De voedselbank: hoe werkt het?

De voedselbank: hoe werkt het? Steeds meer mensen komen onder de armoedegrens. Gelukkig zijn er instanties die je kunnen helpen, zoals de voedselbank. Elke week komen er aanmeldingen bij. Met dit beetje extra voedsel kunnen veel gezinnen hun kinderen net iets meer geven. Hoe kom je in aanmerking voor de voedselbank. Hoe werkt het precies?

De voedselbank

De voedselbank is een organisatie die voedsel uitdeelt aan gezinnen die niet in staat zijn om zelf genoeg aan voedsel te komen. Het gaat hierbij om een aanvulling van voedsel en is niet bedoeld om geheel in het levensonderhoud te voorzien. Voedselbanken krijgen hun producten van bedrijven die een overschot hebben. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

  1. Overtollig eten wordt niet verspilt
  2. Armoede wordt bestreden

Er is één hoofddepot met meerdere uitgiftepunten onderverdeeld over de regio. Op die manier is er altijd wel een voedselbank bij jou in de buurt.

De aanmelding

De aanmelding bij een voedselbank gaat meestal via maatschappelijk werk of een ander soort organisatie zoals: Humanitas, Stadsbank, en zelfs het Leger des Heils. Wanneer je al een moeizaam leven hebt, heb je je waarschijnlijk al aangemeld bij bijvoorbeeld Sensire en geniet je al hulp van een maatschappelijk werker.
Doorgaans wordt er een berekening gemaakt van je inkomen en je uitgaven en naar gelang de uitkomst kan men je aanmelden bij een Voedselbank uitgiftepunt.

Inschrijving

Inschrijven doe je via een aanmeldingsformulier. Deze is te krijgen bij het uitgiftepunt bij jou in de buurt. Het inschrijven kun je samen met de maatschappelijk werker doen. Voordat je aanvraag wordt toegekend dienen er wel formulieren te worden overlegd zoals:

  • inkomsten gegevens, salaris of uitkeringsstrook
  • Zorg, huurtoeslag
  • Alimentatie
  • Gas, water en licht
  • Gemeentelijke belastingen
  • Telefoon
  • Zorgverzekering
  • Schulden
  • Huur, hypotheek
  • Overige uitgaven

Wie komt er in aanmerking

Je komt in aanmerking wanneer je leefgeld, het geld dat je over houdt als alle lasten betaald zijn, lager is dan 240,= euro voor twee volwassenen. (180,= en 60,= euro opgeteld)

De berekening is als volgt:

Iedere volwassenen 180,= euro.
Iedere extra volwassenen 60,=euro.
Voor elk inwonend kind onder de 18 jaar, 50,= euro.

Wanneer je hieronder komt, kom je in aanmerking voor de voedselbank. Meestal kun je één maal per week een voedselpakket ophalen. Maar bij sommige uitgiftepunten is dit één maal per twee weken. Er zit bijvoorbeeld groenten, brood en broodbeleg in een pakket die je weer een paar dagen voor uit kunnen helpen.
© 2014 - 2024 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Wanneer is iemand in Nederland echt arm?Armoede is heel relatief: mensen die wij in Nederland arm noemen zijn superrijk als je ze vergelijkt met mensen in derde…
In aanmerking komen voor de voedselbankIn aanmerking komen voor de voedselbankDe armoede in Nederland neemt toe en steeds meer mensen zijn aangewezen op de voedselbank. De voortdurende crisis zorgt…
Wat doet de voedselbank?Wat doet de voedselbank?In ons land is iedereen verzekerd van een minimaal inkomen waar ze van rond moeten kunnen komen. Door hoge vaste lasten…

Even leven zonder technologiemijn kijk opEven leven zonder technologieJe kunt het je haast niet voorstellen, maar er zijn nog steeds of misschien wel steeds meer mensen die de voortschrijden…
Beroemd worden, waarom?Allemaal kennen we wel de talentenjachten op tv, zoals Idols, X-factor en Holland’s got talent. Mensen kunnen hun talent…
Writersblog (20 artikelen)
Gepubliceerd: 16-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.