Verliefd op een collega: de gevolgen op het werk
Het is een goed teken als je het gezellig hebt met je collega. Verliefd zijn is iets dat normaal gesproken heerlijk is. Maar hoe moet het nu verder als jij en je collega verliefd worden op elkaar? Kun je het beter verborgen houden tegenover je leidinggevende, of kun je beter op zoek gaan naar ander werk? Wanneer de situatie uit de hand loopt, mag de werkgever maatregelen treffen omdat hij verantwoordelijk is voor een gezonde werkomgeving.
Verliefd op je collega
Een goede werksfeer is voor iedereen prettig. Verliefde mensen zorgen voor vrolijkheid en dynamiek op de werkvloer. Maar als je verliefd wordt op een directe collega dan is het toch ineens anders. De collega's kunnen zich gaan afvragen of het werk er niet onder gaat leiden en of er niet ruzies ontstaan als er relatieproblemen zijn. Problemen kunnen nog lastiger worden indien één van de twee verliefde collega's in een ondergeschikte functie werkt.
Taak van leidinggevende
De manager zal zorgen dat de verliefdheid op de werkvloer werkbaar blijft. Een werknemer heeft het recht op privacy en de werkgever kan zich er alleen mee bemoeien als hij een gerechtvaardigd belang heeft. Het kan heel goed zijn dat het werk er toch onder gaat leiden en dat iemand niet meer goed kan functioneren. Indien de situatie erg uit de hand loopt kan een werkgever verzoeken tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Je werkgever is ten alle tijde verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving.
Gevolgen op werkvloer
Een werkgever heeft niet in de hand wat een werknemer privé doet. Grote bedrijven hebben vaak een beleid om de gevolgen van een persoonlijk relatie op de werkvloer in de hand te houden. Zo kan er bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon ingeschakeld worden binnen de organisatie of er is een bedrijfscode van toepassing. De medewerkers zijn zo op voorhand bekend dat verkeerd gedrag consequenties kan hebben. De privacywet zorgt ervoor dat je privé-leven beschermd blijft ten aanzien van je werkgever. Regels zijn bedoeld om de werkvloer te beschermen. Hier moet gedacht worden aan roddels, voorkeursbehandlingen enz.
Overplaatsing
Een werkgever mag niet verlangen dat een relatie op de werkvloer verboden is of dat een relatie gemeld moet worden. Dat er een beleid is waarin omschreven staat hoe om te gaan met dit soort situaties is wel verstandig. Overplaatsing van een medewerker is een ingrijpende gebeurtenis en dit kan alleen indien de werkgever een zwaarwegende reden hiertoe heeft. Bij overplaatsing moet niet alleen gekeken worden naar het belang van de werkgever, maar net zo goed ook naar die van de werknemer. Een relatie tussen de leidinggevende en werknemer wordt wel als onwenselijk gezien omdat hier sprake is van een afhankelijkheidsrelatie.
Ontslag
Indien een situatie zo onwenselijk is en dat er geen oplossing mogelijk is, kan het voorgelegd worden aan de kantonrechter die kan besluiten om het dienstverband te beëindigen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd zonder dat de werknemer een vergoeding kreeg.
Lees verder