Small talk: Het ijs is gebroken en het gesprek kan beginnen

Small talk: Het ijs is gebroken en het gesprek kan beginnen Wanneer het eerste contact gelegd is gaat het erom goede open vragen te stellen en juiste vervolgvragen. Oplettend luisteren is daarom essentieel zodat je kunt aanhaken op wat gezegd wordt. Ook is het handig te weten hoe je kunt doorvragen op korte nietszeggende antwoorden waarop je moeilijk kunt voortborduren. Andere mensen zijn weer zo goed in het stellen van vragen dat je ongemerkt zelf steeds aan het woord bent. Een evenwichtige conversatie op gang brengen, daar gaat het om!

Het gesprek beginnen

Je weet nu hoe je het ijs moet breken en een gesprek kunt aanzwengelen. Hoe nu verder? Het gaat er niet om dat je zelf de hele tijd aan het woord bent, terwijl de ander er geen speld tussen krijgt. Alsjeblieft niet! Stel open vragen zodat zich een gesprek kan ontwikkelen dat verder gaat dan pingpongen met ja en nee. Is de ander niet helemaal duidelijk en roept zijn verhaal vragen op, stel ze dan! Zo toon je werkelijk interesse en voelt de ander zich gehoord en gewaardeerd.

Contact leggen

  • Hoe was het vandaag? Nou, druk. Kun je daar goed mee omgaan? Heb je het graag druk? Heb je een drukke baan?
  • Hoe ging het vandaag? Oh goed. Wat ging er goed? / Heb je leuke lessen gehad? / Iets nieuws geleerd?
  • Hoe was je weekend? Leuk, en dat van jou? Ook goed, ik ben gaan wandelen, en jij? Heb je iets leuks gedaan? Doe je dat vaker in het weekend?
  • Hoe is het op je werk? Prima. Is er een leuke sfeer? Werk je full time? Heb je flexibele werktijden? Doe je dat werk al lang?
  • Heb je nog tijd over voor hobby’s? Ja, ik ga één keer per week dansen. Oh, leuk, waar doe je dat? Met wie? Wat dansen jullie zoal? Treden jullie ook op? Hoe lang doe je dat al? Ga je ook vaak naar voorstellingen?

Body language

Je gezichtsuitdrukking en lichaamstaal drukken je (des)interesse uit en omgekeerd doet je gesprekspartner dat ook, dus… stop met praten als je merkt dat de ander niet geïnteresseerd is!

Do'sDont's
Wees zelfbewust en sta open voor contacten.Laat je schouders niet hangen, sla je blik niet neer.
Wees je bewust van je lichaamstaal. Sta niet nerveus te draaien of wrijven.
Gedraag je ontspannen, ook al voel je je niet zo.Blader niet in een tijdschrift.
Kijk de ander aan, desnoods naar de plek tussen zijn ogen. Houd je hand niet voor je mond of je armen over elkaar.
Laat merken dat je luistert door de ander aan te moedigen of vragen te stellen.Kijk niet om je heen naar wat elders gebeurt; je lijkt ongeïnteresseerd of arrogant.
Maak en houd oogcontact met je gesprekspartner. Tik niet met je pen of nagel.
Concentreer je op de ander. Houd je jas niet aan (of verklaar waarom je dat doet).
Laat haar uitpraten. Zit niet te wiebelen.
Geef hem alle aandacht. Wijs niet.

Van richting/onderwerp veranderen

Stel: de ander blijkt een spetterende spraakwaterval of juist een slaapverwekkend monotone spreker. Hoe kun je het gesprek een andere richting uitsturen, inbreken in de monoloog, en zelf iets te berde te brengen of anderen het woord te geven? Haak in op de alleenspraak en zeg:
  • Dat doet me denken aan…
  • Ik las laatst in de krant dat…
  • Hoe is het eigenlijk met…
  • Ik wilde je nog vragen of…
  • Hebben jullie ook gehoord dat…

Parafraseren

Door wat de ander gezegd heeft in je eigen woorden te herhalen kom je erachter of je elkaar goed begrepen hebt. Iemand kan haar hulp aanbieden en jij probeert erachter te komen wat dat inhoudt, waar je op kunt rekenen, om misverstanden te voorkomen. Je kunt de ander echter ook geruststellen door zijn klacht te herhalen, waardoor hij zich gehoord en begrepen voelt! Dat is vaak al genoeg zonder dat je er verder op ingaat. Blijf rustig, reageer niet defensief of agressief en probeer samen naar een oplossing te zoeken.

