Eigenwaarde: waardeer jezelf!

Eigenwaarde: waardeer jezelf! Het gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Ben jij tevreden met jezelf? Hoe groot is jou eigenwaarde? Hoe is het met je zelfvertrouwen gesteld? Denk jij positief over jezelf? Ben jij de moeite waard? Jezelf gelukkig voelen en het geluk gevoel creëren doe je door te bouwen aan je eigenwaarde. Wat zijn de voordelen van een goed gevoel voor eigenwaarde? Heb jij een laag gevoel van eigenwaarde?

Wat is het?

Wat is eigenwaarde? Eigenwaarde is de waarde dat jij jezelf waardeert. Bezit jij een hoge eigenwaarde dan denk je voornamelijk positief over jezelf. Gedachten over jezelf kunnen zijn:
  • “Ik ben een leuk mens!” of
  • “Ik ben goed zoals ik ben!” of
  • “Ik ben goed in wat ik doe!”
Bezit jij een lage eigenwaarde dan denk je vaak negatief en kritisch over jezelf. Gedachten over jezelf kunnen zijn:
  • “Ik ben niet aantrekkelijk, lief of aardig (genoeg)!”
  • “Ik ben niet slim (genoeg)!”
  • “Ik schiet altijd te kort!”

Succesvol leven

Hoe jij over jezelf denkt, zijn de bouwstenen van je leven. Jouw gevoel van eigenwaarde kan je leven maken of breken. Een goed gevoel van eigenwaarde is de belangrijkste bouwsteen van een succesvol en gelukkig leven. Hoe kan je gelukkig worden als je negatief over jezelf denkt? Hoe kan je een succesvol leven opbouwen als je te kritisch over jezelf denkt? Als jij jezelf weet te waarderen, voel je geen onzekerheid.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van een goed gevoel voor eigenwaarde?
  • Voldoende eigenwaarde neemt je onzekerheid weg,
  • Voldoende eigenwaarde neemt je jaloezie weg,
  • Voldoende eigenwaarde neemt je verlegenheid weg,
  • Voldoende eigenwaarde geeft je de kracht om vaker “nee!” te zeggen,
  • Voldoende eigenwaarde geeft je grip op je eigen leven,
  • Voldoende eigenwaarde geeft je een sterk gevoel,
  • Voldoende eigenwaarde geeft je een optimistisch gevoel.

Laag gevoel van eigenwaarde

Heb jij een laag gevoel van eigenwaarde? Hoe weet je of je te maken hebt met een laag gevoel van eigenwaarde?
  • Heb jij het gevoel dat het leven je overkomt i.p.v. dat je grip op je eigen leven hebt?
  • Laat jij anderen bepalen hoe jou leven er uit ziet?
  • Laat jij omstandigheden bepalen hoe jou leven er uit ziet?
Als je op bovenstaande met “ja” gereageerd hebt, dan is er sprake van een laag gevoel van eigenwaarde. Vaak zal je denken dat het toch niet uit maakt wat je doet. Toch? Uiteraard hebben wij als mens niet alle zaken van het leven zelf in de hand, maar een hoop dingen wel!

Jezelf accepteren

Laten we eerlijk zijn: het is moeilijk, heel moeilijk, om jezelf te accepteren en positief over jezelf te denken. Maar het is niet onmogelijk! Het gevoel dat ons vaak dwarszit is:”Het is niet snel goed genoeg!” Waar komt deze negativiteit toch vandaan? Want we hebben er allemaal last van en het dwarsboomt ons allemaal als we onszelf willen aanvaarden. Bescheidenheid. Wij zijn opgegroeid met het idee om bescheiden te zijn. Hierdoor letten we voornamelijk op die dingen die wij niet goed (genoeg) vinden aan onszelf.

Waarom is het zo moeilijk?

Waarom is het zo moeilijk om jezelf te accepteren? Tijdens onze jeugd hebben we zowel met bescheidenheid te maken gehad als met onze omgeving. Jezelf accepteren zoals je bent begint al als kind en wordt gevoed door de liefde en aandacht van mensen uit je omgeving. Een kind dat opgroeit in een liefdevolle omgeving zuigt deze liefde op als een spons en leert zichzelf positief te accepteren. Een kind dat opgroeit in een omgeving waar veel kritische geluiden te horen zijn, zal het kind een lager gevoel van eigenwaarde ontwikkelen:”Zie je wel, je doet het ook nooit goed (genoeg)!”

Successen en mislukkingen

In het verdere leven van het kind dat dit gevoel van eigenwaarde versterkt of verzwakt worden. Als het kind op school gepest wordt, zal het gevoel van eigenwaarde flink afnemen. Maar ook later, tijdens successen en mislukkingen in het verdere leven van het kind, zal het gevoel van eigenwaarde toenemen of juist doen afnemen. Toch kan iedereen leren zijn gevoel van eigenwaarde te vergroten, toch kan iedereen leren zichzelf te accepteren.

Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen is dat je jezelf hebt geaccepteerd. Zelfvertrouwen kan je leren. Zelfvertrouwen krijg je niet door negatieve gedachten te onderdrukken: hoe sterker ze terugkomen. Ook hoef je niet geforceerd positief te gaan doen. Maar een lijstje maken over positieve eigenschappen van jezelf is een heel goed begin! Neem dit lijstje overal mee naar toe en iedere keer als je het gevoel krijgt dat je gevoel van eigenwaarde begint te verzwakken: even spieken op je lijstje van positieve eigenschappen. Meer weten over zelfvertrouwen vergroten? Lees de special over zelfvertrouwen.
© 2011 - 2025 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfvertrouwen stimulerenHet is voor cliënten heel belangrijk dat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Hoe zelfstandiger ze kunnen fun…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Geluk zit in een klein hoekje: iedereen kan het pakken!Sommige mensen lijken al het geluk van de wereld te hebben. Op de één of andere manier hebben zij altijd alles goed en s…
Het fenomeen eigenwaardeHet fenomeen eigenwaardeOver eigenwaarde horen we steeds meer, het belang en waarom we eigenwaarde ook vaak foutief beoordelen. Maar als je het…

Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Waarom dankbaar zijn dat je in deze ellendige wereld leeft?mijn kijk opWaarom dankbaar zijn dat je in deze ellendige wereld leeft?Ons wordt geleerd blij in het leven te staan en, als je gelovig bent opgevoed, dankbaar voor het leven dat God ons heeft…
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.