Project X Haren

Project X Haren In september 2012 ontstaat er een nieuwe hype, Project X Haren. Een meisje maakt een ‘evenement’ aan op Facebook voor een feestje voor haar vrienden. Het meisje, Merte uit Haren, vergeet echter om erbij te vermelden dat het om een privé feestje gaat. Al snel melden 25.000 mensen zich aan op Facebook om ook langs te komen. Dit was niet de bedoeling, er dreigt een chaotische situatie te ontstaan. In dit artikel lees je alles over Project X Haren.

Van feestje tot Project X Haren

Het meisje uit Haren dat haar 16e verjaardag met vrienden wilde vieren maakte dus een evenement aan op Facebook. Bij een evenement op Facebook kan er gekozen worden om er een privé evenement van te maken, dit was Merte helaas vergeten. Al snel kregen velen te horen van het feest en werd de naam door anderen omgedoopt tot ‘Project X Haren’. Vernoemd naar de Amerikaanse film Project X welke onder jongeren erg populair is. Het feest in Haren zou plaatsvinden op vrijdag 21 september 2012 aan de stationsweg in Haren. Op de dag ervoor, donderdag, zeggen ruim vijfentwintigduizend mensen op Facebook dat ze naar het feest gaan.

Rellen en arrestaties in Haren

Wat een gezellig feestje had kunnen worden is helaas geëindigd in rellen. Rond een uur of half 10 ging het mis in Haren. Op de straat die parallel loopt aan de stationsstraat was het erg druk. Geschat wordt dat er zo'n 3000 mensen op de Facebook uitnodiging waren afgekomen. Een kleine groep daarvan was eropuit om rellen te schoppen in het dorp. Blikjes, flessen, stenen, fietsen, hekken en verkeersborden vlogen in het rond en werden kapot gemaakt. De ME heeft verschillende charges uitgevoerd terwijl ze bekogeld werden met vuurwerk, verkoopborden en planten. Verschillende winkels zijn vernieuwd, waaronder de Albert Heijn, deze werd geplunderd. De sfeer was beangstigend, het heeft een enorme indruk gemaakt op inwoners en feestgangers die niet uit waren op rellen. Er zijn zeker 34 mensen aangehouden. Rond kwart over één 's nachts was het overgrote deel van de bezoekers in Haren vertrokken.

Het laatste nieuws omtrent Project X Haren (22-09-2012)

Laatst bijgewerkt om 11.43 op 22-09-2012

22-09-2012

 • 11.50: De burgemeester geeft aan dat er een onderzoek zal worden gestart naar aanleiding van vrijdagavond 21 september 2012.
 • 11.35: De gemeente Haren heeft een informatienummer geopend: 050-3114450. Dit nummer kan gebeld worden voor informatie over de rellen in Haren.
 • 11.30: 'Project Clean-X Haren'-deelnemers hoeven geen bezems en vuilniszakken meer mee te nemen, het is nu de bedoeling dat er bloemen geplant gaan worden. De Praxis Groningen stelt bloemen beschikbaar hiervoor.
 • 11.00: In totaal hebben zich 30 mensen met verwondingen die zijn opgelopen in Haren, gemeld bij de ziekenhuizen.
 • 1.00: Op Facebook is een tegenbeweging ontstaan, namelijk Project Clean X Haren. Deze pagina roept mensen op om op zaterdag 22-09-2012 om 12.00uur Haren weer schoon te maken en op te knappen. Een goed initiatief met inmiddels al 7500 likes op Facebook.
 • 0.52: De politie heeft de situatie nog niet onder controle.
 • 0.50: Twee zwaar gewonden liggen in het ziekenhuis. Ook zijn er een aantal gewonden.
 • 0.45: Er zijn 5 mensen opgepakt door de politie. Volgens de burgemeester zijn er echter ongeveer 20 arrestaties verricht.

