Voedselbank. Wie kan daar terecht?
Bij de voedselbank kan je gratis eten ophalen. De voedselbank is bedoeld voor mensen die of door een te laag inkomen geld tekort komen, of die niet uitkomen met hun geld door andere omstandigheden. De voedselbank heeft twee doelen: zorgen dat iedereen voldoende te eten heeft, en voorkomen dat voedsel onnodig wordt weggegooid. De voedselbank is gratis. Je kan er gratis levensmiddelen krijgen die door bedrijven beschikbaar gesteld zijn. Het kan gaan om allerlei soorten levensmiddelen. Het gaat vaak om eten wat nog goed eetbaar is, maar wat snel vernietigd zou worden als de voedselbanken er niet zouden zijn.
Bij het samenstellen van voedselpakketten bij de voedselbanken, houdt men rekening met de bekende schijf van vijf. Men richt zich dus niet alleen op het weggeven van gratis eten, maar ook streeft men ernaar om de voedselpakketten zo evenwichtig en gezond mogelijk samen te stellen. Ook in Nederland komt armoede voor. Mensen die geen inkomsten genoeg hebben om al hun financiële verplichtingen te voldoen, bezuinigen uiteindelijk op voedsel of ze hebben gewoon geen geld meer over om gezond te eten. Als je al je rekeningen hebt betaald om te voorkomen dat je uit huis gezet wordt, maar er is geen geld meer voor eten op de borden, dan heb je dus geen eten genoeg. Honger en ondervoeding zou het gevolg zijn als er geen voedselbanken zouden zijn.
Wat voor voedsel geeft de voedselbank?
De voedselbank deelt voedsel (voor mensen) uit dat gratis door supermarkten en fabrieken ter beschikking gesteld wordt. Denk aan supermarkten die voedsel wat over de houdbaarheidsdatum dreigt te geraken, niet meer zo snel kan verkopen. Het alternatief is weggooien, of het voedsel weggeven aan de voedselbank. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om het eten aan de voedselbank te schenken. Het gaat altijd om eten wat nog goed is. De houdbaarheidsdatum is alleen een stuk korter, dus de mensen die het eten bij de voedselbank krijgen, eten het ook dezelfde week nog op. Bij de voedselbanken worden pakketten samengesteld met voedsel wat op dat moment voorradig is. Bijvoorbeeld fruit en groente en ingeblikt voedsel wat nog niet over datum is. Veel voedsel van de voedselbanken is geschikt voor directe consumptie. Het voedsel wordt door bedrijven maar ook door particulieren beschikbaar gesteld om weg te schenken.
Wie kan gebruikmaken van de voedselbank?
Het wordt alleen aan mensen gegeven die geen geld hebben om het voedsel in winkels te kopen. Het gaat daarbij om alle mensen die onvoldoende geld hebben om genoeg eten te kopen. Iedereen die geen geld heeft om eten te kopen kan in aanmerking komen voor voedselgiften van de voedselbank. Dit zijn dus niet alleen mensen met een laag inkomen. Ook mensen met een goed inkomen maar met veel schulden of hoge lasten, en die als gevolg daarvan geen geld genoeg hebben om gezond te eten, kunnen er terecht. De pakketten worden eenmaal per week uitgegeven, door vrijwilligers.
Ontstaan
Voedselbanken bestaan al sinds de zeventiger jaren, waar ze in Amerika ontstonden. Ongeveer tien jaar later verschenen de eerste voedselbanken in Nederland en in de rest van Europa.
Voedselbank, wat voor voedsel?
Je kunt bij de voedselbank allerlei soorten voedsel krijgen, zoals:
- aardappelen en groentes.
- fruit.
- verpakt voedsel.
- ingeblikt eten.
- vis.
- vlees.
- overige.
Kan iedereen eten ophalen bij de voedselbank?
