SAS: 's werelds elite-eenheid
De speciale eenheden van het leger krijgen als taak altijd de gevaarlijkste en moeilijkste opdrachten die door gewone soldaten niet kunnen worden uitgevoerd. De SAS, ofwel Special Air Service, wordt vaak gezien als de beste van al deze organisaties.
Geschiedenis
De Special Air Service kende zijn ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald in een crisisperiode aan het Noord-Afrikaanse front in 1941. Het idee om kleine, gespecialiseerde eenheden in te zetten achter de frontlinies kwam van David Stirling, een Britse paracommando. Na twee gesprekken met de Britse generaal Neil Ritchie werd het plan goedgekeurd. Stirling kreeg van de generaal de beschikking over 2 officieren en 60 manschappen. Zeer kleine eenheden dus, zoals Stirling het wilde.
De SAS nam deel aan verschillende operaties tegen de Duitsers, de ene al met meer succes afgerond dan de andere. Na de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945 werd de Special Air Service ontbonden, om slechts een jaar later opnieuw te worden opgericht als permanente eenheid. Tot de dag van vandaag dient de SAS in conflictgebieden over de hele wereld. De eenheid vocht onder meer in de Koreaanse oorlog, de oorlog in de Falklands en de Golfoorlog.
Organisatie
De SAS bestaat uit drie eenheden, één reguliere en twee reserves. De reguliere eenheid is het 22ste SAS regiment. Dit regiment is vervolgens onderverdeeld in 4 eskaders: A, B, D en G. Elk eskader staat onder het bevel van een Majoor en telt ongeveer 60 manschappen. Het eskader is onderverdeeld in 4 troepen, elk met een eigen specialiteit. Een troep bestaat gewoonlijk uit 15 man met aan het hoofd een Kapitein. In het Engels noemt men ze: Boat Troop, Air Troop, Mobility Troop en Mountain Troop. Leden van de Boat Troop zijn specialisten in maritieme technieken, terwijl de Air Troop zich eerder toespitst op bijvoorbeeld vrije val parachutespringen. De Mobility Troop bestaat uit soldaten speciaal getraind in het gebruik van landvoertuigen en oorlogsvoering in de woestijn. De Mountain Troop tenslotte specialiseert zich in oorlogsvoering onder ijskoude, polaire omstandigheden en het bergbeklimmen. De laatste onderverdeling binnen de SAS is de patrouille, die uit 4 man bestaat. Zij hebben elk een specialiteit. Zo is er bij elke patrouille een expert in signalen, springstoffen of ontmijning, linguïstiek en medische zorg.
De SAS kent ook een eigen antiterreureenheid, het Special Projects Team of Counter Revolutionary Warfare (CRW). De leden zijn getraind in man-op-man gevechten, nauwkeurig schieten over grote afstanden en het bevrijden van gijzelaars. Deze eenheid kwam er in 1975 op vraag van premier Edward Heath, die voorbereid wilde zijn op een terroristische aanval. Zijn bezorgdheid was een gevolg van de aanval op Israëlische atleten op de Olympische Spelen in München drie jaar eerder.
Selectie
De selectie voor de SAS is bijzonder zwaar, op zowel mentaal als fysiek vlak. Door middel van proeven willen de instructeurs snel te weten komen wie (en wie niet) in aanmerking komt voor dienst bij de Special Air Service. De selectie is onderverdeeld in drie fasen: de uithoudingstest, de jungletest en tenslotte ondervraging en ontsnapping. Tijdens de uithoudingstest wordt van de kandidaten verwacht dat hun fysieke staat tonen aan de instructeurs door middel van zeer veeleisende oefeningen. Hier vallen al veel kandidaten af. Er wordt onder meer van hen verwacht dat ze 24 kilometer marcheren over een bergachtig terrein; vergezeld van een 18 kilogram zware rugzak, een geweer en een flacon.
De tweede fase, de jungletest, vindt plaats in Belize. Hier leren kandidaten hoe te overleven in de jungle door gebruik te maken van wat de natuur te bieden heeft. De derde fase is misschien wel de meest gevreesde door de rekruten. Door de gevaarlijke aard van hun werk bestaat de kans dat SAS troepen gevangen genomen worden door de vijand. Elke SAS soldaat moet tegen ondervraging bestand zijn. Om dit te bekomen test men de rekruten 36 uur in mensonterende ondervragingstechnieken. De rekruut die door al deze zware testen geraakt wordt beloond met een overplaatsing naar een operatief SAS eskader.
© 2014 - 2024 Stevenp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://en.wikipedia.org/wiki/Special_Air_Service
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Special_Air_Service