Oudejaarsavond thuis

Oudejaarsavond thuis De oudejaarsavond is de laatste dag van het jaar en de meeste Nederlander brengen deze avond thuis door. Dat klinkt saai, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Oudejaarsavond is bij uitstek een avond waarbij je tijd neemt voor elkaar. Leg de smartphones en tablets voor één avond aan de kant en ga gezellig iets samen doen. Tijd voor elkaar nemen, is al een goed begin voor een gezellige avond.

Het eten

Bij oudejaarsavond denkt iedereen gelijk aan oliebollen en appelbeignets. Hartstikke lekker natuurlijk, maar het is ook fijn om wat tegenwicht te hebben tegenover al die vette zoetigheid. Denk eens aan:
 • plakjes courgette met tomatenpuree, basilicum en kaas uit de oven
 • mini quiches met zalm, ui en spinazie
 • gehalveerde aardappelen (wel voorkoken) met tomaat, basilicum en kaas uit de oven
 • champignons gevuld met Boursin, bosui en geraspte kaas uit de oven
 • pepers gevuld met roomkaas (supermarkt)
 • gerookte zalm opgerold, gevuld met komkommer en kruidenroomkaas
 • gevulde wraps (zelf maken of kant en klaar kopen).

Op deze manier kan je het avondeten overslaan en in plaats daarvan steeds een klein hapje eten. Het breekt de avond een beetje. Bovendien kan je afspreken dat iedereen een hapje maakt, zo ben je samen verantwoordelijk voor een plezierige avond. Het is natuurlijk ook leuk om met zijn allen te gaan koken en zo een buffet van verschillende hapjes samen te stellen. Dan moet je keuken wel geschikt zijn om hier met zijn allen in aan de slag te gaan.

Samen wat gaan doen

Je kan natuurlijk samen voor de televisie gaan hangen, maar dan wordt het waarschijnlijk een hele lange zit. Probeer de avond wat te doorbreken:
 • Ga samen wandelen in het donker langs alle mooi versierde huizen en tuinen in de buurt. Waarschijnlijk is een groot deel van de uitbundige verlichting morgen weer weg.
 • Vermaak je de hele avond met spelletjes: Rummikub, Carcasonne, Kolonisten van Catan, kaarten of Triviant. Wanneer je dit afwisselt met hapjes, blijf je al snel een hele avond aan tafel zitten en klets je ongemerkt heel wat af. Des te sneller is het twaalf uur.
 • Wanneer je niet zo dol bent op spelletjes, maar wel graag het hele gezin om de tafel wil hebben, kan je ook voorstellen om gezamenlijk een puzzel te leggen. Met een puzzel van 1000 stukjes ben je vast wel een hele avond zoet.
 • Toch liever digitaal? Voor de WII, Playstation en Xbox zijn talloze spelletjes te koop waar je samen mee kan spelen, gezelschapsspelen maar ook sport-, en dansspelletjes waarbij je in beweging komt. Met dat laatste ga je gelijk gezond het nieuwe jaar in.
 • Een hele avond tv kan wat saai worden, maar misschien is er wel een film die je al langere tijd wil zien, of zijn er meerdere films, waar je tot nu toe geen tijd voor hebt gehad. Dit is er dan een goede avond voor.

Zorg voor sfeer

Een oudejaarsavond moet natuurlijk wel gezellig zijn. Lekker de lampjes van de kerstboom aan, aangevuld met wat kaarslicht en een brandende open haard. Tijdens het spelletjes doen, zet je een gezellig muziekje op zachtjes op de achtergrond.

Wanneer het niet lekker ruikt in huis kan je geurkaarsjes aansteken of wierook, een appeltaart bakken kan natuurlijk ook. Geur kan sterk sfeerbepalend zijn. Wanneer je vaak last hebt van vieze geurtjes in huis door vocht of huisdieren kan het een idee zijn om wat baking soda in een schaal te doen met een paar druppels geurende olie of parfum erin. Hierin zet je wat waxinelichtjes en door de warmte van de lichtjes komt de geur vrij. Een ander idee is een sinaasappel in plakjes te snijden en dit met een kaneelstokje in een pannetje te doen. Giet er wat kokend water over en laat een paar uur staan. Ook dit verspreidt een heerlijke geur.

Alleen met oudejaarsavond

Mocht je alleen zijn met oudejaarsavond, dan is het toch leuk om ook voor jezelf een gezellige sfeer te creëren en daarnaast lekker te doen waar je zin in hebt. Een lekker warm bad, compleet met kaarslicht en muziek, een goed boek lezen of een puzzel maken met wat lekkere hapjes erbij, of lekker met een hobby bezig zijn. Het kan allemaal, ook alleen kan je een oudejaarsavond gezellig maken. Er zijn genoeg mensen die dit liever doen dan een feest bezoeken of bij iemand op bezoek gaan.

Het maakt niet uit wat je doet op oudejaarsavond, wanneer je er maar plezier in hebt. Om twaalf uur nog even naar het vuurwerk kijken en misschien ook zelf het een en ander afsteken en dan knallen we het nieuwe jaar weer in. Een fijn uiteinde en een goed nieuwjaar.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond vieren: ideeën voor oud en nieuw thuisOudejaarsavond. Al weken voordat het weer zover is, stellen mensen zich de vraag: hoe gaan we oud en nieuw dit jaar vier…
Sylvesterparty gezellig thuis vierenSylvesterparty gezellig thuis vierenElk jaar weer dezelfde vraag: waar en hoe moet oud en nieuw worden gevierd? Wie genoeg heeft van openbare festiviteiten…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…
Gezellige oudejaarsavondGezellige oudejaarsavondOudejaarsavond wordt door de een heel uitgebreid gevierd en de ander doet er nauwelijks wat aan. Ieder bepaald het door…

Beste in 2014 Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2014 Sportman, sportvrouw, politicus en meerElk jaar worden er overal in de wereld en ook in Nederland verkiezingen gehouden voor mensen of locaties die ergens het…
Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Goede voornemens: tips & hoe houd je ze vol?Als het jaar bijna is afgelopen, komt de tijd om goede voornemens te maken. Iedereen heeft wel iets wat hij of zij wil v…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 02-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.