Nadenken doen we niet meer, apps zeggen het voor!

Nadenken doen we niet meer, apps zeggen het voor! De wereld en de techniek staan niet stil, waardoor geregeld nieuwe apparaten of speeltjes voor eenieder beschikbaar komen. Touchscreens vergemakkelijken de toegang tot het net als ook het gebruik van uiteenlopende apps. Het kan echter voorkomen dat de social media, programma’s en apps op de nieuwste apparatuur ons leven compleet beheersen en leiden. Wat voor invloed heeft de techniek op ons en waarom belemmeren vele app’s het nadenken?

Technologie versus zelf nadenken


De hersenen bepalen wie we zijn

Ons hoofd vormt het belangrijkste onderdeel van ons lichaam, aangezien het de hersenen herbergt. Het is een complexe samenstelling van neurologische verbindingen en zenuwen, waarmee ons bewustzijn is bepaald. Daarnaast geven de hersenen ons de capaciteit om gebeurtenissen op te slaan, te herinneren maar ook om problemen op te lossen door na te denken. Vanaf jonge leeftijd worden we tijdens de groei gestimuleerd om te leren, zodat de hersenen getraind raken. Daarmee kunnen we verder komen, doordat we nadenken, oplossingen zoeken en voorspellingen doen. Toch worden steeds meer vaardigheden door rekenmachines, apps of programmatuur overgenomen, waardoor de mens zelf minder nadenkt. Wat zijn de gevolgen daarvan?

Hoofdrekenen en nadenken

Zeker in de eerste levensjaren worden we gestimuleerd om te leren, zodat basisvaardigheden vanzelfsprekend worden. Ook de techniek in de klaslokalen staat niet stil, waarbij via een digitaal schoolbord alle informatie wordt verstrekt. Op een interactieve manier wordt les gegeven, waardoor kinderen alles via de laptop of tablet kunnen volgen. Nadeel is dat alles via apps en programma’s wordt geregeld, waardoor we zelf de achterliggende kennis niet tot ons nemen. Slechts een druk op de knop en we weten het antwoord. We kunnen daarbij verder borduren op voorgeschotelde kennis, zonder dat we feitelijk het zware nadenkwerk doen.

Maakt de techniek u dom?

Er valt zeker iets voor te zeggen dat technologische vooruitgang de mens dommer maakt. Vele aspecten van het leven worden namelijk eenvoudiger, omdat een machine de taken overneemt. De mens wordt dus op zijn wenken bediend, zonder dat men er bij stil hoeft te staan. Het geeft de persoon de gelegenheid om ook juist meer te doen, waarnaast meer aandacht met tijd aan de werkelijke complexe aspecten van het leven of werk wordt besteed. Binnen dit antwoord zit dus een tegenstelling. Mensen die oplossingen zoeken door apps of programmatuur te gebruiken, kunnen er veel van leren. De techniek maakt ons dan niet dom, terwijl men mogelijk van de achterliggende kennis niet op de hoogte is. Het andere uiterste is dat men wordt geleid en geleefd door alle moderne apparaten, waardoor we als het ware continu gekluisterd zijn aan de touchscreen apparaten, computers en TV.

Continu met social media bezig zijn

Een veel voorkomend fenomeen is dat we via het internet een groot deel van de dag met andere mensen bezig zijn. Het houdt in dat we ‘likes’ geven, meldingen doen waar we mee bezig zijn en chatten. Social media kan daarbij veel tijd in beslag nemen, omdat de app weer onze aandacht trekt. Oftewel we worden tijdens ons werk gestoord, waardoor we relatief minder productief zijn. Ook op school heeft het zo zijn invloed, waarbij kinderen of de student gewoon niet bij de les is. Iedereen heeft een mobiel, iPhone of ander modern apparaat op zak, zodat we altijd en overal meldingen kunnen krijgen of berichten kunnen versturen. Binnen een paar jaar tijd heeft social media in combinatie met de nieuwste technieken de wereld structureel verandert.

