Zelfstandig wonen met een visuele handicap

Zelfstandig wonen met een visuele handicap Een eigen stekje is een droom voor velen, en dit geldt ook voor blinden en slechtzienden. Dankzij verschillende hulpmiddelen, aanpassingen en vooral een flinke portie creativiteit kunnen de meeste huishoudelijke taken zelfstandig worden uitgevoerd. Diverse externe organisaties en blindenverenigingen bieden bovendien hulp bij specifieke huishoudelijke taken.

Zelfstandig wonen: Uitdagingen en oplossingen voor blinden en slechtzienden

Introductie tot zelfstandig wonen met een visuele beperking

Zelfstandig wonen met een visuele beperking is voor veel mensen een haalbaar doel, mits er de juiste aanpassingen, hulpmiddelen en strategieën worden toegepast. Het is belangrijk dat de leefomgeving geschikt is voor de specifieke behoeften van blinden en slechtzienden, zodat zij met zo min mogelijk beperkingen hun dagelijks leven kunnen leiden. Dit betekent niet alleen het gebruik van technologische hulpmiddelen, maar ook het creëren van een omgeving waarin veiligheid en gemak centraal staan. Met de juiste begeleiding en een ondersteunende gemeenschap kunnen mensen met een visuele beperking een onafhankelijk leven leiden.

Rol van hulpmiddelen en technologie in het dagelijks leven

Een belangrijk aspect van zelfstandig wonen is de inzet van hulpmiddelen en technologieën die specifiek zijn ontwikkeld om de dagelijkse activiteiten te ondersteunen. Van spraakgestuurde apparaten en apps voor navigatie tot braille-apparaten en audiosystemen, technologie maakt het mogelijk om zelfstandig te wonen ondanks een visuele beperking. Deze hulpmiddelen kunnen helpen bij het uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het koken, schoonmaken en het beheren van administratie, maar ook bij het onderhouden van sociale contacten en het omgaan met dagelijkse uitdagingen.

Wonen in een veilige en toegankelijke omgeving

Woonaanpassingen voor veiligheid en functionaliteit

Om zelfstandig te kunnen wonen, moeten de woonomgeving en meubels vaak aangepast worden. Het is van cruciaal belang dat de indeling van het huis logisch is en dat er geen obstakels zijn die de mobiliteit belemmeren. Dit kan onder meer het gebruik van felgekleurde markeringen op traptreden of muren zijn, zodat contrasten duidelijk zichtbaar zijn voor degenen met een beperkt gezichtsvermogen. Ook kunnen er elektronische apparaten worden ingezet die een visuele of auditieve waarschuwing geven bij gevaren zoals een brandalarm of gaslek. Een goed verlichte omgeving, het vermijden van rommel en het optimaal benutten van geluidssignalen zijn ook belangrijk voor een veilige leefomgeving.

Slimme technologie voor huisbeheer

Slimme technologieën spelen een steeds grotere rol in het onafhankelijk wonen van blinden en slechtzienden. Denk hierbij aan apparaten die via stemcommando’s bediend kunnen worden, zoals slimme verlichting, slimme thermostaten en slimme sloten. Door gebruik te maken van spraakbesturing of apps op smartphones kunnen bewoners van visuele beperkingen hun huis op afstand beheren, zonder afhankelijk te zijn van visuele waarnemingen. Het implementeren van deze technologie maakt het mogelijk om taken die anders moeilijk of onmogelijk zouden zijn zonder visuele waarneming, op een praktische en veilige manier te beheren.

Huishoudelijke taken zelfstandig uitvoeren

Schoonmaken en opruimen

Schoonmaken kan een uitdaging zijn voor mensen met een visuele beperking, maar door gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen en technieken kunnen veel taken zelfstandig uitgevoerd worden. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen zoals gesproken stofzuigers of apparaten die via geluidssignalen aangeven wanneer een vloer volledig gereinigd is. Het gebruik van vergrote schoonmaakmiddelen of eenvoudig te hanteren borstels kan het schoonmaken van oppervlakken vergemakkelijken. Bovendien kunnen geluids- en geurbepalingen worden ingezet om een kamer effectief te verfrissen, ook al is visuele feedback beperkt.

