Algemene tips over onderhandelen
De meeste mensen staan er niet zo bij stil, maar onderhandelen is iets wat je ontzettend vaak doet. Je gebruikt het in het dagelijks leven, meestal bijna natuurlijk. Een dochter die met haar ouders overlegd over de tijd die ze thuis moet komen, vrienden die praten over waar ze uit zullen gaan, het zijn simpele voorbeelden van onderhandelen. Je staat er niet bij stil, maar het is een vaardigheid die je veel gebruikt in je leven. Daarom kan het heel handig zijn om er wat meer bij stil te staan. Er zijn een paar simpele tips die je verder kunnen helpen bij het onderhandelen, tips die bruikbaar zijn voor iedereen.
Voorbereiding
Je weet meestal van te voren wel dat je ergens over moet onderhandelen. Als je iets aan je baas, partner, vrienden of wie dan ook wilt vragen, zoek je daar meestal een goed moment voor uit. Een moment waarbij je het gevoel hebt dat de ander wel eens ja zou kunnen zeggen op je voorstel. Als je je beseft dat je zo’n moment zoekt, dan kan je je ook meteen realiseren dat je ergens over gaat onderhandelen. Voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor onderhandelen. Je moet je eigen belangen op een rijtje hebben, maar je moet ook stil staan bij de belangen van de ander. Heb je iets waarmee je de ander zou kunnen overtuigen? Ben je zeker van je zaak? Het zijn vragen die je van te voren aan jezelf moet stellen, het zorgt ervoor dat je tijdens de onderhandeling een stuk zekerder bent.
Belangen
Stil staan bij de belangen is heel belangrijk. Onderhandelen gaat heel vaak snel over de inhoud, terwijl nadenken over de belangen van jezelf en van de ander, nog belangrijker is. Waarom neemt de ander een bepaald standpunt in? Als je de achterliggende gedachten weet, kan je daar op inspelen. Je zou de ander kunnen overtuigen van je eigen belang, of je maakt juist gebruik van de belangen van de ander. Neem als voorbeeld het overleg tussen moeder en dochter over het uitgaan. De dochter wil laat thuis zijn, de moeder wil dat ze voor middernacht binnen is. Wat is het belang van de moeder? Ze wil graag dat haar dochter veilig binnen is. De dochter weet dit, daarom geeft ze aan dat alle vriendinnen samen naar huis fietsen, maar wel pas om drie uur. Uiteindelijk geeft de moeder toe, omdat ze het belangrijker vindt dat haar dochter niet alleen fietst, dan dat ze op tijd binnen is. Het belang is dus eigenlijk niet de tijd, maar de veiligheid van haar dochter. Als je goed nadenkt over de belangen van een ander, kan je daar dus gebruik van maken.
Duidelijkheid
Tijdens het onderhandelen is het van belang dat duidelijk is wat er bedoeld wordt, anders zal de ander nooit met je mee gaan in het onderhandelen. Als je heel vaag blijft, zal dat niet geaccepteerd worden en komt de onderhandeling eigenlijk niet goed tot stand. Zet voor jezelf op een rijtje wat je precies wilt zeggen, zodat je op het moment van de onderhandeling zelf niet met een mond vol tanden staat. Probeer uit te leggen wat je bedoelt met wat je zegt, leg uit waarom je bepaalde dingen wilt. Zo geef je de ander de ruimte om daar over na te denken en er op te reageren. Als je allebei helder en duidelijk communiceert, gaat de onderhandeling vaak beter en zal deze sneller afgerond kunnen worden. Het is belangrijk dat je begrijpt wat je zelf wilt, want als je dat zelf al eigenlijk niet weet, hoe kan je dan de ander overtuigen? Alles moet voor jezelf duidelijk zijn en je moet er voor kunnen zorgen dat je ook duidelijkheid kan scheppen bij de ander, want als je jezelf overtuigd hebt, moet dat ook bij de ander lukken.
Toegeven
Toegeven, het lijkt niet zo voor de hand liggend bij het onderhandelen. Toch is het dit eigenlijk wel. Natuurlijk wil je met het onderhandelen iets bereiken, maar als je niet flexibel bent, schiet je niet op. De ander wil ook onderhandelen, maar diegene wil ook iets bereiken. Hou daar rekening mee, hou iets achter de hand om de ander toe te kunnen zeggen. Stel voor jezelf wel harde grenzen op, zodat je niet verder gaat dan je eigenlijk wilt, maar bedenk ook iets wat je de ander zou kunnen aanbieden, om er voor te zorgen dat hij mee gaat in de onderhandeling. Dit zorgt er vaak juist voor dat iemand uiteindelijk toch toegeeft aan wat je wilt bereiken. Als je op je strepen staat en je niets toegeeft, is er een grote kans dat de ander precies hetzelfde doet en dan schiet je er uiteindelijk niets mee op.