardster werd tijdens de paralympische Spelen in Sotsji de olympisch kampioen op de snowboardcross. Ze won de enige Nederlandse medaille tijdens die Paralympics. Ook genomineerd waren dressuuramazone Rixt van der Horst, rolstoelbasketbalster Inge Huitzing en baanwielrenster Alyda Nordbruis. In 2013 werd atlete Marlou van Rijn de beste paralympische sporter.

Young Talent Award

De jonge autocoureur Max Verstappen (17) werd uitgeroepen tot Talent van het jaar. Verstappen is de jongste Formule 1 coureur ooit.

Coach van het jaar

Louis van Gaal werd verkozen tot Coach van het jaar. Zijn verdienste van dit jaar was dat hij met het voetbalteam van Oranje het tot de derde plaats schopte. Ook genomineerd waren schaatscoaches Gerard Kemkers en Jac Orie, hockeycoach Max Caldas, atletiektrainer Bart Bennema en bondscoach van de paardensport Rob Ehrens.

Sportploeg van het jaar

Oranje, het Nederlands elftal, werd verkozen tot sportploeg van het jaar. De hockeysters, de achtervolgingsploegen bij het schaatsen en de springruiters waren ook genomineerd.

Mooiste sportmoment

Robin van Persie, aanvoerder van Oranje, won de Sport in Beeld-prijs, de prijs voor het mooiste sportmoment van het jaar. Hij kreeg het voor zijn prachtige snoekduikdoelpunt tegen Spanje tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië.


Woord van het jaar

Elk jaar houdt Van Dale een verkiezing tot Woord van het jaar. In 2014 is dat dagobertducktaks. Ook genomineerd waren moestuinsocialisme en stemfie. Dagobertducktaks is een speciale belasting voor zeer gefortuneerden.
Genootschap Onze Taal kiest rampvlucht tot woord van het jaar.

Weerwoord van het jaar

Weerwoord van het jaar is knijpzonnetje. MeteoConsult en Omroep Gelderland organiseren de verkiezing in navolging van Woord van het jaar. Vorig jaar won wolkenwak.

Jongerentaal

Het begrip aanmodderfakker won in de categorie jongerentaal. Het betekent lapzwans. Dit woord is tevens de titel van een film die de Gouden Kalf voor beste speelfilm won. Ook genomineerd was vergeetverzoek.

Beste speelfilm

Beste Nederlandse speelfilm van het jaar werd Aanmodderfakker. De film kreeg er een Gouden Kalf voor.

Stuk van het jaar

Het mooiste archiefstuk van het jaar is een ontroerende brief die soldaat Romke Eelkes Zandstra in 1811 vanuit Frankrijk schreef aan zijn geliefde in Friesland. Het stuk zit in het archief Tresoar in Leeuwarden. Genomineerd waren tevens een gravure van de overstroming van de Koekoekspolder bij Kampen in 1775 en de getuigenis van de laatste ter dood veroordeelde in Schiedam.

Secretaresse van het jaar

Kelly van Keijzerswaard werd verkozen tot Secretaresse van het jaar. De secretaresse beheerst kennis en kunde en is ‘Fit For Tomomorrow.’

Song van het jaar

Song van het Jaar is Home, geschreven en gezongen door de 28-jarige Amsterdammer Dotan. Home groeide uit tot vaandeldrager van de nationale rouw na de ramp met de MH17.

Website van het jaar

Website Tweakers Pricewatch is website van het jaar 2014. De site werd verkozen door het Nederlandse publiek.
Vorige jaren wonnen Beter Spellen, AFAS Personal, Hyves, Google en Zylom.

Intercedent van het jaar

Jorrit Gall is verkozen tot Intercedent van het Jaar 2014. Hij mag zich de beste van Nederland noemen. Gall werd verkozen door een vakjury.

Kookboek van het jaar

Koken tussen de vulkanen van Ko Sliggers is uitgeroepen tot Kookboek van het jaar. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Loopvis. Het boek ziet er niet uit zoals van een kookboek verwacht wordt. Er staan bijvoorbeeld foto’s in van gerechten die tijdens het koken met een smartphone zijn gemaakt. Geen mooie plaatjes maar wel eerlijk en gedreven.

Auto van het jaar

De Peugeot 308 is uitgeroepen tot de Auto van het Jaar 2014. Voor de Auto van het Jaar-verkiezing stemmen autojournalisten uit heel Europa. De BMW i3 en de Tesla Model S werden tweede en derde. De Peugeot 308 ziet er goed uit, straalt kwaliteit uit en rijdt prima. Het is een compacte auto die toch veel bagageruimte heeft.