Koken en maaltijdbereiding

Voor veel mensen met een visuele beperking is koken een activiteit die zorgvuldige planning vereist, maar ook hier kunnen hulpmiddelen en technieken helpen om het proces gemakkelijker en veiliger te maken. Er bestaan bijvoorbeeld kookplaten en fornuizen die de temperatuur via geluid signaleren, en er zijn keukenapparaten die gesproken instructies bieden. Ook het gebruik van plastic of houten hulpmiddelen in plaats van metalen keukengerei kan helpen om het risico op verwondingen te minimaliseren. Daarnaast kunnen er apps beschikbaar zijn die stapsgewijze instructies bieden voor het bereiden van maaltijden, inclusief visuele en auditieve aanwijzingen.

De rol van ondersteuning en dienstverlening

Externe hulp en ondersteuning in het dagelijks leven

Hoewel veel taken zelfstandig kunnen worden uitgevoerd, is het voor sommige mensen met een visuele beperking noodzakelijk om af en toe hulp te ontvangen bij specifieke huishoudelijke taken. Dit kan via thuiszorgdiensten, die ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld het schoonmaken, koken of persoonlijke verzorging. Daarnaast zijn er vaak vrijwilligersorganisaties of lokale blindenverenigingen die praktische ondersteuning bieden. Het is belangrijk dat mensen met een visuele beperking weten welke diensten er beschikbaar zijn en hoe ze toegang kunnen krijgen tot de benodigde hulp.

Hulp bij administratie en financiën

Administratie en het beheren van financiële zaken kunnen lastig zijn zonder visuele hulp, maar er zijn verschillende technologieën en diensten die hierbij ondersteunen. Apps voor spraakherkenning kunnen helpen bij het lezen van documenten, en er bestaan speciale braille- of vergrootapparaten voor het lezen van papieren documenten. Daarnaast bieden veel banken en overheidsinstanties online diensten aan die speciaal zijn aangepast voor mensen met een visuele beperking, zoals gesproken informatie of webpagina’s met hoge contrasten en grote lettertypes. Er zijn ook organisaties die helpen met het beheren van administratieve taken zoals belastingaangiften en verzekeringen, zodat mensen met een visuele beperking zich geen zorgen hoeven te maken over de financiële aspecten van het dagelijks leven.

Mobiliteit en buitenactiviteiten

Zelfstandig bewegen binnen en buiten het huis

Mobiliteit is een essentieel onderdeel van zelfstandig wonen voor mensen met een visuele beperking. Er bestaan diverse hulpmiddelen, zoals navigatie-apps en slimme wandelstokken, die mensen met een visuele beperking helpen om zich zelfstandig te verplaatsen, zowel binnen hun woning als in de buitenwereld. Ook zijn er gespecialiseerde hulpmiddelen voor het gebruik van het openbaar vervoer, zoals gesproken reistijd-apps of hulpmiddelen die de omgeving analyseren en richting geven. Daarnaast kunnen mensen met een visuele beperking leren om zelfstandig te navigeren met behulp van geleidehonden, die niet alleen helpen om obstakels te vermijden, maar ook veilig de weg wijzen tijdens wandelingen en reizen.

Hulpdiensten en openbare voorzieningen

Veel mensen met een visuele beperking maken gebruik van verschillende openbare voorzieningen en hulpdiensten die speciaal voor hen zijn ontworpen. Dit kan variëren van toegankelijke toiletten en openbare gebouwen tot speciale systemen in musea, theaters en andere culturele instellingen die visuele informatie omzetten in spraak. Het bevorderen van de toegankelijkheid in de openbare ruimte is van groot belang voor het vergemakkelijken van de mobiliteit van mensen met een visuele beperking, zodat ze volledig kunnen deelnemen aan het openbare leven.

Psychosociale aspecten van zelfstandig wonen

Emotioneel welzijn en sociale interactie

Zelfstandig wonen biedt mensen met een visuele beperking een verhoogd gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen, maar het kan ook emotionele uitdagingen met zich meebrengen. Sociale isolatie is een risico voor mensen met een visuele beperking, vooral als er een gebrek is aan mogelijkheden om te communiceren en deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten. Het is essentieel dat mensen met een visuele beperking voldoende sociale ondersteuning hebben, zowel van familie en vrienden als van gespecialiseerde gemeenschappen en netwerken. Therapie, begeleiding en het deelnemen aan sociale evenementen kunnen helpen bij het bevorderen van het emotionele welzijn.

