Buitenechtelijke relatie

Buitenechtelijke relatie Een buitenechtelijke relatie is voor veel mensen een moeilijk begrip. Eenmaal trouw beloofd bij de huwelijkse plechtigheid staat voor seks hebben met alleen je levenspartner. Vaak is dit ook het einde van een huwelijk. Het huwelijk is de droom van bijna elk meisje, door het dragen van een witte trouwjurk voelen ze zich één dag prinses, daardoor is het huwelijk voor vrouwen erg populair. Een man bekijkt het vaak van de praktische kant en zal de vrouw bij het aangaan van een huwelijk in gemeenschap van goederen alles wat hij opgebouwd heeft moeten toevertrouwen.

De belofte

Alle huwelijken moeten door een ambtenaar worden voltooid op het gemeentehuis of stadhuis. Hierdoor wordt bij de burgerlijke stand geregistreerd dat beide personen beslist hebben samen hun leven te delen. Dit kan in gemeenschap van goederen waarbij alle lusten en lasten gedeeld worden, maar ook op huwelijkse voorwaarden waarbij ieders bezit eigen blijft. Er wordt niets gedeeld. Veel mensen willen wel samen leven met hun partner maar willen geen risico's lopen bij een mogelijke echtscheiding. Veel mensen beschouwen dit als wantrouwen naar de partner toe, anderen weer als een goed doordachte beslissing. In feite wordt er al nagedacht over een echtscheiding die in de toekomst kan komen, 100% vertrouwen is er dus niet op dat moment, dit in tegenstelling tot een huwelijk in gemeenschap van goederen. Feit blijft dat een belofte doen iets is wat maar slechts weinig mensen kunnen nakomen. Niet alleen de belofte elkaar niet te bedriegen met een ander, maar ook het nakomen van de belofte bij elkaar te blijven bij ziekte en gezondheid, rijkdom en armoe tot de dood hun scheidt. Toch wel bijna 50% van die beloftes wordt voortijdig verbroken.

Een ander

Je hebt je belofte gedaan en toch overkomt het je dat je op je werk wordt geconfronteerd met een aangename collega. Je kan goed met die collega praten, lachen en misschien je probleempjes kwijt. Je merkt dat je het fijn vindt bij die collega te zijn en dat je die collega erg mist als die een dagje vrij is. Na verloop van tijd merk je dat je gevoelens sterker waren dan je gedacht had. Je wilt met beide benen op de grond blijven staan en houdt jezelf voor dat je je partner een belofte hebt gedaan, op het moment dat je van het bestaan van je nieuwe collega nog niet wist. Deze collega heeft echter een hoop wat je partner niet heeft en andersom. Je collega luistert beter naar je verhalen, geniet er zichtbaar meer van, verzorgt zich beter dan je partner en praat juist meer of minder. Je merkt zelfs dat je je collega aantrekkelijker vindt dan je partner en langzaamaan begint het verlangen naar meer te groeien tegen je wil in. Je merkt zelfs dat je collega steeds meer in je buurt komt, raakt je meer aan of komt steeds dichter naast je zitten of probeert je zelfs te verleiden met gebaren of e-mailtjes of smsjes met een seksueel tintje. Op het moment dat je collega met je wil afspreken verlies je het gevoel van de werkelijkheid en laat je verleiden. En dan slaat het noodlot toe, de eerste zoen volgt en je verlangens nemen toe. Je gaat met je collega mee naar huis en kan je niet meer in houden. Eén keer laat je je gaan en dan nooit meer.

Maar die vrijpartij was zo heerlijk en je collega verleidt je steeds meer. De gedachte aan die heerlijke vrijpartij besluiten dat je het nog wel een keer wil en langzaamaan ontwikkelt zich een relatie. Dan komt het besef dat je je partner bedriegt. Iets wat je totaal niet wilde en zag aankomen op het moment dat je trouw beloofde. Heel veel mensen overkomt dit al willen de partners hier geen begrip voor tonen.

