Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsproces

Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsproces Er zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste partner naar boven komt is tijdens het verwerkingsproces van ontrouw zeer heftig! Ook de ontrouwe partner heeft veel te maken met gevoelens van agressie. Is het beter voor de partners om apart het verwerkingsproces door te maken na vreemdgaan? Is relatietherapie zinvol? Komen de partners ooit tot een verzoening en vergeving na het ontdekken van vreemdgaan?

Agressie en kwaadheid

De trouwe vaste partner kan overspoeld raken door heftige emoties na de ontdekking van ontrouw. Afhankelijk hoe groot het toegebrachte leed is, kan er een flinke agressie en kwaadheid naar de ontrouwe partner geuit worden. Vooral als de trouwe vaste partner weet dat de ontrouwe partner blijft, kunnen er flinke uitbarstingen van agressie en kwaadheid ontstaan.

Vreemdgaan zal niet worden vergeten

De pijn die de agressie en kwaadheid veroorzaakt, moet iets duidelijk maken bij de ontrouwe partner: de vaste partner wil als boodschap meegeven dat het vreselijk was wat de ontrouwe partner heeft gedaan. Dat vreemdgaan zal niet worden vergeten door de trouwe vaste partner!

Begrip voor de ontlading

Hoe moeilijk en hoe zwaar ook, de ontrouwe partner moet echt begrip tonen voor de ontlading tijdens het verwerkingsproces van de vaste trouwe partner. Vreemdgaan is zo´n groot bedrog, verraad en zo vernederend, dat het verwerken daarvan flink wat tijd in beslag gaat nemen.

Verwerkingsproces van de ontrouwe partner

Niet alleen de vaste partner maar ook de ontrouwe partner heeft te maken met gevoelens van agressie en kwaadheid. Door de trouwe vaste partner kon de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares niet verder uitbouwen! Ook als de minnaar of minnares de relatie verbroken heeft, kan de ontrouwe partner de woede richten op de trouwe vaste partner.

Afzonderlijk verwerkingsproces

Velen echtparen komen in de verwerkingsfase van het vreemdgaan in de grootste relatieproblemen. Door de vele emoties en gevoelens van agressie en kwaadheid, kunnen de echtparen alsnog op een definitieve breuk van de relatie afstevenen. Tijdens deze agressieve fase kunnen de echtparen elkaar zo diep kwetsen, dat het beter is om te zwijgen. Verwerk het ontrouw alleen, afzonderlijk van je partner. Trek je terug en kom tot rust.

Gezamenlijke verwerking vreemdgaan

Als de emotionele uitbarsting, de agressiviteit en de woede aanvallen beginnen te verminderen, zouden de partners kunnen gaan overwegen om gezamenlijk het verwerkingsproces van het vreemdgaan door te maken.

Verwerkingsproces vreemdgaan en relatietherapie

Mochten de partners te veel ruzie maken en onbegrip tonen naar elkaar toe, dan is het misschien te vroeg in het verwerkingsproces om gezamenlijk het vreemdgaan en het bedrog te verwerken. In dat geval kan relatietherapie zeer zeker uitkomst bieden.

Partners zitten vol onbeantwoorde vragen

Tijdens het verwerkingsproces van het vreemdgaan zitten de partners vol vragen:
 • Kan de relatie worden zoals voorheen?
 • Kan het huwelijk worden zoals voorheen?
 • Kan ik mijn partner nog vertrouwen?
 • Kan ik ooit die liefde voelen voor mijn partner als voorheen?

Voordeel van het gezamenlijke verwerkingsproces vreemdgaan

De relatie zal nooit meer hetzelfde worden en zijn als voor het vreemdgaan, maar het hoeft niet slechter te zijn. Het grote voordeel van het gezamenlijke verwerkingsproces van vreemdgaan is dat het de partners dichter bij elkaar brengt.

Vergeving en verzoening

Door de volgende stappen te volgen komen de partners tot een verzoening en reden daarmee hun huwelijk en relatie:
 • Om de beurt vertellen de partners elkaar eerlijk hoe pijnlijk het vreemdgaan is geweest,
 • Om de beurt probeert iedere partner van elkaar te begrijpen hoe pijnlijk de ontrouw en het bedrog is geweest,
 • De ontrouwe partner vraagt vergiffenis en verontschuldiging voor het leed van het vreemdgaan en voor het beschadigen van het vertrouwen aan de trouwe vaste partner,
 • De vaste partner komt tot vergeving,
 • Als de partners zich echt begrepen voelen door de ander, zeggen ze elkaar dat ze het verleden voorgoed willen afsluiten,
 • De verzoening wordt versterkt door iets speciaals wat ze graag samen willen doen: samen dansen, samen exclusief uit eten, weekend weg (enz.)
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenTips om een Huwelijk met Huwelijksproblemen te reddenEen huwelijk zonder huwelijksproblemen bestaat niet. Er kunnen zich echter relatieproblemen voordoen waardoor het huweli…
Affaire overleven, is er leven na ontrouw?Affaire overleven, is er leven na ontrouw?Hoe doe je dat, een affaire overleven? Hoe kan je relatie een affaire overleven? Wat zijn de gevolgen van een affaire? H…
Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Vreemdgaan ontdekt, wanneer blijf je bij elkaar?Blijvende factoren kunnen doorslaggevend zijn voor de partners om bij elkaar te blijven na de ontdekking van het vreemdg…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…

Financiele gevolgen van scheidenScheiden kost naast veel leed ook veel geld. De bezittingen die gedurende de huwelijksperiode zijn opgebouwd, of vóór de…
Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten op het werkSeksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten komen voor in alle grotere organisaties. Werkgevers zijn wettelijk verpl…
Bronnen en referenties
 • Mira Kirschenbaum - Scheiden of blijven - Archipel - 1998
 • Alfons Vansteenwegen - Helpen bij partnerrelatieproblemen - Bohn Stafleu van Loghum - Houten 2005
 • Carolien Roodvoets - De Duivelsdriehoek - Aramith - Haarlem
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.