Ondersteuning bij psychologische en sociale uitdagingen

De psychologische impact van een visuele beperking mag niet onderschat worden. Het verlies van onafhankelijkheid kan gevoelens van frustratie, depressie of angst met zich meebrengen. Het is belangrijk om professionele psychologische ondersteuning te bieden, zoals therapie of psychotherapie, om met deze gevoelens om te gaan. Daarnaast kunnen zelfhulpstrategieën en het deelnemen aan lotgenotencontact groepen helpen om de sociale betrokkenheid te versterken en het gevoel van gemeenschap te bevorderen. Organisaties die gespecialiseerd zijn in blinden en slechtzienden bieden vaak programma’s aan die gericht zijn op emotioneel welzijn, zoals psychologische ondersteuning, trainingen in copingstrategieën en sociale evenementen.

Administratie en postbehandeling

Slechtzienden maken vaak gebruik van een beeldschermloep om facturen te betalen en post te verwerken. Optische hulpmiddelen zoals handloepen zijn beschikbaar voor het vergemakkelijken van visuele taken. Voor brieven en documenten kunnen blinden gebruik maken van een voorleestoestel, een computer met schermuitleesprogramma's zoals ZoomText, en een goed OCR-programma (zoals Abbyy FineReader, OmniPage of Kurzweil). Deze hulpmiddelen maken het mogelijk om tekst te lezen en te beheren. Brailleleesregels en brailleprinters bieden extra ondersteuning voor tekstverwerking en documentbeheer.

Voor het schrijven van enveloppen gebruiken sommigen een naamstempel of vragen ze een vertrouwenspersoon om dit te doen. Postzegels kunnen worden gemarkeerd met een paperclip of door een klein hoekje te vouwen, zodat blinden en slechtzienden deze kunnen identificeren.

Bankverrichtingen worden steeds vaker uitgevoerd met behulp van bankapps. Hoewel internetbankieren mogelijk is bij veel banken, zijn niet alle bankwebsites volledig toegankelijk. Sommige banken bieden rekeninguittreksels in braille aan op aanvraag. Voor bankverrichtingen kan een bezoek aan het bankkantoor noodzakelijk zijn, vooral als men geen vertrouwenspersoon heeft of niet vertrouwd is met technologie.

Keuken en koken

Een goed georganiseerde keuken maakt koken voor iemand met een visuele beperking mogelijk. Dit kan worden bereikt door het gebruik van kookhulpmiddelen zoals een anti-overkookplaatje, een maatbeker met braille-aanduiding, en een sprekende keukenweegschaal. Kookhulpmiddelen, zoals een (combi)oven en magnetron met voelbare knoppen of draaiknoppen, kunnen ook nuttig zijn. Sommigen geven de voorkeur aan een keramische kookplaat of inductiekookplaat, terwijl anderen liever een gaskookplaat gebruiken.

Combioven met goed voelbare knoppen / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.beCombioven met goed voelbare knoppen / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
Handloep / Bron: Van Lent SystemsHandloep / Bron: Van Lent Systems
Brailleleesregel / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.beBrailleleesregel / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be

Kledij

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren bij het kiezen van kleding. Sommigen geven de voorkeur aan functionele kleding die comfortabel is, veel zakken heeft en gemakkelijk te wassen en te strijken is. Anderen besteden meer aandacht aan mode en stijl, en letten op kleur, stof en bijpassende accessoires.

Zelf kleding kopen in de winkel is mogelijk, maar velen vragen om hulp van ziende personen om te beoordelen of de kleding goed past en of er geen onopgemerkte fouten of vlekken zijn. Vaak nemen blinden of slechtzienden een vertrouwenspersoon mee, zoals een vriend, partner, ouder of kind. Kleuren combineren kan uitdagend zijn voor mensen die nooit kleuren hebben gezien. Een kleurendetector, een klein apparaat dat kleuren benoemt, kan hierbij van grote hulp zijn. Sommigen organiseren hun kleding in setjes of gebruiken gestructureerde opbergruimten zoals laden of kasten om kleding te combineren. Een handige methode is om kledingstukken te combineren met neutrale broeken zoals witte, donkere of jeansbroeken, waarop vrijwel elke top past.