De ontdekking

Je bent thuis en besluit je laptop te pakken om je werk te doen of op internet iets zoeken of je mail nakijken. Je ontdekt er seksueel getinte e-mailtjes aan je partner van iemand waar je nog nooit van gehoord hebt. Je voelt je verraden en vernederd. Het idee bekruipt je dat je je partner niet genoeg gegeven hebt ondanks dat je partner dit nooit aangegeven heeft. Je zoekt de schuld bij jezelf, verzorg ik me niet goed genoeg, ben ik niet aantrekkelijk meer, ben ik niet spannend genoeg meer. Je confronteert je partner hiermee en deze reageert verrassend en ontkennend en beschamend en vertelt je dat het niet aan jou ligt en biedt excuses aan. Veel partner willen één misstap accepteren en vechten voor het huwelijk. Maar het wantrouwen bekruipt je en je besluit in het vervolg je partner in de gaten te houden. Dit is een hele opgave, e-mails checken, telefoon checken. Je vindt niets maar je partner kan het eventueel ook voortijdig verwijderd hebben. Je partner moet weg voor een werkbespreking maar het kan ook die collega zijn. Je wilt je partner op het werk bellen maar die zit in bespreking, in vergadering of met die betreffende collega?
Nooit meer zal het vertrouwen terug komen dat je partner er alleen nog voor jou is. Het liefst wil je deze thuis aan een elektrische enkelband houden maar dat is nu eenmaal niet mogelijk. Dan besef je dat je je liefde voor je partner verloren hebt, dat er een breuk in de relatie is ontstaan. Een echtscheiding lijkt de oplossing maar een leven met een volgende partner zal ook moeizaam zijn, ook die kan je ondanks trouwbeloften bedriegen met iemand anders.

Oorzaak

Een buitenechtelijke relatie kan verschillende oorzaken hebben. Je komt iemand anders tegen op je werk, in de supermarkt of bij de sportclub. Veel mensen maken weinig spannends mee en besluiten de spanning op te zoeken door middel van dating via internet en zoeken contact met anderen. Feit is dat ook wij mensen een dierlijk instinct hebben en slecht trouw kunnen blijven aan één partner. In de meeste gevallen is het de man die de spanning buiten het huwelijk zoekt. De vrouw is vaak druk met werk en de kinderen, in dat geval is zijn vriendin de moederrol over gaan nemen en zoekt hij een vriendin waarmee hij de liefde kan bedrijven. Een vriendin die er voor hem is en niet voor iemand anders. In dat geval heeft hij een moeder thuis die voor zijn kinderen zorgt en een vriendin ergens anders. Voor de vrouw is het de aandacht die ze thuis te kort komt, een man die vaak weg is voor werk en hobby's, een man die haar niet meer kan bevredigen omdat de seks voor haar gevoel plichtmatig is bij hem. De vrouw wil eens iets anders dan eten koken en schoonmaken en de was doen voor de kinderen en de vrouw en is op zoek naar een man die iets nieuws biedt. Een man die haar laat genieten en haar aandacht geeft, een man die haar dankbaar is voor wat zij hem geeft. Die dankbaarheid voor haar werk thuis en aan de kinderen voelt ze van haar echtgenoot vaak niet meer.

Trouw

Wat is trouw bij een huwelijkse belofte nu echt? Trouw bij de huwelijkse beloften is praktisch gezien niet meer dan financieel voor elkaar zorgen tot de dood elkaar scheidt. Een gezamenlijke huishouding voeren ook al is er eentje ziek of zit het financieel tegen. In de wet is het seks hebben met een ander dan je partner niet verboden. Het is slechts het gevoel van verradenheid en bedrogen zijn en gefaald hebben als partner omdat je partner stiekem met andere mensen seks heeft wat het onderwerp zo taboe maakt. Voor mannen is het hebben van seks met een ander niet iets gevoelsmatigs, het is voor een man vaak puur het veroveren van een andere vrouw. Na één keer seks is de spanning er vaak af. Een vrouw daarentegen is meer geneigd gevoelens te krijgen bij de ander. Het bevredigende gevoel kan gevoelens van verliefdheid geven en snakt vaak naar meer. Dit laat al zien dat een vrouw een slippertje van een man makkelijker kan vergeven dan een man het slippertje van zijn vrouw moet vergeven. De man wil de jager zijn en wil zijn prooi niet kwijtraken aan een ander.

Samenwonen

Veel mensen hebben geen zin om een ander trouw te beloven voor het hele leven en besluiten niet te trouwen. Deze vinden samenwonen daarom aantrekkelijker. Samenwonen geeft een hoop voordelen, er hoeft geen advocaat tussen te komen om alles financieel te regelen. Bij het uit elkaar gaan kan je prima samen beslissen wat de beste oplossing is en scheelt een hoop geld. Bovendien bespaar je een hoop geld aan een huwelijk wat kans maakt op een vroegtijdig einde.
© 2013 - 2024 Emilie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Het effect van een minnaar of minnares op je relatieHet effect van een minnaar of minnares op je relatieIn deze tijd (en ook in vroegere tijden, alleen sprak men er toen misschien niet over) gaan sommige mensen die een vaste…
Beginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnaresBeginnen met een minnaar of minnares is niet iets wat je zomaar ‘even’ doet. Het kan je overvallen dat je verliefd wordt…

Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Valentijnsdag: Romantische tipsBij Valentijnsdag denken de meeste mensen aan een eenvoudig romantisch avondje uit, een doos bonbons of een bosje bloeme…
Emilie (10 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.