Model worden: de eisen

Model worden: de eisen Heel veel jonge meiden dromen ervan: fotomodel worden. Het lijkt ze geweldig om modeshows te lopen, op de cover van een beroemd tijdschrift te staan en in reclamespotjes te spelen. Jammergenoeg genoeg moet je hiervoor aan erg strenge eisen voldoen. In dit artikel is te lezen wat nou precies de eisen zijn wanneer je model wilt worden.

De eisen

Lengte

Wanneer je jezelf inschrijft bij een modellenbureau zal er altijd gevraagd worden naar je lengte. De ideale lengte voor een model is tussen de 1.72 en 1.82. Wanneer je kleiner bent dan 1.72 of groter dan 1.82 zal het waarschijnlijk moeilijk worden om model te worden: bij een modeshow ben je dan veel kleiner of groter dan de rest van de modellen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Maten

Niet alleen je lengte is belangrijk, ook de rest van je figuur. Modellenbureau's nemen het liefst meiden met confectiemaat 32-36 aan. Dit houdt in dat je borstomvang tussen de 80-90 centimer moet zijn, je taille rond de 60 centimer en je heupen maximaal 90 centimer. Modellen met een heupomvang groter dan 90 centimer zullen het over het algemeen gewoon goed doen en genoeg werk hebben, maar in de grotere modesteden, zoals Parijs en New York, is de kans groter dat een model geweigerd wordt door een te grote heupomvang. Natuurlijk moet je ook niet te mager zijn, dit kan ook een reden zijn dat een modellenbureau je weigert.

Gezicht & Uitstraling

Ook al ben je 1.80 en heb je de perfecte maten: zonder het juiste gezicht en de uitstraling kom je er niet. Qua uiterlijk zijn er geen stricte eisen waar je aan moet voldoen. Wel vindt men in de modellenwereld meiden met een groot voorhoofd, een rechte neus en volle lippen meestal erg mooi. Maar dit betekent niet dat je met dunnere lippen of een neus die niet helemaal recht is geen model kan worden: het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje. Ook moet je een goede uitstraling hebben en fotogeniek zijn. Ook al ben je nog zo mooi, als je niet fotogeniek bent en geen uitstraling hebt, is modellenwerk niks voor jou.

Verzorging

Ook is een goede verzorging een van de eisen waar je aan moet voldoen als je model wilt worden. Het is de bedoeling dat je er te allen tijde verzorgd uitziet. Houd de nagels van je handen en voeten dus netjes, verzorg je huid goed en zorg dat je haar er mooi en gezond uitziet.

Flexibiliteit

Als model wordt van je verwacht dat je heel flexibel bent. Opdrachtgevers die een fotoshoot met jou willen doen, houden geen rekening met de dagen dat je moet werken of naar school moet. Je moet dus af en toe een dag kunnen missen. De omstandigheden van een fotoshoot zijn ook niet altijd even fijn: soms moet je in de ijskoude regen poseren, of juist in de hele erge hitte. Ook kan het zijn dat je je helemaal hebt verheugd op een fotoshoot, maar dat je een uur van te voren wordt afgebeld. Met zulke situaties moet je dus goed om kunnen gaan.

Voldoe je niet aan de eisen? Geen paniek!

De bovenstaande eisen gelden natuurlijk niet voor alle soorten modellen, alleen voor de fashionmodellen. Bijna elk groot modellenbureau heeft een aparte afdeling voor meiden die niet helemaal aan de eisen voldoen, de zogenaamde afdeling 'Specials'. Als je bijvoorbeeld geen maatje 36 hebt maar wel heel fotogeniek bent, pas je perfect binnen deze categorie. Ook als commercieel model hoef je niet aan hele strenge eisen te voldoen. Commerciele modellen zijn bijvoorbeeld vrouwen die reclame maken voor de Wehkamp, Otto of een reclamespotje maken voor Dove.
© 2011 - 2024 Nugt1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Model worden  Hoe doe je dat?Model worden Hoe doe je dat?Model worden is een droom van veel meisjes. Vooral tienermeiden willen er net zoals de beroemde topmodellen uitzien die…
De verschillende soorten modellenDe verschillende soorten modellenVeel mensen denken dat je alleen model kunt worden als je heel erg lang bent en de juiste maten hebt. Maar dit is niet z…
Fashion model: mannelijk fotomodelFashion model: mannelijk fotomodelWie denkt dat de meiden het alleen goed doen in modellenwereld heeft het mis. Ook jongens en mannen zijn nodig in deze i…
DatabasemanagementsystemenEen database of gegevensbank is een verzameling van gegevens. Een goede manier om een database te organiseren is het rel…

Solliciteren na je opleidingHet is tegenwoordig een tijd waarin we leven, waarbij er weinig werk is. Veel mensen zijn op zoek en komen niet aan het…
De beste versie van jezelf: vrouw in het bedrijfslevenDe beste versie van jezelf: vrouw in het bedrijfslevenVrouw in het bedrijfsleven. Zeker in hogere functies tref je nog altijd een bolwerk van 'old boys.' Vrouwelijke talenten…
Nugt1 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.