Een meningsverschil hoeft niet tot een conflict te leiden

Een meningsverschil hoeft niet tot een conflict te leiden Meningsverschillen zijn eigen aan menselijke communicatie, desondanks leiden ze meestal tot conflicten. Vooral intense negatieve emoties belemmeren de mogelijkheid tot differentiëren. Voor mensen met weinig eigenwaarde is erkenning essentieel. Men wil met alle geweld vasthouden aan de eigen mening en staat niet open voor die van de ander. Erkenning van elkaars mening kan de oplossing van het probleem soms al acceptabeler maken.

Indrukken

Per seconde ontvangen we 10.000 zintuiglijke indrukken. Op grond van onze indrukken vormen we een mening. Aangezien we met zoveel indrukken onmogelijk om kunnen gaan, moeten we een selectie maken; wat trekt je aan, wat pik je op, en wat niet. Dit selectieproces is bij iedereen verschillend, afhankelijk van je opvoeding, je opleiding, je aard, je conditie, je positie en de context waarin dit alles zich afspeelt.

Ouders leren de docent van hun zoon kennen. Vader vindt hem een man van inzicht en mensenkennis, terwijl moeder hem weinig fijngevoelig en vooringenomen vindt. De docent heeft hen gezegd : "De eerste week weet ik al welk vlees ik in de kuip heb."

Meningsverschillen die leiden tot conflicten

Ja, maar

Meningsverschillen zijn dus eigen aan menselijke communicatie, desondanks leiden ze meestal tot conflicten, omdat men met alle middelen aan één (de eigen) mening wil vasthouden. Conflicten gaan overwegend gepaard met intense negatieve emoties die de mogelijkheid tot differentiëren belemmeren. Emoties volgen de weg van de ene waarheid. Daarom is het zo moeilijk om in een conflict de ander zijn mening te horen of de eigen mening te veranderen. Meestal kan dat pas als men weer rustig is.

Meningsverschillen die uiting geven aan verschillende visies

Ja, en

De andere kant horen, en communiceren, is essentieel bij het omgaan met meningsverschillen. Dit kan zonder dat er sprake is van een conflict. Het draait dan niet om de waarheid, maar om verschillende visies.
  • Vader: Je hebt kritiek op de leraar, hè?
  • Moeder: Met name omdat hij zegt dat hij alles zo snel door heeft, wat vind jij daarvan?
  • Vader: Hij lijkt mij wel standvastig, maar wat jij zegt klopt wel.
  • Moeder: Wat bedoel je met 'standvastig'?
  • Vader: Dat hij gezag heeft en grenzen trekt.
  • Moeder: Ja, ik weet dat jij dat belangrijk vindt.

Goed en fout

Hoe minder het gevoel van eigenwaarde, hoe belangrijker het wordt je mening er door te krijgen. De inhoud van het meningsverschil is dan van minder belang en gelijk krijgen wordt essentieel. Dat valt samen met meetellen als persoon. Als je niet of weinig gehoord / erkend wordt, kun je ook anderen moeilijk in hun waarde laten en heb je veel kritiek. Er bestaat dan maar één mogelijkheid: jezelf 'goed' verklaren en de ander 'fout'. 'De waarheid' is van levensbelang en de kans dat een meningsverschil een conflict wordt zeer groot.

Conflict

De gerichtheid op de oplossing van een conflict door verschil van mening kan onder tijdsdruk voorbij gaan aan de vraag naar wederzijdse erkenning. Het stilstaan bij elkaars mening maakt soms de oplossing minder belangrijk.

Inventariseer de meningen

Een samenwerking verloopt vlotter wanneer duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en wie beslissingsbevoegdheid heeft. Als iedereen mee moet beslissen (wat een besluit onmogelijk kan maken) is het handig iemand aan te wijzen die de meningen inventariseert en daaruit een beslissing neemt.

Consensus of overtuiging

Het is mogelijk dat er binnen samenlevingsverbanden omgangsvormen bestaan die geen verschil van mening onderkennen en waar men het dus steeds 'eens' is (consensus is de norm). Het is ook mogelijk dat meningsverschillen als zo existentieel ervaren worden (op gebied van geloof, politiek, levensopvatting, kijk op relaties) dat samenleven onmogelijk wordt.
© 2008 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga en emoties: dagelijkse oefeningenYoga en emoties: dagelijkse oefeningenDe beste manier om yoga te oefenen wanneer je niet in de yogales of op je yogamat zit is met je reacties op andere mense…
Het fenomeen eigenwaardeHet fenomeen eigenwaardeOver eigenwaarde horen we steeds meer, het belang en waarom we eigenwaarde ook vaak foutief beoordelen. Maar als je het…
Eigenwaarde: waardeer jezelf!Eigenwaarde: waardeer jezelf!Het gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Ben jij tevreden met jezelf? Hoe groot is jou eigenwaarde? Hoe…
Emotionele Intelligentie (EQ)Gevoelens, voor sommigen makkelijk om over te praten, voor anderen een onderwerp die men maar liever vermijdt. Gevoelens…

Probeer de werkelijkheid niet slechts lineair te verklarenProbeer de werkelijkheid niet slechts lineair te verklarenOm de werkelijkheid te begrijpen zoeken we vaak een lineaire verklaring volgens het oorzaak-gevolg principe: uit het een…
Bekijk de ander eens vanuit een ander gezichtspuntBekijk de ander eens vanuit een ander gezichtspuntWaar mensen met elkaar omgaan is er altijd sprake van beïnvloeding, ook al is dat vaak onbedoeld. Men heeft een beeld va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gratisography, Pexels
  • Rita Steens: Menselijke communicatie, een zoektocht naar haar complexiteit
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 09-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.