Islam: de viering van het Offerfeest

Islam: de viering van het Offerfeest De islam-godsdienst raakt meer en meer verweven in onze westerse maatschappij. De islam is de godsdienst van de moslims en dus de godsdienst voor vele Marokkanen en Turken. Het Offerfeest, of ook wel het Grote Feest of Slachtfeest genoemd, wordt gevierd ter herdenking van de profeet Ibrahim. Hij offerde zijn zoon in opdracht van God. Moslims eten op de dag van het Offerfeest dieren die volgens Dhabiha geslacht zijn. Het vlees wordt verdeeld onder de buren, familieleden, enzovoort. In België en Nederland is het traditie om een lam of schaap te slachten en vervolgens te offeren.
Bron: Tigerlily713, PixabayBron: Tigerlily713, Pixabay

Wanneer vindt het Offerfeest plaats?

Het Offerfeest valt elk jaar opnieuw op de tiende dag van de Hadj-maand. Dit is exact 70 dagen na het einde van de Ramadan. In 2018 valt het Offerfeest op 21 augustus, in 2019 op 11 augustus en in 2020 op 30 juli. Deze datums zijn dan ook heilig voor de gelovige moslims binnen onze gemeenschap.

Waarvoor staat het Offerfeest bij de islam?

Het Offerfeest is een jaarlijks feest in de islam-godsdienst. Het wordt ook wel het Grote Feest of Slachtfeest genoemd. Dit komt omdat op deze dag een dier (meestal schaap of lam) volgens Dhabiha (islamitisch ritueel) wordt geslacht. Moslims vieren het Offerfeest om hulde te brengen aan de profeet Ibrahim. Zijn opdracht was om zijn zoon te offeren aan God. Ibrahim probeerde dit dan ook door zijn zoon te vermoorden met een mes. Echter hij lukte er niet in omdat het mes niet sneed. Op dat moment stuurde God een engel aan Ibrahim. Deze engel vertelde aan Ibrahim dat een ram geofferd mocht worden in plaats van de zoon van Ibrahim. Uiteindelijk werd zijn zoon dus niet geofferd. Het kleine stadje Mina, dichtbij Mekka, is enorm gekend omwille van het Offerfeest.

Bron: Ebrahim, PixabayBron: Ebrahim, Pixabay

De viering van het Offerfeest - hoe wordt het gevierd?

Het eten van een geslacht dier (lam of schaap) is typerend voor het Offerfeest. Het is heel belangrijk dat het dier volgens Dhabiha geslacht is. Dhabiha is de typische rituele manier van slachten in de islam-godsdienst. Als het dier geslacht is wordt het gegeten en verdeeld over de familie, buren en de arme bevolking. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het islamitisch ritueel slachten. Indien aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, dan is het vlees niet rein voor consumptie. De voorwaarden kunnen als volgt worden omschreven:
  • De persoon die het dier slacht moet een moslim zijn, die niet aan zijn proefstuk toe is. Hij moet dus over enige ervaring beschikken;
  • De plaats waar het dier geslacht wordt, moet rein zijn;
  • Men moet zorg dragen voor het dier. Hiermee bedoelt men dat het dier absoluut het slachtmes niet mag zien. Ook mag het slachten niet gezien worden door andere dieren;
  • Het is belangrijk dat de kop van het dier in de richting van Mekka wordt geplaatst;
  • De slachter spreekt, vooraleer hij gaat slachten, de volgende woorden uit: Bismillah, Allahoe Akbar (in naam van God, God is de grootste);
  • De slachter moet ervoor zorgen dat hij in één vloeiende beweging de halsslagader en de luchtpijp doorsnijdt.

Ondersteuning van het Offerfeest door lokale gemeentebesturen

De gemeenten kunnen ervoor zorgen dat het Offerfeest voor de moslims vlot verloopt. Gemeenten dienen alle wettelijke regels zowel lokaal, federaal als op Europees vlak na te leven. De regels hebben te maken met dierenwelzijn, leefmilieu, godsdienstvrijheid, enzovoort. Het grootste probleem tijdens de periode van het Offerfeest is het tekort aan slachtplaatsen, waar het slachten hygiënisch en diervriendelijk kan verlopen. Het is mogelijk dat gemeenten zorgen voor de inrichting van een tijdelijke slachtplaats.

Het Kleine Feest: Suikerfeest

Het Suikerfeest is, naast het Offerfeest, een ander belangrijk feest voor de moslimgemeenschap. Het Suikerfeest, of ook wel het Kleine Feest genoemd, wordt gevierd aan het einde van de Ramadan. Het is eigenlijk de feestdag ter gelegenheid van het "verbreken" van de vastenperiode. Na 29 dagen Ramadan (vasten) breekt het Suikerfeest aan. De start is afhankelijk van de zichtbaarheid van de jonge maansikkel, onmiddellijk na de nieuwe maan. Volgens de islamitische kalender valt het Suikerfeest altijd op dezelfde dag. Dit is niet zo volgens onze Gregoriaanse kalender. Dit komt omdat de islamitische kalender een maankalender is en onze Gregoriaanse kalender gebaseerd is op de zon. De verwachting van het Suikerfeest voor 2018 is op 15 juni, in 2019 op 4 juni en in 2020 op 24 mei.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De viering van het Suikerfeest bij moslimsDe viering van het Suikerfeest bij moslimsHet Suikerfeest wordt ook wel eens het Kleine Feest genoemd. Het wordt gevierd door de moslims (islam-godsdienst) aan he…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
Offerfeesten en weerstand tegen ritueel slachten van schapenOfferfeesten en weerstand tegen ritueel slachten van schapenHet Offerfeest is een islamitische traditie, die ook in Nederland gevierd wordt. De traditie kost vele dieren de kop. Al…
Feestdagen bij de islamEen kleine uiteenzetting van de meest voorname islamitische feestdagen die een jaar bevatten. Onderstaand zijn alvast de…

Paus FranciscusJorge Mario Bergoglio is de zoon van Italiaanse ouders die naar Argentinië emigreerden. Hij voelde zich verbonden met de…
Vakantie Bijbel Club een nieuw fenomeen?!Een spandoek of poster met daarop de tekst “Vakantie Bijbel Club, kom je ook?”. Misschien heb je zo’n doek of poster in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Husnil24, Pixabay
  • Kruispuntmi.be, http://www.kruispuntmi.be/thema/omgaan-met-verschil/religie-en-samenleven/organisatie-van-het-islamitisch-offerfeest, 12 september 2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Offerfeest, 12 september 2015
  • Wijblijvenhier.nl, https://wijblijvenhier.nl/262/het-offerfeest-voor-dummies/, 12 september 2015
  • Afbeelding bron 1: Tigerlily713, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ebrahim, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 28-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.