21-09-2012

 • 23.45: Een verslaggever van RTV Noord zou door de ME zijn neergeslagen, ook een reporter van het Dagblad van het Noorden is lichtgewond geraakt doordat er een bierflesje tegen zijn hoofd was gegooid.
 • 23.30: Er gaat een gerucht dat er een 19-jarig meisje zou zijn overleden bij Project X Haren, maar volgens de woordvoerder van de politie is daar geen enkele bevestiging van.
 • 22.15: Ook de politie maakt beelden van vandalen, deze kunnen eventueel later worden opgepakt.
 • 21.55: Er wordt geschat dat er nu zo'n duizend mensen in Haren zijn. Voornamelijk jongeren.
 • 21.50: Er worden bussen ingezet om de jeugd vanuit Haren naar Groningen te brengen. Ook is de afrit Haren van de A28 afgesloten door de politie.
 • 21.40: Het is erg onrustig in Haren, het is erg druk. Er ligt veel glas op straat, er wordt vuurwerk afgestoken, lantarenpalen worden heen en weer geschut en verkeersborden en -hekken vliegen door de lucht.
 • 20.00: De gemeente heeft Yellow Claw en Kraantje Pappie verboden om op te treden in Haren.
 • 18.25: Yellow Claw melden dat ze gaan optreden vanavond in Haren, ook Kraantje Pappie komt optreden wanneer hij 30.000 volgers op Twitter heeft. (bron: Twitter)
 • 15.30: Op de officiële Facebook pagina hebben zich inmiddels meer dan 30.000 mensen zich aangemeld om te komen. De stationsweg is inmiddel afgezet met hekken en dus niet meer bereikbaar per auto.
 • 15.00: Grote TV en radio kanalen zijn gesignaleerd in Haren, zoals de NOS, Simone FM en PowNed (van PowNews).
 • 13.30: Het schijnt aardig druk te zijn in de stationsweg in Haren (gepubliceerd om 13.30), veel mensen willen met het huis van Merte op de foto.
 • De politie zal de ongewenste feestgangers in Haren naar oude voetbalvelden Gorecht aan de Oosterweg sturen, daar worden twee mobiele lichtmasten geplaatst.
 • Een livestream van Haren is vanaf 16.00 uur te bekijken op -deze site bestaat niet meer-.
 • De stationsweg wordt 's avonds op 21 september 2012 afgesloten en verschillende straatnaambordjes in de omgeving zijn door de politie verwijderd.

Project X – de Amerikaanse film

Project X is een film waar 3 jongens een feestje organiseren voor ongeveer twintig mensen bij één van hen thuis. Ze nodigen een aantal mensen uit, de genodigden nodigen op hun beurt weer opnieuw mensen uit waardoor het een enorm feest wordt. Het is een echt groot en leuk feest, later op de avond loopt het echter uit de hand en wordt de hele wijk vernield. De film is erg populair onder de jongeren.

De gemeente en politie in Haren

Doordat het nieuws over het feest zich zo enorm snel verspreid via de social media zeggen vele jongeren te komen. De gemeente Haren en de politie voorzien al problemen. De kans is groot dat de jongeren op straat gaan hangen en overlast gaan veroorzaken, zo liep dat al eerder uit de hand in Duitsland, Frankrijk en in Amerika. De gemeente Haren geeft de politie toestemming om iedereen in Haren te vragen wat ze gaan doen en de bezoekers indien nodig weg te sturen. Ook wordt de Stationsweg, waar het feest plaats zou vinden, vrijdagavond 21 september afgesloten. Ook geldt er een alcoholverbod op treinstation Haren. Desnoods worden er grote groepen bezoekersstromen naar een andere plek geleidt door de politie.

Even werd er nog gesproken over een alternatief feest, georganiseerd door de gemeente Haren bijvoorbeeld, zodat er controle over de zaak zou zijn. Dit werd echter al snel afgeblazen omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Ook geeft de gemeente Haren om diezelfde reden geen vergunning voor een groot feest georganiseerd door particulieren.

Eerdere remakes van Project X

Het is niet de eerste keer dat er een feest zoals deze ook te zien is in Project X wordt nagedaan. In juni 2012 moesten twee jongens voor zes maanden de gevangenis in met een boete van 20.000 euro omdat ze in een Franse huurvilla een soortgelijk feest gaven.
Ook in Hamburg was er een meisje (Thessa) die de fout in ging met haar evenement op Facebook. In Hamburg verschenen 1500 mensen voor het feestje, wat natuurlijk helemaal geen feestje werd. Er werden elf mensen opgepakt.
In Houston (Amerika) vond in maart 2012 ook een Project X party plaats. Ongeveer 500 tot 1000 mensen kwamen op dit feest af dat ook via de social media was verspreid, maar dit liep volledig uit de hand. Toen de politie het feest probeerde te stoppen, schoten enkele feestgangers met hun wapens, hierbij viel zelfs één dode.
© 2012 - 2023 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Project X: oproep tot feestjesProject X: oproep tot feestjesProject X is afgeleid van een film, en heeft in Nederland in 2012 veel aandacht gekregen nadat een meisje uit Haren via…
"Project X had voorkomen kunnen worden""Project X had voorkomen kunnen worden"Project X Haren was een rel die ontstond na een uit de hand gelopen privéfeest. Een meisje uit Haren nodigde via Faceboo…
Spraakmakende hypes van 2012Spraakmakende hypes van 2012Wat zijn de meest spraakmakende hypes van het afgelopen jaar? Waar praten mensen over op feestjes? Wanneer wordt een hyp…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…

Voorbereiden op het einde van de wereldAls het einde van de wereld nadert, ben jij dan voorbereid? Leer alles over hoe je je het beste kan voorbereiden op het…
Lekker autorijdenLekker autorijdenWaarbij direct gesteld moet worden dat autorijden niet voor iedereen leuk is. Er is echter een grote groep mensen die au…
Ruttger (31 artikelen)
Laatste update: 22-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.