Invloed op de gezondheid

Altijd in de weer zijn met apparaten kan ook negatieve invloed op de gezondheid hebben. Zodra we wakker worden kijken we eerst naar de Line, Whatsapp en/of Facebook berichten, waarna we onder de douche stappen. Op het werk zitten we acht uur per dag te werken achter een PC, waarbij we altijd bereikbaar zijn voor anderen. Komen we thuis dan is de kans groot dat we langdurig een film of televisie kijken, terwijl we de social media goed in de gaten houden. Oftewel vanaf het opstaan tot slapen gaan zijn we continu in de weer met chatten, “sociaal” bezig zijn of het zien van beelden. De continue aanvoer van straling kan invloed hebben op de ogen, waarnaast alle informatie ook het werkelijkheidsbesef kan aantasten. In hoeverre straling van apparatuur de hersenen verder aantast is onduidelijk. Er wordt gesteld dat men bijvoorbeeld beter mobieltjes op afstand moet houden door te luisteren via oordopjes, zodat straling minder invloed heeft. Bovendien kan het continu bezig zijn met werk en apparatuur veel stress geven.

Vereenzaming

Ondanks dat we volop in de belangstelling met social media staan, wil dat niet betekenen dat we in werkelijkheid veel sociale dingen doen. Het contact via het net is goed, maar daar blijft het vaak bij. We zien wat anderen allemaal hebben en wat men aan leuke dingen doet. Voor alleenstaanden kan dat een ongemakkelijk of onwerkelijk gevoel geven. Men past niet binnen het standaard plaatje van gezin met huisje, boompje, beestje. De kans op vereenzaming is reëel, omdat de eenling minder snel wordt uitgenodigd. De einzelgänger komt door het afstandige contact via social media er eerder alleen voor te staan. Die omstandigheid kan soms leiden tot een negatieve spiraal, waarbij men meer in het isolement komt en neerslachtig wordt. Het kan potentieel tot overspannenheid leiden.

Kunnen we zonder apparaten?

Ondanks meerdere nadelen aan de nieuwste apparaten, willen de meesten van ons er gewoon bij horen. Het nieuwste speeltje aan de groep laten zien geeft aanzien en geeft een goed gevoel. In toenemende mate zullen we meer afhankelijk van de techniek worden, waarbij we compleet op apps vertrouwen. Aan dit automatisch zit uiteraard ook een gevaar. We willen mogelijk overal van op de hoogte zijn en gebruiken daartoe handige applicaties. De kans neemt daarbij echter toe dat we die verkregen informatie als voor lief nemen en er verder niet bij stil staan. Daarnaast zijn we puur afgeleid door de aanhoudende stroom social media gegevens, waarbij het de vraag is of het allemaal wel belangrijk is. Omdat apps en programmatuur verder al het denkwerk voor ons overnemen, is de kans groot dat we daardoor meer worden geleid. Zelf denken, scherp zijn of kritische geluiden laten horen, zullen nu maar ook in de toekomst verder afvlakken en dat heeft zo zijn gevolgen voor de algehele maatschappij.

Nadenken en scherp blijven

Het is begrijpelijk dat we als mens goed in contact willen blijven, door de laatste snufjes daartoe te gebruiken. De techniek verandert snel en daarom schaffen we ook steeds sneller een ander nieuw apparaat aan. De kans neemt daarbij toe dat we telkens met een tas vol apparaten van hot naar her gaan, zodat we op verschillende manieren altijd op de hoogte zijn. Een terechte vraag daarbij is of het allemaal wel noodzakelijk is en of u niet met veel minder aan kunt. Zet de knop ook eens om, zodat u niet afhankelijk van applicaties bent. Zelf nadenken en zo tot oplossingen komen kan u ook een zeer voldaan gevoel geven. Daarnaast is het zeker gezond om eens een dag of week compleet te onthaasten door alles uit te zetten. Laat u niet alleen leiden door apparaten, maar denk zelf ook weer eens goed na om scherp te blijven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
Hartfilm met smartphone maken – Medische appsMet een speciale applicatie voor je smartphone kun je een hartfilmpje maken. Deze applicatie is alleen nog maar beschikb…
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…

Windmolenpark boven AmelandWindmolenpark boven AmelandHet kabinet van de ministers Melanie Schultz van Haegen en Henk Kamp heeft plannen om op vijf plekken vlak voor de kust…
TBS: TerbeschikkingstellingTBS betekent terbeschikkingstelling. Het is een behandelmaatregel (dus geen straf) die een rechter kan opleggen aan mens…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.