Speelgoed van het jaar

Er zijn verschillende spellen uitgeroepen tot Speelgoed van het jaar. Elke leeftijdscategorie kent er een:
 • 0 tot 3 jaar: Zoef Zoef Dieren Boomhuis
 • 4 & 5 jaar: Super Sand Castle
 • 6 & 7 jaar: Lego Friends Heartlake winkelcentrum
 • 8 & 9 jaar: Nerf Rebelle Secret Agent Bow
 • 10 & 11 jaar: Rainbow Loom Starter Kit
 • 12 plus: De Legenden van Andor

Onderwijsstad van het jaar

Groningen is onderwijsstad van het jaar; niet alleen van 2014, maar van het schooljaar 2014 - 2015.
De hoofdstad van de provincie Groningen is een stad met een rijke historie en een breed en bloeiend onderwijsaanbod. De stad met bijna 200.000 inwoners bestaat voor de helft uit leerlingen en studenten.

Sportvrouw wereldwijd

Ireen Wüst is uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar van de wereld. Ze versloeg tennisster Serena Williams in een nek-aan-nek-race. Sportjournalisten van over de hele wereld stemden voor Wüst.

Beste handelssite

Tot de beste handelssite van Nederland is Koopplein.nl uitgeroepen. De website met rubriekadvertentie is begonnen op Texel en de organisatie heeft daar nog steeds het hoofdkantoor.
De verkiezing wordt georganiseerd door Het Nationale Business Succes Award Instituut in Rotterdam. Alle landelijk bekende marktplaatsen deden er aan mee en Koopplein kwam als beste uit de bus. Koopplein is landelijk actief - en heet dan Koopplein Nederland - en heeft Kooppleinen in vele gemeenten van Nederland.

Beste museum

Net als vorig is het Zuiderzeemuseum verkozen tot het beste museum van Nederland. Het binnen- en buitenmuseum in Enkhuizen werd net iets beter gewaardeerd dan het Kröller-Muller Museum en het Drents Museum.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Fallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeFallon d'Floor: award voor de 'beste' schwalbeDe Fallon d'Floor, een award waar de meeste voetballers niet voor zullen warmlopen. Jaarlijks krijgt de beste voetballer…
Friese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalFriese Twitterdag – Fryske Twitterdei in memmetaalPraat mar Frysk organiseert in april de Fryske Twitterdei, de Friese Twitterdag. De dag is in 2012 voor de eerste keer g…
Zanger Rinus: wie is zanger Rinus?Zanger Rinus: wie is zanger Rinus?Zanger Rinus is razend populair. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland kent men Rinus. Maar wie is deze z…

Verkoopt de Primark grote maten?De Primark is een megapopulaire winkelketen, die is overgewaaid uit Engeland. Je kunt er hele goedkope kleding kopen die…
Oudejaarsavond thuisOudejaarsavond thuisDe oudejaarsavond is de laatste dag van het jaar en de meeste Nederlander brengen deze avond thuis door. Dat klinkt saai…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Persbureau Ameland
 • Friesch Dagblad 17 december 2014
 • http://www.nu.nl/sport/3955080/robben-en-wust-uitgeroepen-sporters-van-jaar.html geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.nu.nl/boek/3954174/dagobertducktaks-verkozen-woord-van-jaar-2014.html geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.onsdna.nl/stuk-van-het-jaar/ geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.kookboekvanhetjaar.nl/verkiezing/verkiezing-2014/ geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://politiek.eenvandaag.nl/tv-items/56040/frans_timmermans_politicus_van_het_jaar_2014 geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.anwb.nl/auto/nieuws/2014/maart/de-auto-van-het-jaar-is geraadpleegd op 17 december 2014 http://www.speelgoedvanhetjaar.nl/files/StreamFile373744/presentatie_201451.jpg geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.speelgoedvanhetjaar.nl/files/StreamFile373744/presentatie_201451.jpg geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.nationaleonderwijsweek.nl/groningen-onderwijsstad-van-het-jaar-2014-2015/ geraadpleegd op 17 december 2014
 • http://www.nieuws.nl/entertainment/20141216/Doutzen-Kroes-verkozen-tot-vrouw-van-het-jaar geraadleegd op 17 december 2017
 • http://nos.nl/artikel/2009687-w-st-wereldwijd-sportvrouw-2014.html geraadpleegd op 18 december 2014
 • https://koopplein.nl/nederland/bedrijven/beste-handelssite geraadpleegd op 19 december 2014
 • http://www.rtvnh.nl/nieuws/156511/zuiderzeemuseum-prolongeert-titel-beste-museum-van-nederland geraadpleegd op 20 december 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.