Hoe voer ik een gesprek met mijn kind?

Hoe voer ik een gesprek met mijn kind? Een gesprek voeren met je kind lijkt makkelijk en toegegeven, bij sommige kinderen gaat dit ook vanzelf. Dit geldt niet voor ieder kind, niet ieder kind is even spraakzaam en weet zich goed uit te drukken. Een gesprek (leren) voeren met je kind is echter wel belangrijk voor de communicatieve ontwikkeling. Je kind leert zijn/haar gevoelens te uiten en als ouder weet je dan wat er in je kind omgaat en kun je wanneer nodig ondersteunen.

Communicatieve ontwikkeling

Door met je kind te praten verbeter je zijn/haar communicatieve ontwikkeling. Hierdoor zal je kind zich steeds beter kunnen uiten en kunnen uitdrukken. Dit is ook weer goed voor de sociale ontwikkeling en voor het ontwikkelen van de taal.

Leer kijken en luisteren

Een goed gesprek begint altijd eerst bij jezelf. Om je kind te leren praten over dingen die hem of haar bezighouden is het belangrijk om tijdens het gesprek je kind goed in de gaten te houden en om te leren luisteren.

Kijken

Wanneer je zelf iets vertelt, let dan op de reactie van je kind en speel hierop in. Kijkt je kind verveeld, stop dan met praten en stel bijvoorbeeld een vraag of begin over iets anders. Kijkt je kind geïnteresseerd, dan weet je dat het een onderwerp is waar je het vaker over kunt hebben. Wil je kind tijdens je verhaal een vraag stellen, laat dit dan toe.

Luisteren

Wanneer je kind zelf iets vertelt, luister dan oprecht. Kijk geïnteresseerd (ook al is het onderwerp niet iets wat je interesseert) en stel vragen over het onderwerp. Het tonen van interesse zorgt ervoor dat je kind het gevoel krijgt dat wat hij/zij vertelt er ook toe doet en dat hij/zij ook meer uit zichzelf zal gaan vertellen.

Hoe te beginnen

Allereerst is het belangrijk zelf ook iets aan je kind te vertellen en om hier en daar vragen te stellen.

Zelf vertellen

Vertel over iets wat je die dag hebt meegemaakt of over hoe je vroeger was (thuis of op school) toen je de leeftijd had van je kind nu. Houd het verhaal kort en praat niet te lang. De aandacht van je kind is kort. Bedenk bij je verhaal dat je kind in een andere belevingswereld zit en een eenvoudigere woordenschat heeft dan jij. Vermijd moeilijke woorden en probeer zoveel mogelijk beeldspraak te gebruiken. Bijvoorbeeld door in plaats van te zeggen "het was erg druk in de supermarkt", gebruik "er stonden wel 10 mensen voor de kassa te wachten". Let hierbij ook op de gezichtsuitdrukkingen van je kind of het verhaal interessant is of te moeilijk.

Vragen stellen

Is je kind aan het woord, schroom je niet om dan een vraag te stellen aan je kind over het vertelde om je belangstelling te tonen. Ga echter ook niet door het verhaal heen praten, maar wacht tot je kind is uitgepraat. Is je kind stil en wil je iets weten, dan is het beter om een open vraag te stellen. Dit is vooral belangrijk als je het gevoel hebt dat je kind iets dwars zit en je een en ander wilt weten. Stel dan geen vraag waar je kind eenvoudig "ja/nee/leuk" op kan antwoorden, maar liever een open vraag zoals " wat heb je vandaag op school getekend/gemaakt/gedaan"? of misschien " ik heb het gevoel dat je iets dwarszit, is er iets gebeurd"? Wil je kind echter niet antwoorden, ga dan niet dwingen of aanhouden, dit werkt averechts.

Het juiste moment kiezen

Kies het juiste moment om een gesprekje te beginnen, een moment wanneer je kind ontspannen is. Dit kan zijn tijdens een (gezamenlijk) knutselwerkje, tijdens de afwas of tijdens het eten, of onderweg in de auto, op de fiets, etc. Probeer een gesprekje niet af te dwingen op een tijd die jou per se uitkomt als dit niet voor je kind geldt. Misschien wil je kind juist ongestoord eten of is het geconcentreerd met iets bezig, of misschien is er net een televisieprogramma dat hij/zij wil zien. Dan is het beter om een ander moment af te wachten. De leukste gesprekken zijn vaak op ontspannen momenten.

Geduld is een schone zaak

Het kan soms een tijdje duren voordat je kind uit zichzelf begint te praten of meer uit zijn schulp komt. Bij sommige kinderen kan het meer voeten in de aarde hebben dan bij andere kinderen. Zorg er gewoon voor dat je kind zich vertrouwd voelt om zich te uiten en heb geduld.
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gesprekken met kinderen met hechtingsproblematiekGesprekken met kinderen met hechtingsproblematiekEen van de problemen die kinderen met hechtingsproblematiek hebben is dat ze niet veel vertellen. En dat ze hun emoties…
Communiceren op niveau van je kindOf je nu je kind wilt terechtwijzen of belonen of gewoon iets medelen: communiceren op niveau van je kind is zeer belang…
Als je kind ouderdoof isIn dit artikel achtergrondinformatie over hoe het komt dat kinderen ouderdoof worden en wat je als ouder kan doen om dit…
Slecht luisterenSlecht luisterenSoms ben je een gesprek aan het voeren en bekruipt je het gevoel dat de ander niet naar je luistert. Vaak kan je echter…

De meest voorkomende hoofdgebarenDe meest voorkomende hoofdgebarenHoewel we meer ingewikkelde en moeilijke gebarentaal kunnen aanleren, zijn er in ons dagelijks leven veel voorkomende ho…
Harlinges mien taaltsje - dialect van HarlingenHarlinges mien taaltsje - dialect van HarlingenHet Harlinges wordt gesproken in Harlingen. Het is een Stadsfries dialect, dat overeenkomsten vertoont met het Liwwaddes…
Bronnen en referenties
  • http://www.ouders.nl/artikelen/communiceren-met-kinderen-van-4-tot-12
  • www.wikipedia.org
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 19-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.