Buitenechtelijke relatie

De belofte
Alle huwelijken moeten door een ambtenaar worden voltooid op het gemeentehuis of stadhuis. Hierdoor wordt bij de burgerlijke stand geregistreerd dat beide personen beslist hebben samen hun leven te delen. Dit kan in gemeenschap van goederen waarbij alle lusten en lasten gedeeld worden, maar ook op huwelijkse voorwaarden waarbij ieders bezit eigen blijft. Er wordt niets gedeeld. Veel mensen willen wel samen leven met hun partner maar willen geen risico's lopen bij een mogelijke echtscheiding. Veel mensen beschouwen dit als wantrouwen naar de partner toe, anderen weer als een goed doordachte beslissing. In feite wordt er al nagedacht over een echtscheiding die in de toekomst kan komen, 100% vertrouwen is er dus niet op dat moment, dit in tegenstelling tot een huwelijk in gemeenschap van goederen. Feit blijft dat een belofte doen iets is wat maar slechts weinig mensen kunnen nakomen. Niet alleen de belofte elkaar niet te bedriegen met een ander, maar ook het nakomen van de belofte bij elkaar te blijven bij ziekte en gezondheid, rijkdom en armoe tot de dood hun scheidt. Toch wel bijna 50% van die beloftes wordt voortijdig verbroken.Een ander
Je hebt je belofte gedaan en toch overkomt het je dat je op je werk wordt geconfronteerd met een aangename collega. Je kan goed met die collega praten, lachen en misschien je probleempjes kwijt. Je merkt dat je het fijn vindt bij die collega te zijn en dat je die collega erg mist als die een dagje vrij is. Na verloop van tijd merk je dat je gevoelens sterker waren dan je gedacht had. Je wilt met beide benen op de grond blijven staan en houdt jezelf voor dat je je partner een belofte hebt gedaan, op het moment dat je van het bestaan van je nieuwe collega nog niet wist. Deze collega heeft echter een hoop wat je partner niet heeft en andersom. Je collega luistert beter naar je verhalen, geniet er zichtbaar meer van, verzorgt zich beter dan je partner en praat juist meer of minder. Je merkt zelfs dat je je collega aantrekkelijker vindt dan je partner en langzaamaan begint het verlangen naar meer te groeien tegen je wil in. Je merkt zelfs dat je collega steeds meer in je buurt komt, raakt je meer aan of komt steeds dichter naast je zitten of probeert je zelfs te verleiden met gebaren of e-mailtjes of smsjes met een seksueel tintje. Op het moment dat je collega met je wil afspreken verlies je het gevoel van de werkelijkheid en laat je verleiden. En dan slaat het noodlot toe, de eerste zoen volgt en je verlangens nemen toe. Je gaat met je collega mee naar huis en kan je niet meer in houden. Eén keer laat je je gaan en dan nooit meer.Maar die vrijpartij was zo heerlijk en je collega verleidt je steeds meer. De gedachte aan die heerlijke vrijpartij besluiten dat je het nog wel een keer wil en langzaamaan ontwikkelt zich een relatie. Dan komt het besef dat je je partner bedriegt. Iets wat je totaal niet wilde en zag aankomen op het moment dat je trouw beloofde. Heel veel mensen overkomt dit al willen de partners hier geen begrip voor tonen.
De ontdekking
Je bent thuis en besluit je laptop te pakken om je werk te doen of op internet iets zoeken of je mail nakijken. Je ontdekt er seksueel getinte e-mailtjes aan je partner van iemand waar je nog nooit van gehoord hebt. Je voelt je verraden en vernederd. Het idee bekruipt je dat je je partner niet genoeg gegeven hebt ondanks dat je partner dit nooit aangegeven heeft. Je zoekt de schuld bij jezelf, verzorg ik me niet goed genoeg, ben ik niet aantrekkelijk meer, ben ik niet spannend genoeg meer. Je confronteert je partner hiermee en deze reageert verrassend en ontkennend en beschamend en vertelt je dat het niet aan jou ligt en biedt excuses aan. Veel partner willen één misstap accepteren en vechten voor het huwelijk. Maar het wantrouwen bekruipt je en je besluit in het vervolg je partner in de gaten te houden. Dit is een hele opgave, e-mails checken, telefoon checken. Je vindt niets maar je partner kan het eventueel ook voortijdig verwijderd hebben. Je partner moet weg voor een werkbespreking maar het kan ook die collega zijn. Je wilt je partner op het werk bellen maar die zit in bespreking, in vergadering of met die betreffende collega?Nooit meer zal het vertrouwen terug komen dat je partner er alleen nog voor jou is. Het liefst wil je deze thuis aan een elektrische enkelband houden maar dat is nu eenmaal niet mogelijk. Dan besef je dat je je liefde voor je partner verloren hebt, dat er een breuk in de relatie is ontstaan. Een echtscheiding lijkt de oplossing maar een leven met een volgende partner zal ook moeizaam zijn, ook die kan je ondanks trouwbeloften bedriegen met iemand anders.