Poetsen

Poetsen kan een uitdaging zijn voor blinden en slechtzienden. Vaak wordt er gekozen voor professionele poetshulp, vooral als een visueel beperkte persoon een geleidehond heeft. Wanneer zelf gepoetst wordt, is het handig om zoveel mogelijk items tegen de muur te plaatsen en de ruimte op te ruimen om te voorkomen dat je over iets struikelt. Het kan nuttig zijn om advies te vragen aan een vertrouwenspersoon of buur om ervoor te zorgen dat alle vuiltjes en stof effectief worden verwijderd.

Sleutels

Het vinden van de juiste sleutel uit een sleutelbos kan al een uitdaging zijn voor ziende mensen; voor blinden en slechtzienden kan dit des te moeilijker zijn. Om sleutels gemakkelijk te onderscheiden, kunnen ze worden gemarkeerd met verschillende texturen of kleuren. Een sleutel met een ruw vierkantje kan bijvoorbeeld de sleutel voor de gezamenlijke inkomdeur zijn, terwijl een sleutel met een zacht stoffen bolletje de deur naar de tuin opent. Merkproducten zoals merkpasta, beschikbaar bij diverse blindenorganisaties, kunnen hierbij helpen. Merkpasta is een soort klei die in verschillende kleuren verkrijgbaar is en kan worden aangebracht op objecten om ze te markeren.

Strijken

Hoewel strijken aanvankelijk lastig kan lijken voor blinden en slechtzienden, is het zeker haalbaar met de juiste technieken en hulpmiddelen. Een ergotherapeut of thuisbegeleider kan strijklessen aanbieden om te leren hoe je kleding goed op de strijkplank legt en hoe je kunt voelen of alles goed is gestreken. Een strijkijzer hoeft niet specifiek voor blinden te zijn, maar het kan nuttig zijn als het verschillende pieptonen of geluiden maakt om de temperatuur, waterniveau en strijkstand aan te geven. Hoewel strijken meer tijd en concentratie kan vergen, verbeteren vaardigheden naarmate je meer ervaring opdoet.

Wassen en drogen

Voor blinden en slechtzienden is het mogelijk om zelfstandig de was te doen zonder problemen. Vooraf kunnen ze de vuile was sorteren op basis van het soort wasprogramma en de temperatuur. Met behulp van een kleurendetector kunnen ze de kleding sorteren in witte was, bonte was en fijne was.

Op de markt zijn diverse sprekende wasmachines beschikbaar, maar niet iedereen hoeft een sprekende wasmachine aan te schaffen. Er zijn ook reguliere wasmachines met voelbare draaiknoppen en andere goed te markeren knoppen, zoals met merkpasta. Digitale displays zijn vaak moeilijk te lezen voor blinden en slechtzienden; daarom geven velen de voorkeur aan eenvoudige machines met mechanische knoppen. Droogkasten functioneren op een vergelijkbare manier en hoewel er geen sprekende modellen zijn, zijn er veel eenvoudige modellen met goed voelbare knoppen.

Wasbakken / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.beWasbakken / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
Knoppen wasmachine, een stand gemarkeerd met merkpasta / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.beKnoppen wasmachine, een stand gemarkeerd met merkpasta / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
Knop droogkast, goed voelbaar / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.beKnop droogkast, goed voelbaar / Bron: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be

Winkelen

Blinden en slechtzienden gebruiken vaak een witte stok of een blindengeleidehond om naar de supermarkt te gaan. Terwijl sommige slechtzienden liever zelfstandig winkelen en indien nodig hulp vragen aan winkelpersoneel of voorbijgangers, geven anderen de voorkeur aan begeleiding door een ziende persoon. Veel blinden en slechtzienden vinden het nuttig om met een begeleider te winkelen, vooral als het gaat om het navigeren door de winkel en het selecteren van producten.

