Wat doet de voedselbank?

Wat doet de voedselbank? In ons land is iedereen verzekerd van een minimaal inkomen waar ze van rond moeten kunnen komen. Door hoge vaste lasten is het niet voor iedereen mogelijk om ook daadwerkelijk maandelijks rond te komen. Zodra er ook nog schulden ontstaan, kunnen de gezinnen niet meer van het beschikbare geld rondkomen. Een gezin met een minimaal inkomen moet dagelijks keuzes maken met betrekking tot het beschikbare geld. Een aantal vaste lasten moeten in ieder geval voldaan worden om te kunnen leven. De maandelijkse huur en betalingen aan gas, water en licht kunnen gewoon niet achterwege worden gelaten. Besparen op eten en drinken is mogelijk, maar de basisbehoeften moet aan voldaan worden.

In Nederland kunnen mensen die moeite hebben om rond te komen hulp krijgen vanuit de overheid. Voor de laagste inkomens is er ook nog de mogelijkheid om geholpen te worden door een voedselbank.

Verborgen armoede

Door de basisvoorziening in ons land, bestaat er geen echte armoede, maar toch kunnen sommige gezinnen nauwelijks hun hoofd boven het water houden. Om deze gezinnen te helpen zijn er voedselbanken opgericht. Bij het voldoen aan bepaalde vereisten kunnen mensen zich inschrijven en vanaf dat moment worden ze geholpen door het verstrekken van eten en drinken.

Voedselbank afhankelijk van bedrijven en vrijwilligers

Dit initiatief draait volledig op vrijwilligers en donaties. De vrijwilligers steken er veel tijd in om afspraken te maken met derden en het hele proces op gang te zetten en te houden. Zij ontvangen donaties van bedrijven. Dit kunnen bijvoorbeeld supermarkten zijn die onverkoopbare spullen doneren. Het gaat in dat geval wel om kwalitatief goede producten, maar die niet meer verkocht worden door bijvoorbeeld een beschadigde verpakking.

Ze verstrekken over het algemeen geen producten die de niet meer verkocht worden doordat de uiterste verkoopdatum verstrekken is. Dit kan anders zijn bij producten waarbij de uiterste verkoopdatum uitsluitend vermeld staat, omdat de kwaliteit van het product iets minder kan worden na die datum. De voedselbank moet er wel van verzekerd zijn dat de producten nog kwalitatief goed zijn.

Wie kan zich aanmelden bij de voedselbank

In principe kunnen alleen mensen die in een schuldhulpverlening traject zitten zich aanmelden bij de voedselbank, maar over het algemeen is de hulpverlening nu breder getrokken. Voedselbank Nederland heeft criteria opgesteld die voedselbanken kunnen aanhouden. Huishoudens die aan deze criteria voldoen kunnen geholpen worden. Wanneer het besteedbaar inkomen onder een bepaald bedrag komt, komt het gezin in aanmerking voor een voedselpakket.

Voor een eenpersoonshuishouden geldt bijvoorbeeld een grens van €175 per maand. Indien hij of zij minder te besteden heeft naast de vaste lasten, kan de betreffende persoon worden ingeschreven bij de voedselbank. Bij een gezin met twee jonge kinderen is bedrag €285.

Geschiedenis van de Voedselbank

Het idee van een voedselbank is ontstaan in de Verenigde Staten. In 1984 is de eerste binnen Europa opgericht in Frankrijk. Kort daarna volgde ook Belgie met een voedselbank. Pas jaren later (2002) is het idee ook overgewaaid naar Nederland. Sinds het jaar 2004 is Nederland aangesloten bij de Eurofoodbank, dit is de Europese Federatie van Voedselbanken.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een modaal inkomen?De meeste mensen denken dat het modaal inkomen het gemiddelde inkomen is in Nederland, maar dat is niet het geval. Het i…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Kerstpakketten en goede doelenKerstpakketten en goede doelenDe decembermaand is een maand waarin veel werknemers hun kerstpakket ontvangen. Steeds meer mensen voelen zich onprettig…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…

Wet Maatschappelijke OndersteuningBij uw gemeente kunt u terecht voor een aanvraag voor een individuele voorziening vanuit de ‘Wet Maatschappelijke Onders…
De Participatiewet, de vroegere algemene bijstandswetmijn kijk opDe Participatiewet, de vroegere algemene bijstandswetDe Algemene bijstandswet heeft een naamsverandering ondergaan. Sedert 2015 is de wet veranderd in Participatiewet. Het i…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.