Partnerkeuze, hoe en waarom kiezen we een partner

Partnerkeuze,  hoe en waarom kiezen we een partner In tegenstelling tot de meeste diersoorten, is het kiezen van een partner bij de mens niet enkel gelieerd aan de voortplanting. De mens kiest een partner met de bedoeling langere tijd bij elkaar te blijven. Maar waarom worden we nu net verliefd op die ene persoon terwijl er nog zoveel anderen in onze buurt zijn. En waarom lukt het met die ene wel, en een andere niet. Hierna bespreken we enkele cruciale factoren in het kiezen van een partner.

Uiterlijke factoren.

Bij een eerste ontmoeting speelt uiterlijk nog steeds een belangrijke rol, ondanks het feit dat weinigen dat durven toegeven. Een mens moet zich uiterlijk aangetrokken voelen tot de andere persoon wil er verdere mogelijkheid zijn tot het kiezen van deze persoon als partner. Het is bewezen dat een aantrekkelijk gezicht en een slank figuur, belangrijke kenmerken zijn waar zowel mannen als vrouwen zich op baseren bij een eerste ontmoeting. Zonder het te beseffen, aanzien we goed uitziende mensen ook als gezonde mensen en dat is dan weer een belangrijk punt in de voortplanting. Het is echter een feit dat we ons daar, op het moment dat we iemand wel of niet aantrekkelijk vinden, niet van bewust zijn.

Geur

Het is bewezen dat niet alleen dieren gebruik maken van feromonen om aan te geven dat ze klaar zijn om te paren, maar blijkbaar zou ook de mens deze geurstofjes onbewust uitscheiden. De aantrekkingskracht tussen verschillende mensen, wordt sterk
nadeel is dat men tegenwoordig alle moeite doet om de eigen lichaamsgeur te verdoezelen met dure chemische geuren van parfums. Het is nog niet duidelijk welk effect dat heeft op onze intuïtie naar partnerkeuze, maar het is zeker een nadeel.

Partnerkeuze om rationele redenen

De mens is een rationeel wezen en daarom hangt onze partnerkeuze ook sterk af van rationele overwegingen. Men heeft veel onderzoek gedaan naar wat mannen en vrouwen belangrijk vinden en waar ze hun partnerkeuze op baseren. Het gaat hierbij niet om een eerste ontmoeting, waar uiterlijk belangrijk is, maar om een rationele overwegen waarom men voor de ene of andere persoon kiest.

1. Vriendelijkheid en begrip.

Zowel bij mannen als bij vrouwen staat vriendelijkheid en begrip op de eerste plaats. Dit is een eigenschap die men niet op het eerste zicht bij een persoon vaststelt maar vooral ontdekt door dialoog en observatie

2. Intelligentie

Hoewel weinigen het durven toegeven in een verliefde fase, is ook het intelligentieniveau van groot belang voor de langere duur van een relatie. Zowel vrouwen als mannen hechten hier, bij rationele benadering, veel belang aan. Het intelligentieniveau bepaalt namelijk vaak het gespreksonderwerp en de interesses van verschillende personen. Indien men op dit vlak heel verschillend is, kan men dit op een bepaald moment in de relatie als hinder ondervinden. Let wel, intelligentie hangt niet altijd samen met diploma.

3. Uiterlijk

Er is hierbij een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Bij mannen is het zo dat uiterlijk op de 3e plaats staat, terwijl dit bij vrouwen pas op de 6e plaats terug komt. Het cliché dat mannen meer naar het uiterlijk kijken, klopt dus wel tot op zekere hoogte.

4. Boeiende persoonlijkheid

Terwijl dit bij vrouwen op de 3e plaats staat, staat het bij mannen op de 4e plaats. Het neemt dus wel een belangrijke plaats in bij de partnerkeuze. Boeiend kan men op veel manieren zijn en men kan een ander om veel manieren boeiend vinden.

5. Goede gezondheid

Een goede gezondheid blijkt ook een belangrijk aspect te zijn voor zowel mannen als vrouwen. Dit heeft natuurlijk ook een deel te maken met ons onderbewust zijn dat gezonde personen sterkere genen hebben. Maar ook rationeel gezien speelt het blijkbaar een grote rol.

Na deze top 5 van belangrijke eigenschappen, vinden we nog aanpassingsvermogen, creativiteit, kinderen willen (verrassend genoeg bij mannen, die het op plaats 8 zetten, hoger geclasseerd dan bij vrouwen die het pas op de 10e plaats zetten), academische titel, goede erfelijke achtergrond, financiële positie, een goede huisman/-vrouw zijn en religie. Echter, hoewel religie rationeel gezien pas op de laatste plaats komt, merkt men wel dat dit in bepaalde situaties tot problemen kan leiden of wrijving kan veroorzaken.