Praktische tips voor zelfstandig wonen met een visuele handicap

Het zelfstandig wonen met een visuele handicap vereist een zorgvuldige planning en het gebruik van hulpmiddelen om veiligheid, gemak en onafhankelijkheid te waarborgen. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning en levensstijl kunt aanpassen om jezelf zo zelfstandig mogelijk te maken. Hier volgen enkele praktische tips die je kunnen helpen bij het zelfstandig wonen, met een focus op de omgeving en jouw persoonlijke welzijn.

Maak je woning veilig en toegankelijk

Veiligheid in je woning is cruciaal als je blind of slechtziend bent. Begin met het elimineren van obstakels en zorg ervoor dat meubels en objecten op vaste plekken staan, zodat je niet onverwacht tegen iets aanloopt. Het gebruik van blindengeleidehonden of andere hulpmiddelen kan enorm helpen bij het verkennen van je omgeving. Zorg er ook voor dat de verlichting goed is in alle ruimtes, vooral in gangen en trappenhuizen. Als je keuken of badkamer gebruikt, kun je speciale hulpmiddelen vinden, zoals spraakgestuurde apparaten of markeringen die je helpen bij het identificeren van voorwerpen of kookgerei.

Gebruik technologie en hulpmiddelen om je te ondersteunen

Er zijn diverse technologische hulpmiddelen en apps die je kunnen helpen om je woning en omgeving te navigeren. Denk hierbij aan apps die door middel van geluid of spraak de ruimte om je heen beschrijven. Speciale verlichting en sensoren kunnen helpen bij het herkennen van objecten of obstakels. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van apps die blindengeleidehonden ondersteunen of andere apparaten die de navigatie vergemakkelijken, zoals slimme geluidssignalen voor belangrijke objecten. Deze technologieën kunnen niet alleen je veiligheid verbeteren, maar ook je gevoel van onafhankelijkheid vergroten, wat essentieel is voor een zelfstandig leven.

Verzorg je gezondheid en welzijn

Naast de fysieke aanpassingen in je woning, is het belangrijk om goed voor je gezondheid te zorgen. Dit betekent regelmatig contact met je zorgverleners en het stellen van controleafspraken om je gezondheid te monitoren. Het is ook belangrijk om je mentale gezondheid in de gaten te houden. Een visuele handicap kan invloed hebben op je emoties en welzijn, en het kan nuttig zijn om een sociaal netwerk of therapeuten te raadplegen. Zorg ook voor een evenwichtig voedingspatroon en blijf actief, want een gezonde levensstijl draagt bij aan je algehele welzijn en helpt je om meer energie en focus te behouden in je dagelijks leven.

Misvattingen rond zelfstandig wonen met een visuele handicap

Veel mensen hebben misvattingen over het zelfstandig wonen met een visuele handicap. Deze misverstanden kunnen leiden tot onterecht medelijden of onrealistische verwachtingen van mensen met een visuele beperking. Het is belangrijk om de feiten te begrijpen en de juiste ondersteuning en hulpmiddelen in te zetten voor een onafhankelijk leven.

Mensen met een visuele handicap kunnen niet zelfstandig wonen

Een veelvoorkomende misvatting is dat mensen met een visuele beperking niet in staat zouden zijn om zelfstandig te wonen. In werkelijkheid zijn er veel mensen met visuele beperkingen die succesvol zelfstandig wonen, met behulp van hulpmiddelen zoals een witte stok, braille, spraakherkenningstechnologie en andere aanpassingen in huis. Dankzij deze technologieën en de juiste ondersteuning kunnen zij hun dagelijks leven effectief beheren.

Slechtzienden hebben altijd hulp nodig

Er wordt vaak gedacht dat mensen met een visuele handicap altijd op hulp van anderen moeten rekenen. Hoewel sommigen inderdaad extra hulp nodig hebben, zijn veel slechtziende mensen in staat om hun leven zonder voortdurende hulp te leiden. Er zijn verschillende technologische hulpmiddelen die hen ondersteunen, zoals navigatiesystemen voor slechtzienden en spraakgestuurde apparaten, die het mogelijk maken zelfstandig te functioneren in het dagelijks leven.

Zelfstandig wonen met een visuele handicap vereist een blindengeleidehond

Er heerst een misverstand dat het onmogelijk is om zelfstandig te wonen zonder een blindengeleidehond. Hoewel een geleidehond een waardevolle assistent kan zijn voor sommige slechtzienden, is het geen vereiste voor iedereen. Er zijn andere hulpmiddelen en technieken die mensen met een visuele beperking kunnen helpen, zoals het gebruik van aangepaste software, slimme technologie en trainingsprogramma’s die helpen om zelfstandig te navigeren en andere taken uit te voeren.