Niet iedereen kan voedsel ophalen bij de voedselbank. De bank is bedoeld voor de allerarmsten. Er wordt gekeken naar het bedrag wat je als persoon of gezin maandelijks overhoudt om van te leven. Dus ook mensen met een eigen huis kunnen dus in aanmerking komen voor een pakket van de voedselbank. De voedselbank kijkt naar het geldbedrag, wat je na het betalen van al je maandelijkse rekeningen, overhoudt om gezond van te eten. Is dat te laag, dan kom je in aanmerken voor voedselpakketten. Als je wilt weten of je in aanmerking komt kan je kijken bij
criteria om in aanmerking te komen of contact opnemen met de voedselbank in jouw gemeente.
Is het eten wel veilig?
Het eten van de voedselbank is net zo veilig als het eten uit de supermarkt. De voedselbank houdt zich aan de wettelijke normen voor voedselvoorschriften. Er is slechts een verschil: voedsel wat je in de supermarkt koopt kan je vaak nog geruime tijd bewaren voordat je het opeet. Het voedsel van de voedselbank moet je dezelfde week nog opmaken, maar daar is het ook voor bedoeld.
Kopen voedselbanken ook eten in?
Uit principe niet. Voedselbanken hebben daar geen geld voor, want ze werken uitsluitend met vrijwilligers. Maar ze hebben ook twee belangrijke doelstellingen.
- de allerarmsten aan voeding helpen.
- voorkomen dat voedsel wat nog goed is, vernietigd wordt.
Kunnen bedrijven ook vers voedsel geven?
Denk hierbij aan verse vis en vers vlees. Op zich is vers heel erg welkom, maar het moet altijd in overleg met de voedselbank. Aangezien men het voedsel eenmaal per week uitdeelt, moet vers voedsel zoals vis en vlees, natuurlijk vers gehouden worden. Dit vergt overleg en soms ook organisatie. Het beste is om met de voedselbank zelf te overleggen wat de procedure voor vers voedsel is.
Kan je ook eten aan de voedselbank doneren als je geen bedrijf hebt?
Als je als particulier in je kast blikken of potten eten hebt staan die je niet op wilt eten, of waar je te veel van hebt staan, dan kan je dat aan de voedselbank in jouw gemeente doneren. Bel echter eerst met de voedselbank om te overleggen hoe je dat aan kunt leveren, en wanneer. Dit kan per gemeente verschillen. En het eten mag uiteraard niet over de houdbaarheidsdatum heen zijn. Noteer daarom voordat je gaat informeren de houdbaarheidsdata.
Federatie van voedselbanken
Voedselbanken zijn aangesloten bij de federatie van voedselbanken. De banken hebben geen winstoogmerk en ze mogen niet handelen. Alle voedsel wordt daarom gratis verdeeld. Er wordt op geen enkele wijze een vergoeding gevraagd van de mensen die gebruik maken van de voedselbank. Ook worden er door de verdelers uit principe geen kritische vragen gesteld. Bij de voedselbank werken (veel) vrijwilligers. Deze mensen krijgen geen geld voor het werk dat ze verrichten. Ze doen het dus uit liefdadigheid. Een deel van de voedselbanken ontvangen subsidie om het werk voort te zetten.
Kan je bij de voedselbank ook andere spullen brengen?
Sommige voedselbanken nemen ook wel speelgoed of meubels aan, maar dit is zeker geen regel. Je kan je het beste bij de voedselbank in je gemeente informeren of ook spullen welkom zijn. Soms worden ook waardepunten ingezameld.
Kan je ook geld doneren?
Donaties zijn zeker welkom. De donaties worden niet gebruikt om eten in te kopen of om salarissen te betalen. Bij de voedselbanken werken uitsluitend vrijwilligers, en zij verdienen dus niets. De donaties worden gebruikt voor het aankopen van:
- ijskasten.
- vrieskisten.
- verpakkingsmaterialen.
- het betalen van elektra en gasrekeningen.
- vervoerskosten.
Waar vind je de voedselbank in jouw gemeente?
Voedselbanken zijn altijd te vinden of in je gemeente, of in je regio. Op de
website van Voedselbanken.nl vind je de adressen.
Lees verder