Small talk: sfeermaken om het ijs te breken
Small talk, niet iedereen is er even goed in. Het moet je maar gegeven zijn…, of toch niet? Veel heeft te maken met je instelling. Denk niet dat je altijd iets zinnigs te zeggen moet hebben, dan maak je het jezelf wel erg moeilijk. Luister eens gesprekken af en verbaas je over de ongedwongenheid. Ook van jou worden geen hemelbestormende gedachten of nieuwtjes verwacht! Begin met iets onnozels en zie maar waar het gesprek je voert. Als beide partijen zich op hun gemak voelen is het doel bereikt.
De moeite waard
Het probleem is vaak dat mensen denken dat ze interessant of boeiend moeten zijn, wil iemand naar hen luisteren. Draai het eens om: laat die ander maar tonen hoe geweldig hij/zij is. Je zult zien dat het nogal meevalt. Small talk verplicht je niet tot intellectuele of sensationele gespreksonderwerpen. Je hoeft je niet te bewijzen. Zie het maar als de eenvoudigste vorm van entertainment. Een vorm waarbij beide partijen elkaar zo goed mogelijk proberen te onderhouden. Vaak gaat het om luttele minuten. Voor de duur van de wachttijd bij de tandarts (een goede afleiding!), bij de vleeswaren of bij een loket (probaat middel tegen verveling). Small talk verbreekt ongemakkelijke stiltes en fleurt saaie intervals op. De tijd vliegt voorbij!
Sfeermaken
Een goede spreker roept positieve gevoelens op bij mensen. Small talk is een waardevolle, persoonlijke en zelfs een professionele daad die mensen met elkaar verbindt. Denk maar aan de opluchting die je voelde toen je op een feestje door de gastvrouw aan onbekenden werd geïntroduceerd, aan de originele inleiding op een bijeenkomst of de informele introductie op een open dag. Het gaat er daarbij helemaal niet om dat er zinnige dingen gezegd worden; of liever: alles wat de stemming in een gezelschap brengt is zinnig!
Hoe kun je dat leren?
- Oefen in veilige situaties (bij de bakker!) en maak een praatje met de onbekende naast je.
- Stel jezelf voor - op een feestje, in de sporthal, in het café-, maak oogcontact en lach: leuk je (/u) te ontmoeten, schud de ander de hand.
- Kijk om je heen, er is vast een aanspreekbare persoon met wie je een praatje kunt beginnen. Is de ander niet erg toeschietelijk, zeg dan gewoon dat je een drankje gaat halen, dat je eens verderop kijkt, of dat je weer eens verder gaat. Zo geef je jezelf een houding.
- Je beseft het waarschijnlijk niet, maar zwijgzaamheid kan heel goed als arrogantie opgevat worden! Vooral als je er ook nogal nors of verveeld bij kijkt…
- Als je nieuwe contacten wilt leggen, blijf dan niet staan bij mensen die je al kent.
- Beschouw vreemden niet als bedreiging maar als een kans om mensen te leren kennen die je leven kunnen verrijken.
Durf risico te nemen
Neem zelf het initiatief tot een gesprekje, hoe kort en simpel ook. Wacht niet tot de ander dat doet, dat kon wel eens tegenvallen (als die ander ook niets zegt) en dan sta je daar. Bedenk maar dat praktisch iedereen bang is om afgewezen te worden. Toch zit er niets anders op en: er zijn ergere dingen! Reageert de ander niet, of minder aardig dan je verwacht had, concludeer niet automatisch dat dit een afwijzing is. Misschien is zij erg verlegen, heeft hij net zijn dag niet, of worstelt met problemen die hem teveel bezighouden. Je hebt het geprobeerd en verder is er geen man overboord.
Neem de verantwoordelijkheid
Neem de moeite om onderwerpen te bedenken. Houd er desnoods een paar paraat. Schaam je er niet voor om over het weer te beginnen. Van daar kun je verder naar onderwerpen als vrije tijd, weekend, vakantie, reizen, etc. Zie je iemand vaker, zorg er dan voor dat je weet hoe hij/zij heet, dat breekt het ijs. Voorkom ongemakkelijke stiltes. Zorg dat de ander zich op zijn/haar gemak voelt (maak een grapje, glimlach), dan verloopt het gesprek een stuk vlotter. Iedereen heeft wel iets te vertellen! Laat je maar verrassen, door een nieuwtje, een weetje, een grappige invalshoek.
Snel naar huis
De meeste mensen zijn bang om een praatje te maken met een wildvreemde (op een receptie of feestje); als ze verder niemand kennen blijven ze liever thuis of blijven voor hun fatsoen luttele minuten. Toch is de kans dat je afgewezen wordt heel klein. En overkomt het je niettemin, realiseer je dan dat je die ander waarschijnlijk nooit meer ziet. Terwijl je respect en bewondering oogst wanneer je als eerste het woord durft te nemen. Hier zijn enkele openingszinnen die het ijs kunnen breken. Maak eventueel een spiekbriefje dat je op zak houdt!
Zakelijke ijsbrekers
- Wat doe jij (zoal)?
- Werk jij al lang voor dit bedrijf?
- Heb jij een afwisselende/verantwoordelijke/etc. baan?
- Wat trekt je het meest in dit werk?
- Hoe ben jij in dit werk beland?
- Heb je dit werk altijd al gedaan?
- Zou jij nog wel eens van werk/bedrijf/standplaats willen veranderen?
- Worden door jouw werk veel sociale activiteiten georganiseerd?
- Hoe is de sfeer op jullie bedrijf?
- Was het bedrijfsuitje geslaagd?
Sociale/algemene ijsbrekers
- Heb jij laatst nog een goede film gezien?/ een spannend boek gelezen?
- Heb je al vakantieplannen? Wat heb jij in je vakantie gedaan?
- Woon jij hier of in de omgeving? Waar kom jij vandaan?
- Heb je een relatie/kinderen/huisdieren?
- Doe jij aan sport/heb je nog tijd voor een hobby?
- Ga je vaak winkelen? Waar slaag je meestal?
- Houd je van koken, etc.?
- Ben jij muzikaal/speel je een instrument?
- Heb jij een groot gezin/familie?
- Heb jij altijd gewerkt?/ Ben je ooit werkeloos geweest?