Spraakmakende hypes van 2012

Spraakmakende hypes van 2012 Wat zijn de meest spraakmakende hypes van het afgelopen jaar? Waar praten mensen over op feestjes? Wanneer wordt een hype een trend? Hypes verspreiden zich steeds sneller door social media als YouTube, Facebook, Twitter, Linkedin en Hyves. De vijf meest spraakmakende hypes van 2012.

Hype of trend?

Een hype wordt omschreven als iets nieuws dat tijdelijk heel veel aandacht trekt, maar weinig voorstelt. Een hype is meestal van voorbijgaande aard. Zet de hype wel door, dan wordt het een trend. Om van een hype een trend te worden moet deze de wensen en behoeften van mensen blijvend vervullen.

Hypes van 2012

Als we terugblikken op het jaar 2012 zijn er een aantal opmerkelijke hypes de revue gepasseerd:

Gangnam Style

De Zuid-Koreaanse rapper PSY maakte in augustus 2012 furore met het YouTube filmpje Gangnam Style. Het bijzondere dansje, dat veel weg heeft van een ruiter op een paard trok maar liefst 900 miljoen bezoekers. Dit maakt het dansje minstens even populair als bijvoorbeeld de Macarena.

Vijftig tinten grijs

De literaire hype van 2012 mag wel de trilogie "Vijftig tinten grijs" van schrijfster E.L. James genoemd worden. Literair gezien blijken de boeken niet van hoge kwaliteit, maar vrouwen zijn massaal gevallen voor de met expliciete sex doorspekte romans. Er blijken zelfs plannen te bestaan de boeken te gaan verfilmen. De hype zou dus uit kunnen groeien tot een trend. De boeken zijn een welkom onderwerp van gesprek op feestjes.

Talentenjachten

Wie dacht dat er ondertussen wel een einde zou komen aan de stroom talentenjachten heeft het goed mis. Steeds opnieuw worden concepten bedacht voor nieuwe talentenjachten. Beperkte het zich jaren geleden tot zingen, kun je nu de meest uiteenlopende talenten tentoonspreiden. Dansen, schaatsen, goochelen, schoonspringen of wat voor ander talent dan ook, overal bestaan ondertussen talentenjachten voor. De weg naar talent wordt ook steeds toegankelijker. Gewoon een filmpje maken, waar jij jouw talent laat zien en dit plaatsen op social media kan de weg naar talent voor jou al vrij maken.

Duckface

Met de enorme opkomst van social media gaan steeds meer mensen hun sociale leven delen met anderen via sites als Facebook, Linkedin, Hyves en YouTube. Er worden op deze sites veel foto's gedeeld. Vooral vrouwen willen sexy op de foto staan. Door hun lippen te tuiten komen hun jukbeenderen beter tot uiting. Dit wordt een duckface genoemd. Het is een hype geworden om jezelf op social media met een duckface te tonen. Niet iedereen is het er over eens dat dit nou zo sexy is! Toch zijn er zelf veel bekende grootheden die zichzelf vereeuwigen op social media met een duckface. Mensen als Beyonce, Jennifer Lopez en Lisa Rinna zijn te vinden op social media.

Project-X-feest

Project-X-feest is niet voor niets "woord van het jaar 2012" geworden. Een meisje uit het Groningse Haren wilde een privefeestje organiseren voor haar 16e verjaardag en plaatste een uitnodiging hiervoor op Facebook. Per abuis had zij de aankondiging van haar feestje via evementen op openbaar gezet. Hiermee nodigde zij ieder met een account op Facebook uit. Op 28 september 2012 werd het anders zo rustige plaatsje Haren overspoeld met mensen die op de uitnodiging waren afgekomen. Tot overmaat van ramp braken er rellen uit en werden er vernielingen aangericht.
© 2012 - 2024 Caressa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
The Harlem Shake, rage februari 2013The Harlem Shake, rage februari 2013The Harlem Shake is in februari 2013 de nieuwe rage over de gehele wereld. Er verschijnen per dag talloze YouTube filmpj…
Maak indruk op de dansvloer - Doe het 'Gangnam Style'!Maak indruk op de dansvloer - Doe het 'Gangnam Style'!Het nummer 'Gangnam Style' is de K-Pop klassieker van de Koreaanse artiest Psy. Leer de verschillende stappen van de Gan…
Boeken vergelijkbaar met vijftig tinten grijsBoeken vergelijkbaar met vijftig tinten grijsBen jij helemaal gek op de vijftig tinten grijs trilogie van E.L. James en wil je graag boeken lezen die vergelijkbaar z…
Vijftig tinten grijsrecensieVijftig tinten grijsVijftig tinten grijs van E.L. James Het boek "Vijftig tinten grijs" is een boek wat inmiddels in 41 landen is uitgegeven…

Goede voornemensGoede voornemensAls er een nieuw jaar nadert komen alle goede voornemens weer op tafel. Klassiekers op het gebied van goede voornemens z…
Verkeersagressie, soms ligt het ook aan onszelfVerkeersagressie, soms ligt het ook aan onszelfVerkeersagressie heeft te maken met de manier waarop we de openbare ruimte ervaren. Die ruimte is geen sociale ruimte me…
Bronnen en referenties
  • http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121217_071
  • http://plazilla.com/duckface-mooi-of-lelijk
Caressa (76 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.