Werkende moeders in de overgang

Werkende moeders in de overgang Hoe zwaar is het om in de overgang en een werkende moeder te zijn? Hoe zwaar drukt de belasting van alle verplichtingen en verantwoordelijkheden op de schouders van een vrouw die in de overgang zit, werkt, een eigen bedrijf heeft en (jonge) kinderen heeft? In ons hectisch leven, waar de druk van de maatschappij torenhoog is, draven we onszelf compleet voorbij. Hoe houd je alle ballen hoog in de lucht tijdens de overgang?

Werkende moeder

Wat is een werkende moeder?
Een werkende moeder is een vrouw die naast haar gezin en gezinsleven, er voor gekozen heeft te werken, een carriere of een eigen bedrijf te hebben. Een werkende moeder kan ook een vrouw zijn die naast haar gezin en gezinsleven noodgedwongen moet gaan werken wegens omstandigheden zoals financiele problemen. Een werkende vrouw met een gezin en een gezinsleven kan ook een werkende moeder zijn omdat ze graag zichzelf wil blijven ontwikkelen en/of omdat zij graag financieel onafhankelijk wil zijn.

Kritiek

Behalve de torenhoge verwachtingen van de maatschappij, waar vrijwel niemand aan kan voldoen, moeten de werkende moeders vaak veel kritiek verduren over het feit dat ze zowel moeder zijn met kinderen en werken. De ballen hoog houden om te kunnen voldoen aan alle verplichtingen en verwachtingen, is voor een vrouw vaak al een hele tour. De vrouw moet perfect zijn, terwijl niemand perfect is omdat we nou eenmaal mensen zijn. Daarbovenop krijgen werkende moeders met kritiek te maken en daarboven op krijgen deze werkende moeders, vroeg of laat, ook nog eens met de overgang te maken. Hoe zwaar is het leven van een werkende moeder in de overgang? Is het nog menselijk?

Hoe zwaar is de overgang?

Vroeg of laat komt de vrouw in de overgang terecht. Vroeg of laat komt de werkende moeder in de overgang terecht. Het zal per vrouw verschillen, maar over het algemeen mag aangenomen worden dat de overgang, lichamelijk en geestelijk, heel zwaar kan zijn. Het lichaam van de vrouw gaat een enorme verandering door en moet zich aanpassen, maar ook geestelijk moeten vrouwen de overgang verwerken. Niet iedere vrouw gaat gebukt onder de overgang, maar zo´n 20% van alle vrouwen die in de overgang zijn, waaronder ook de werkende moeders, zijn de lichamelijke en psychische klachten van de overgang zo ernstig dat het hun leven (zeer) negatief beinvloed. Veel vrouwen in de overgang hebben, behalve met de ongemakkelijke lichamelijke klachten, ook te maken met het volgende:
 • Depressieve gevoelens,
 • Onzekere gevoelens, maar ook met:
 • Opstandige gevoelens en grote weerstand en weerzin voelen tegen alle verplichtingen en verwachtingen.

Maatschappij

De westerse maatschappij stelt aan een ieder van ons, man of vrouw, torenhoge verwachtingen. We leven allang niet meer, we volgen enkel en alleen de weg van de verplichte verwachtingen. De druk is enorm. Vrijwel niemand, man of vrouw, kan aan deze torenhoge verwachtingen voldoen. Dat geeft onrust en onvrede. En dat straalt de gemiddelde Nederlander ook uit: we werken te hard om aan alle verplichtingen en verwachtingen te voldoen en we genieten te weinig van het leven. Leven? We rennen ons rot en rennen onszelf geregeld compleet voorbij. Dat geldt zeker voor een werkende moeder met (jonge) kinderen in de overgang.