Overtroeven

Het kan erg verleidelijk zijn op het relaas van de ander in te haken om enthousiast je eigen verhaal te doen, pas daarvoor op! Je breekt de ander zijn verhaal af en probeert hem ook nog te overtroeven door de aandacht naar jou toe te trekken. Waarmee je sterk de indruk wekt dat wat de ander vertelt niet belangrijk of interessant is, maar dat van jou wel. Als je dat al vindt, laat het dan niet merken maar probeer het gesprek op een elegante manier af te sluiten. Lukt het echt niet om je te concentreren, zeg dat dan gewoon, de ander zal het toch merken. Beter dat je dan zegt: sorry, ik ben er met mijn gedachten niet bij.

Small talk

Voorkom ongemakkelijke stiltes; bereid je voor (dat geldt niet alleen voor examens)! "Wie heeft gisteren die film op TV gezien? Volgt iemand die serie die nu loopt? Wij hebben net onze vakantie geboekt, weet jij al wat je gaat doen? Ik doe aan body balance, sport jij ook? Wij zoeken een huisje voor een familiefeest, heeft iemand een leuk idee?" Het onderwerp dat je aansnijdt hangt uiteraard af van het gezelschap waarin je je bevindt. Stel je echter de obligate vraag: “Hoe gaat het?” wees dan niet verrast het geijkte antwoord te krijgen. Een aanknopingspunt voor een gesprek biedt het ook al niet. Vraag dus liever:
  • Hoe gaat het op je werk sinds we elkaar de laatste keer spraken?
  • Hoe is het gegaan met solliciteren?
  • Hebben jullie nog nieuwe bouwplannen?
  • Hoe gaat het met je zusje na het medisch onderzoek?

Bereid je voor op een gesprek; vergelijk het met een interview. Met spontaniteit kom je niet ver, tenzij je geoefend bent. Op het moment suprême de juiste woorden vinden, een gevatte opmerking plaatsen, is moeilijk. Ga je een bekende ontmoeten, haal even jullie laatste gesprek terug. Dan sta je niet met je mond vol tanden.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Luistervaardigheden: luisteren, parafraseren en samenvattenLuistervaardigheden: luisteren, parafraseren en samenvattenDe luistervaardigheden parafraseren en samenvatten worden nader besproken. Communiceren doen we de hele dag door. Een be…
Zweten onder de oksels voorkomen: deodorant met talkZweten onder de oksels voorkomen: deodorant met talkZweten onder de oksels is altijd lastig. Het ruikt onaangenaam, het geeft zweetplekken op je kleding en veel mensen voel…
Parafraseren en reflecterenParafraseren en reflecterenVoor het voeren van een professioneel gesprek is het belangrijk dat je een aantal gesprekstechnieken goed beheerst. Luis…
Small talk: sfeermaken om het ijs te brekenSmall talk: sfeermaken om het ijs te brekenSmall talk, niet iedereen is er even goed in. Het moet je maar gegeven zijn…, of toch niet? Veel heeft te maken met je i…

Small talk: hoe ga je om met verschillende typen sprekers?Small talk: hoe ga je om met verschillende typen sprekers?Een goed gesprek voldoet aan de vijf minuten norm: ieder is niet langer dan circa vijf minuten aan het woord. Daarnaast…
Small talk: je voorbereiden op een interessant gesprekSmall talk: je voorbereiden op een interessant gesprekHet is niet voor niets dat mensen zich in gezelschap ongemakkelijk voelen en dichtklappen. Je weet niet wat je te wachte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rawpixel.com, Pexels (bewerkt)
  • Debra Fine: Small talk
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 11-04-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.