Amerikaanse gevangenissen

In Amerika gaat het er in de gevangenissen heel anders aan toe dan in Nederland. De bewakers zijn daar vele malen strenger dan in ons land. 1 op de 100 Amerikanen zit in de gevangenis, in totaal zijn dit ongeveer 2,3 miljoen mensen.

Arme mensen uit probleemwijken

Heel vaak zijn arme mensen uit probleemwijken de dupe van misdaad. Het grootste deel van de gedetineerden komt uit arme gezinnen. Veel gevangenen zijn hier opgepakt wegens drugshandel.

De meeste gevangenen

Meer dan een procent van de bevolking zit dus in de gevangenis. De jaarlijkse kosten per gevangene bedragen hier zo’n 20.000 dollar. Amerika is dan ook het land met de meeste gevangenen. Het staat op nummer een van de wereld. Het gevolg van het aantal toenemende straffen, is het toepassen van steeds strengere straffen. De misdaad wordt steeds harder aangepakt. Ook het bezit van softdrugs, als marihuana, wordt hier zwaar gestraft. Rechters zijn verplicht om voor sommige misdrijven straffen op te leggen, zoals de overtreding van de drugswetten. Dit treft vooral de minderheden.

Drie keer is levenslang

Veelplegers op meerdere terreinen worden, in veel Amerikaanse staten, bij drie veroordelingen voor levenslang achter de tralies gezet. Dit wordt ook wel de three strikes and you’re out-regel genoemd. Het kan dus voorkomen dat een onschuldig iemand hier de dupe van wordt, maar vaak genoeg worden de meest gevaarlijke criminelen voor altijd opgesloten.

Absoluut geen pretje

Het leven in een Amerikaanse gevangenis is elke dag hetzelfde. Soms mogen gedetineerden, na een aantal dagen binnen zitten in een geïsoleerde cel, het recreatieterrein op om even te sporten. In de beruchtere gevangenissen, waar de meest gewelddadige criminelen vastzitten, is het absoluut geen pretje. Het leven is hier min of meer vergelijkbaar met de hel. Dagelijks worden er mensen mishandeld, verkracht of zelfs vermoord. De gevangenen zelf maken elkaar het leven zuur. Ze gaan hier dus gewoon nog rustig door met hun criminele activiteiten.

Gevangenisbendes

Ook worden er hier gevangenisbendes gevormd, ofwel Security Threat Groups. Dit is een bende die binnen de gevangenis weer actief is. De Amerikaanse bendes zijn het meest bekendst. Het doel van de bendes was eigenlijk om de leden te beschermen tegen andere gedetineerden, maar inmiddels gaat het veel verder dan enkel bescherming bieden. Zo komen intimidatie en afpersing veel voor. Net als de handel en het bezit van verboden middelen als alcohol, drugs, tabak en geld. Zelfs ernstige mishandeling en moord komen er voor. De bendes oefenen zelfs invloed uit op de georganiseerde misdaad buiten de gevangenis. Ze vormen zelfs weer afdelingen in andere gevangenissen. Het is dus een compleet netwerk. De meeste gevangenen zijn ook niet echt bang meer. Vaak zijn ze voor levenslang of terdoodveroordeeld. Ze hebben dus niets meer te verliezen.

De meest beruchte gevangenissen

De meest beruchte gevangenissen in Amerika zijn San Quentin in Californië, Rikers Island in New York en Administrative Maximum Unit Prison (ADX) in Colorado. Hier zijn de meest beruchte criminelen bij elkaar gezet. Vaak delen ze met meerdere mensen een cel. Medegevangenen hebben dan ook dikwijls ruzies met elkaar. Wat weer leidt tot zware gevechten en mishandelingen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 3 gevaarlijkste gevangenissen van de wereldElke gevangenis is een verschrikking, binnen de muren van een gevangenis houdt criminaliteit bijna altijd stand. Met nam…
Gevangenissen in NederlandGevangenissen in NederlandIn Nederland zijn meerdere gevangenissen te vinden. De ene gevangenis is net even strenger dan de andere, maar iedere ge…
Huis van bewaring en gevangenisHuis van bewaring en gevangenisHuis van bewaring, gevangenis, penitentiaire inrichting: Een huis van bewaring of een gevangenis: in beiden zitten mense…
Recensie: Prison Break (tv-serie)recensieRecensie: Prison Break (tv-serie)De tv-serie Prison Break gaat over Michael Scofield, een ingenieur die zich vrijwillig laat opsluiten in de gevangenis o…

Leven in de gevangenisVeel mensen denken dat het leven in de Nederlandse gevangenis vergelijkbaar is met het verblijf in het hotel. Toch is hi…
Hoe bezuinig ik op water? Tips om water te besparenHoe bezuinig ik op water? Tips om water te besparenHet is crisis en dat voelt iedereen in zijn portemonnee. Dus wil iedereen gaan besparen en beknibbelen op tal van zaken.…
Bronnen en referenties
  • Bryan Batchelor, gevangene Minnesota (Stillwater Correctional Facility)
  • American Prisons
  • Write a Prisoner
Reacties

Sjors, 02-12-2013
Ik heb een vraag. Hebben in Amerika gevangenen een computer in hun eigen cel met internet?
Er is iemand die beweert continu te kunnen mailen vanuit zijn cel! Reactie infoteur, 02-12-2013
Beste Sjors,

nee, dit is niet mogelijk. Over het algemeen zijn de cellen in Amerika 2 meter bij 3 meter groot. Er staat een 1-persoons bed in en een bureau. Met een beetje geluk een gesloten kast, maar vaak blijft het bij een open kast. Zij mogen wel zelf pennen (van een standaard ontwerp, ongevaarlijk), papier, stiften, kwasten, boeken e.d. kopen van de inkomsten die zij hebben in de gevangenis. Gevangenen kunnen wel mail ontvangen. Zij hebben een eigen mailadres. Ze mogen de mail echter niet zelf openen. De belangrijke binnengekomen mail wordt uitgeprint door de bewaking en in de cel bezorgd. Als zij voor een belangrijk doeleinde een internetsite moeten bezoeken voor informatie, bijvoorbeeld voor een studie, dan mogen zij de website opgeven en zorgt de bewaking (vaak tegen betaling) dat de site compleet uitgeprint wordt. In enkele gevangenissen mogen de gevangenen onder toezicht zelf even op internet, maar dit gebeurt in een zaal waar meerdere bewakers aanwezig zijn. Dit mag alleen in heel bijzondere gevallen. Bijvoorbeeld als er iemand is overleden en zij willen een bericht sturen, maar de post zou te laat komen. Dan nog is dit zeker niet in de cel en uitsluitend onder streng toezicht. Alles wat gevangenen schrijven en ontvangen wordt eerst door de bewaking gelezen voordat het naar de gevangenen gaat of naar de ontvanger wordt verzonden. Ze mogen ook geen telefoons in de cel, dus internet via een mobiel is ook niet mogelijk. De persoon die jou deze informatie geeft, geeft je dus informatie die zeker niet klopt helaas.

Groetjes, Marensa

Chrizz (infoteur), 31-10-2013 #2
Goed artikel, gelukkig hebben we in Nederland een rechtsysteem wat iets beter doordacht ik elkaar zit. Trouwens, het is "three strikes and you're out", niet "times". Reactie infoteur, 01-11-2013
Beste Chrizz,

bedankt voor het compliment en de tip voor wijziging. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het direct aangepast in de tekst, dus bedankt daarvoor!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 01-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.