Overbelast en overspannen

Heel veel werkende moeders zijn overbelast of zijn het bijna. Het huishouden, de kinderen, het werk of het eigen bedrijf, alle verplichtingen en verwachtingen, dat drukt heel zwaar op de schouders van een werkende moeder. Om het over eventuele financiele problemen maar te zwijgen. Het probleem wordt nog groter gemaakt door de vrouw zelf: onbewust neigt iedere vrouw tot perfectie. De maatschappij verwacht dat ook: de vrouw moet perfect zijn. De vrouw is echter een mens, een mens is niet perfect. Perfect zijn is niet menselijk. De druk is echter hoog voor een vrouw (overigens: ook voor een man!) om perfect te zijn. Is de vrouw daarbij ook nog eens een werkende moeder: moet ze helemaal perfect zijn en meer dan dat zelfs: ze wordt ongenadig aan kritiek onderheven als de moeder (noodgedwongen) buitenshuis moet werken. Op het werk heeft de vrouw vrijwel dagelijks met veranderingen te maken: nieuwe baas, nieuwe bedrijfsregels, nieuwe software, nieuwe hardware en enz. De druk is hoog, de vrouw is bijna overbelast en dan komt daarbovenop: de overgang!

Perfect

Wat zijn de oorzaken van overbelasting van werkende moeders (in de overgang)? Hoe kunnen succesvolle werkende moeders met een (op het oog) geweldig leven uit balans raken en overbelast raken?
Enkele oorzaken van overbelasting van werkende moeders in de overgang kunnen zijn:
 • Perfectionisme,
 • Beter willen presteren dan anderen,
 • Angst om te falen,
 • Angst om de controle over zichzelf te verliezen,
 • Onrealistisch beeld van zichzelf hebben,
 • Zichzelf willen bewijzen,
 • De enorme maatschappelijke druk die op vrouwen ligt,
 • Negatief zelfbeeld,
 • Het anderen altijd naar de zin maken

Rust

Iedereen heeft rust nodig. Rust om de batterijen weer op te laden. Even een kwartier helemaal nietsdoen kan al voldoende zijn. Juist voor een werkende moeder met (jonge) kinderen in de overgang, die altijd te maken heeft met een gebrek aan tijd, is een kwartier nietsdoen heel belangrijk! Ontdek de voordelen van even helemaal nietsdoen, juist als er een groot gebrek aan tijd in je leven is! Dagelijks rust nemen is de enige manier om voor een werkende moeder in de overgang alle ballen hoog in de lucht te houden. Hoe belangrijk en zinvol een kwartier nietsdoen is voor een werkende moeder in de overgang is te lezen in het volgende artikel: Nietsdoen. hoe moeilijk is het om helemaal niets te doen?

Geen tijd

Een werkende moeder met (jonge) kinderen in de overgang heeft een chronisch probleem: tijdgebrek. Hoe om te gaan met kostbare tijd? Enkele zeer bruikbare tips zijn te lezen in het volgende artikel: Time management tips: zorgvuldig omgaan met kostbare tijd.

Buikbare tips

Enkele andere bruikbare tips voor de werkende moeder kunnen te vinden zijn in de volgende artikelen:

Strijd tegen de overgangsklachten

De symptomen van de overgang zijn (oa)
 • Opvliegers en
 • Nachtelijk zweten

Lees verder

© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Helaas komt het tegenwoordig steeds meer voor dat mensen overspannen raken door werk of persoonlijke omstandigheden. Maa…
Symptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenSymptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenWat is het grote verschil tussen overspannen, overspannenheid en een burnout? Welke overspannen symptomen en burnout sym…
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…
Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders: hoe werkt het?Moeders voor Moeders is een initiatief waarmee zwangere vrouwen andere paren kunnen helpen om zwanger te worden. Door al…

10 tips voor een geslaagd geboortekaartjeBij een geboorte, hoort een geboortekaartje. Het is de manier waarop jullie aan de wereld vertellen dat jullie een kindj…
Geven van borstvoeding bij baby'sGeven van borstvoeding bij baby'sAls je net een kindje hebt gekregen, dan wil je er zo goed mogelijk voor zorgen. Het is dan ook belangrijk dat het kind…
Bronnen en referenties
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/70364-nietsdoen-hoe-moeilijk-is-het-om-helemaal-niets-te-doen.html
 • http://www.mamsatwork.nl/home/about/
 • http://www.voorwerkendemoeders.nl/
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/54412-overgang-en-menopauze-symptomen-kenmerken-en-klachten.html
 • http://kinderspul.blog.nl/nieuws/2006/05/15/werkende_moeders_gelukkiger
 • http://www.vrouwenovergang.nl/overg_zelfzorg/VoedingOvergang.php
 • http://www.gezondheidsplein.nl/discussiepunt/10/Ben-je-een-werkende-moeder-en-overbelast.html
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 19-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.