Slechtziende mensen kunnen geen werk hebben of een carrière opbouwen

Een andere misvatting is dat mensen met een visuele beperking geen werk kunnen vinden of een succesvolle carrière kunnen opbouwen. Dit is absoluut onjuist. Er zijn talloze slechtziende en blinde mensen die succesvolle carrières hebben in verschillende sectoren, van technologie tot onderwijs. Met de juiste aanpassingen, zoals toegankelijke software en werkplekken, kunnen mensen met een visuele handicap een belangrijke bijdrage leveren in hun werkveld.

Slechtzienden hebben geen sociale contacten of een actief sociaal leven

Sommige mensen denken dat slechtziende mensen geïsoleerd zijn en geen actief sociaal leven kunnen hebben. In werkelijkheid is het voor de meeste slechtziende mensen heel goed mogelijk om sociale relaties te onderhouden. Ze gebruiken technologie, hulpmiddelen en hulp van familie en vrienden om deel te nemen aan sociale activiteiten, van het bijwonen van evenementen tot het onderhouden van vriendschappen via digitale communicatie.

Zelfstandig wonen met een visuele beperking is financieel niet haalbaar

Er bestaat een misvatting dat het financieel niet haalbaar is voor mensen met een visuele beperking om zelfstandig te wonen. Terwijl sommige extra kosten voor hulpmiddelen en aanpassingen nodig kunnen zijn, zijn er tal van steunmaatregelen en financiële ondersteuning voor mensen met een handicap. Dit helpt hen om de nodige hulpmiddelen aan te schaffen en aanpassingen in hun huis door te voeren, zodat ze op een comfortabele en zelfstandige manier kunnen wonen.

Visuele beperkingen beperken het vermogen om een huishouden te runnen

Er wordt vaak gedacht dat mensen met een visuele beperking niet in staat zijn om een huishouden te runnen. In werkelijkheid kunnen veel slechtziende mensen hun huishoudelijke taken prima uitvoeren. Met behulp van hulpmiddelen zoals spraakgestuurde technologie, aangepaste keukenapparaten en systemen voor het organiseren van taken, kunnen zij koken, schoonmaken en administratie uitvoeren, net zoals mensen zonder een visuele beperking.

Lees verder

© 2016 - 2025 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visueel gehandicapt, blind of slechtziendVisueel gehandicapt, blind of slechtziendIemand met een visuele handicap heeft een functiestoornis met betrekking tot het zicht. De persoon is blind of zeer slec…
Visuele handicap: Stemmen met bijstand in BelgiëVisuele handicap: Stemmen met bijstand in BelgiëAls stemmen moeilijk is voor iemand met een visuele handicap, heeft die persoon het recht om begeleid te worden door iem…
Verschillende soorten lichamelijke handicapsVerschillende soorten lichamelijke handicapsIedereen heeft of kent wel iemand met een lichamelijke handicap. Deze mensen zijn vaak beperkt in hun doen en laten. Lic…
ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenIn 1995 werd in Nederland de eerste grote nationale beurs rond visuele handicap gehouden: de ZieZo-beurs. Deze beurs, ge…

10 tips om het beste uit je dagje Primark te halen10 tips om het beste uit je dagje Primark te halenZoals je misschien al weet is het bij de Primark meestal ontzettend druk. Tips om je bezoekje leuker, makkelijker en gez…
Bij overlijden: gebruik maken van een lijkwadeBij overlijden: gebruik maken van een lijkwadeBij een overlijden kiezen we in Nederland vaak voor de traditionele kist. Deze is er weliswaar in verschillende soorten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Monam, Pixabay
  • Eigen ervaring
  • Afbeelding bron 1: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
  • Afbeelding bron 2: Van Lent Systems
  • Afbeelding bron 3: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
  • Afbeelding bron 4: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
  • Afbeelding bron 5: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
  • Afbeelding bron 6: Kim Bols, http://www.visuelehandicap.be
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 08-03-2025
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.