InfoNu.nl > Mens en Samenleving > Diversen > Offerfeesten gaan gewoon door
nieuws uitgelicht

Offerfeesten gaan gewoon door

Offerfeesten gaan gewoon door Er is veel weerstand tegen het doden van dieren voor het Offerfeest, maar vooralsnog gaan de slachterijen gewoon door. Ook als het Offerfeest toevallig op Dierendag valt is dat geen reden om het uit- of af te stellen. Dierenclubs blijven vechten voor compassie met dieren, maar voor de meeste moslims is de traditie sterker dan de weerstand tegen de slacht.

Offerfeest

Het Offerfeest wordt ook wel het slachtfeest genoemd, want offeren begint met het slachten van een dier. Het is een islamitisch feest dat gevierd wordt vanaf de tiende dag van de twaalfde maand, Dhul Hijjah, van de islamitische kalender het feest duurt drie dagen. De slacht van een schaap of ander dier vindt plaats op de eerste dag. Elke moslim die het zich kan veroorloven slacht een dier of laat een dier slachten. Dat gebeurt ter ere van de profeet Ibrahim. Deze profeet was bereid om in opdracht van Allah zijn zoon te offeren.

De eigenaar van het dier geeft een deel van het vlees weg aan de armen. Het slachten is in Nederland aan strenge regels gebonden en velen zien af van het doden van een dier en maken daarvoor in de plaats een geldbedrag over aan mensen die niet zoveel hebben. Tijdens het Offerfeest wordt ook de moskee bezocht en de mensen kopen vaak speciaal voor het feest nieuwe kleding.

Dierendag

Vanwege de jaarlijkse verschuiving van de datum van het Offerfeest kan het gebeuren dat het tegelijk valt met Dierendag, zoals in 2014. Op Dierendag van dit jaar was het geen feest voor duizenden rammen en stieren. Het is een wrange samenloop van omstandigheden, waar dierenclubs niet blij mee zijn. Vier dierenorganisaties, Stichting Rechten Voor Al Wat Leeft, Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend (EDEV) en De Faunabescherming, riepen via social media op om op 4 oktober helemaal niet te gaan slachten en het offeren met geld te doen. Voor de moslims laat het offer zich niet helemaal vervangen door geld. Het wordt belangrijk geacht dat familie en naasten tevreden worden gesteld met een deel van het geofferde dier.

Oud

De nationale moslimkoepel CMO blijft het offeren van dieren stimuleren. Het is een traditie die al 1435 jaar oud is en die schuiven de moslims niet zomaar aan de kant. Toch loopt het aantal slachtingen in Nederland tijdens het Offerfeest terug. Volgens cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waren er in 2013 al 3500 minder slachtingen dan in 2011. Dat ligt niet zozeer aan de compassie met de dieren of het begrip voor de oproep van de dierenclubs, maar aan de hoge slachtprijs.

Duur

In 2014 merken schapenboeren dat er weer minderen lammeren zijn verkocht dan het jaar daarvoor. Dat een ram in 2014 20 euro meer kost dan in 2013 - een schaap doet zon 250 euro - ligt ook aan de dag waarop het Offerfeest valt. In 2014 is dat in het weekend en dat betekent dat slachthuispersoneel, transporteurs en inspecteurs weekendtarieven rekenen en dat maakt het allemaal duurder. Moskeeën klagen ook over kunstmatige opstuwing van de prijzen. Sommigen vinden de offerdieren zo duur worden dat ze ervoor op dievenpad gaan. Begin oktober 2014 werden er uit een weiland bij Slachthuis Zuidbroek 54 offerlammeren gestolen.

Halve maan

De islamitische maankalender is gebaseerd op de maanbewegingen en islamitische landen kijken naar de maansikkel om de juiste dag van het Offerfeest te bepalen. Elk land heeft hier zijn eigen systeem voor. De ene aanschouwt met het oog en de andere baseert zich op astronomische gegevens. Daarom verschillen de Offerfeestdata in verschillende landen. Als het in Nederland bijvoorbeeld op 4 oktober is dan is het in Marokko bijvoorbeeld op 5 oktober. In Saudi-Arabië kan het dan weer een dag eerder zijn. Nederland volgt in deze Saudi-Arabië.

Lees verder

© 2014 - 2018 Sjaanfanameland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mekka - De heilige stad van de MoslimsMekka is een stad in Saoudi Arabië, de Kaaba, waar de Moslims naartoe bidden, ligt in de stad Mekka. Mekka is de geboort…
Bidden richting MekkaBidden richting MekkaVaak zijn moslims hier heel bedrijvig mee: het bidden tot Mekka. Dit gebeurt vijfmaal per dag. Wie dit niet doet, mag zi…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm HabibaUmm Habiba is in het Westen niet zo bekend. Ze was de dochter van Abu Safyan, die aanvankelijk een van de grote vijanden…
Islam, de godsdienst die zich overgeeft aan AllahIslam, de godsdienst die zich overgeeft aan AllahDe Islam is de godsdienst die door de Moslims beleden wordt. Zij geloven dat Allah de enige god is. De oprichter van de…
Bronnen en referenties
  • http://www.feestdagen.nl/2014/offerfeest geraadpleegd op 7 oktober 2014
  • http://www.piepvandaag.nl/oproep-moslims-offerfeest/ geraadpleegd op 7 oktober 2014
  • http://nieuws.marokko.nl/34087/nederland-viert-offerfeest-4-oktober-marokko-een-dag-later/ geraadpleegd op 7 oktober 2014

Reageer op het artikel "Offerfeesten gaan gewoon door"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sjaanfanameland
Laatste update: 06-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Special: Bijzonder voedsel
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!