De beste versie van jezelf: vrouw in het bedrijfsleven

De beste versie van jezelf: vrouw in het bedrijfslevenVrouw in het bedrijfsleven. Zeker in hogere functies tref je nog altijd een bolwerk van 'old boys.' Vrouwelijke talenten komen echter steeds meer in de kijker. Het is niet langer taboe om vrouwelijke en mannelijke talenten te benoemen, hoezeer we ook individu blijven. Zo lang vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in bedrijfsleven, hoger onderwijs en regering, blijft het een balanceer-act: jezelf blijven én je toch optimaal profileren. Veranderexpert Miranda Kampers geeft handvatten.
Het bedrijfsleven is in beweging. Nou ja, een beetje dan. Langzamerhand sijpelt het besef door dat een rijtje van vijf oude mannen uit een 'old boys network' staat voor meer van hetzelfde. Bedrijven die vrouwelijke en mannelijke talenten 'mixen' scoren aantoonbaar beter. Zelfs bedrijfsadviseurs reppen van een tijd waarin wellicht het vrouwelijke leiderschap de gaten kan stoppen die een onevenwichtig mannelijk bedrijfsmodel oplevert: overmatig individualisme, gebrek aan zoeken van de samenhang, risicovol ondernemen. Dan nog is er het beruchte glazen plafond. Niet alleen ideeel, omdat mensen op machtsposities - bewezen - geneigd zijn om een jongere (dus vaak mannelijke) versie van zichzelf aan te nemen. Ook feitelijk, omdat met name het hogere segment van het bedrijfsleven ervan uitgaat dat.. je een 'Libelle-huisvrouw oude stijl' thuis hebt zitten zodat je zelf die zestig uur per week vol kunt maken.

Keerzijde van de medaille

Lang was het taboe om vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten onder te verdelen. We waren toch allemaal mens? Klopt nog steeds, we zijn voor alles mens en individu. Maar zelfs wetenschappelijk is aantoonbaar dat vrouwen en mannen globaal gesproken elk hun eigen kwaliteiten aanbrengen. Aan het vrouwelijke 'model' zit een keerzijde. Waar mannelijke kwaliteiten gedwarsboomd worden door zelfoverschatting en risico-gedrag, dwarsbomen vrouwen zichzelf door de keerzijde daarvan: zelfonderschatting en overmatige risicomijding. Datzelfde geldt voor het slaan op de eigen trom. Terwijl mannelijke collega's vaak geen been zien in het praten over successen en kwaliteiten, zijn vrouwen minder geneigd te koop te lopen met hun kwaliteiten. Zolang het meest gangbare bedrijfsmodel echter nog onevenwichtige accenten legt op mannelijke kwaliteiten, is het zaak dat vrouwen die extra stap naar voren wél gaan zetten.

Afleiding van persoonlijke groei en succes

Een andere factor is de vrouwelijke neiging om zich in het umfeld te voegen, en zichzelf niet zo snel individueel op te stellen en te profileren. Al de genoemde factoren hebben een relatie met de vrouwelijke neiging om zich door angst en bedachtzaamheid te laten leiden. ‘Wanneer je bang bent een order niet binnen te kunnen slepen, verlam je jezelf in plaats van lef te tonen in een verkoopgesprek,’ zegt veranderexpert Miranda Kampers in het nieuwe boek ‘De beste versie van jezelf!’. ‘Wees bereid te doen wat nodig is.’

"Sla niet door naar een mannelijke aanpak"

Kampers heeft in dat kader een wellicht onverwachte maar heel nuttige waarschuwing: ‘Sla niet door in je aanpak, denk niet dat je overeind blijft door een meer mannelijke aanpak te kiezen. Ambitie en vrouw-zijn kunnen echt wel samengaan. En dat verwacht de zakenwereld ook. Wees zakelijk, maar blijf dicht bij jezelf.’ Dus eigenlijk: het beste uit je eigen vrouwelijke kanten verenigen met het aanspreken van eventueel onderbelichte mannelijke kanten. Niet alleen een aanrader voor vrouwen overigens, maar ook een succesrecept voor de man, die de vrouwelijke kanten onderbelicht kan laten. Al met al een mooi en bewezen succesvol streven, maar: lastig. Als vrouw kun je je gaan spiegelen aan de stoerheid en soms overmatige zelfprofilering om je heen, of je kunt juist verlamd raken en die stap naar voren helemaal niet zetten. De kunst is om persoonlijke presentatie en stijl te accentueren waar nuttig, en er toch voor te waken dat je onvoldoende jezelf bent - zoals de vorige generatie vrouwen die zich in een mannenbolwerk van machtsorganen waagde.

Miranda Kampers

Miranda Kampers is expert in het zichtbaar maken van waarden. Met haar bedrijf M8 Communicatie werkt ze aan de groei van mensen en organisaties. Ze geeft trainingen, workshops en lezingen om ondernemende mensen in beweging te zetten. Met haar boek 'De beste versie van jezelf!' wil Kampers vrouwelijke professionals laten zien hoe ze in drie stappen tot een sterk eigen merk kunnen komen en zo ook tot meer plezier en energie in het werk. De focus ligt op het richten op je talenten en waarden. Kampers biedt hiermee handvatten om de eigen opmerkelijke waarde te bepalen en deze onderdeel te maken van de persoonlijke strategie. Maar vooral zet ze aan om zelf in actie te komen om die beste versie van jezelf te worden.

Het boek

De beste versie van jezelf!
Miranda Kampers
Sdu Uitgevers (een imprint van Sdu Uitgevers)
ISBN 978 90 5261 886 9 - 192 pagina’s - € 29,95
© 2011 - 2025 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Persbericht Sdu Uitgevers / Academic Service