Invloed van onze opvoeding

In vroegere jaren, en nu nog in sommige culturen, was de partnerkeuze geen vrije keuze. Het waren meestal de ouders die onderhandelden over hun dochters en zonen om ze op die manier uit te huwelijken. In sommige gevallen kenden de toekomstige partners elkaar niet. Vandaag is dat in onze Westerse cultuur anders. Parnerkeuze is een vrije keuze die we als individu maken. Het is echter geen verrassing dat onze opvoeding nog steeds een grote rol speelt in het kiezen van een partner. Dit komt omdat we bepaalde waarden en normen meekregen van onze ouders en deze aftoetsen tegen de waarden en normen van een potentiële partner. Dit doen we niet bewust maar indien er op belangrijke vlakken verschillen zijn, zullen we ons minder tot een bepaald persoon aangetrokken voelen. Ook spelen onze ouders nog een belangrijke rol in het goedkeuren van een partner. In de meeste gevallen zullen we de goedkeuring van onze ouders vragen als we hen aan een mogelijke partner voorstellen.

Mate copying

Het principe van mate copying komt vooral bij een groep vrouwen, vriendinnen, voor waar het belangrijk is dat men de goedkeuring over een mogelijke partner krijgt van de rest van de groep. Het kan zelfs verder gaan dan dat zodat vrouwen de neiging gaan hebben om naar een ander soort mannen te gaan terwijl ze daar eigenlijk geen aantrekking zouden voelen, omdat vriendinnen op deze mannen vallen. Het is een onderzoek dat ook bij Guppies gedaan is. Guppies van het vrouwelijke geslacht paren normaal gezien met zo fel mogelijk gekleurde mannetjes. Als men er echter voor zorgde dat een vrouwtje enkel met een vaal gekleurd mannetje kon paren, merkte men dat ook andere vrouwtjes dit gedrag gingen volgen, hoewel deze wel fel gekleurde mannetjes ter beschikking hadden. Natuurlijk is sociale druk een belangrijk gegeven in onze maatschappij. Het zou echter spijtig zijn zich hierdoor te sterk te laten beïnvloeden en op die manier een goede relatie te mislopen.

Partnerkeuze en internet daten

De wereld wordt als maar kleiner en we komen met meer en meer mensen in contact. Toch is het voor sommigen moeilijk op deze manier een partner te vinden. Hoewel relatiebureauís van alle tijden zijn, is, met de komst van het internet, deze manier van een partner zoeken nog veel toegankelijker geworden. Het is de bedoeling een profiel in te vullen, meestal ook met foto, en op die manier met anderen, die zich op dezelfde manier inschreven, in contact te komen. Het is echter niet gemakkelijk zich een beeld over iemand te vormen die men nooit in levende lijve heeft gezien. Men probeert door veel te chatten en te mailen een goed beeld te krijgen van de andere persoon en deze een goed beeld van zichzelf te tonen. En hoewel het zo is dat men, in het begin van een relatie, steeds het beste van zichzelf laat zien, is dit via internet wel gemakkelijker. Aan de andere kant helpt het sommige mensen omdat de grens kleiner is en minder confronterend en ze zich veiliger voelen om op die manier hun ware kant te tonen. Men kiest zelf met wie men contact kiest en onderhoudt en of men deze persoon wil ontmoeten of niet.

Lees ook de do & don'ts in een relatie, want na de juiste partnerkeuze begint het namelijk pas.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guppies: veelzijdige visjes, makkelijk te kwekenGuppies zijn veelzijdige kleine visjes die gemakkelijk te houden en te kweken zijn. Ze zijn ideaal voor een beginnend aq…
Liefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenLiefde: de chemie van verschillende persoonlijkhedenWelke partner past het best bij je? Welk type ben jij in de liefde? Waarom word je verliefd op de een en niet op de ande…
Liefde, endorfines en krachtLiefde, endorfines en krachtLiefde maakt gezond, liefde heelt en liefde laat leven. Er zit een genezende kracht in liefde, en er worden door liefde…
Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Geluk in de liefde, wie is de juiste partner voor jou?Hoe kan je succesvol zijn in de liefde? Hoe kan je het gelukkigst zijn met iemand? Hoe ontdek je de juiste partner? Welk…

Liefde of lust?Liefde of lust?Hoe weet je of je echt verliefd bent op iemand en dat het dus niet alleen om een fysieke aantrekkingskracht, maar ook om…
Gala: etiquette en dresscodes, alles wat je moet wetenEen gala is een chique feest waarbij iedereen gekleed gaat volgens een dresscode. Galaís zijn er in vele soorten in mate…
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.