Pesten op het werk door een collega

Pesten op het werk door een collega Wie zelf werkt en gepest wordt, vindt dit onderwerp ongetwijfeld geen lachertje. Met een pestende collega is het onmogelijk om samen te werken en de ongepaste houding van die collega tegenover jou vind je onaanvaardbaar. Het kan zelfs zo ver gaan dat je jezelf niet meer goed voelt in je vel met als gevolg dat je niet meer functioneert in het uitoefenen van je job. De oorzaak ligt vaak in het feit dat de manier van werken van die collega je echt niet bevalt, of je geen vrede kan nemen met de onaangename houding van deze persoon. Tijd om actie te ondernemen! Maar hoe? Vaak sta je alleen in deze situatie en dien je het zelf maar op te lossen. Denk goed na hoe je een situatie van "pesten op het werk" kan uitklaren, zonder zelf bruggen op te blazen voor je verdere carrière.

Vervelende enerverende en pesterige houding

Het is niet leuk wanneer je gepest wordt op het werk. Je collega laat je niet uitspreken, lacht steeds als je een voorstel doet, reageert onverschillig tegenover jou en dreigt soms wel met fysieke agressie. Als deze situatie zich aankondigt, probeer dan niet al te heftig in te gaan op deze provocaties, maar doe alsof het je niet raakt. Net zoals bij een kind zal het geplaag wel stoppen als je de collega geen aandacht geeft. Hij zal net plezier halen uit het feit dat je jezelf zo opwindt. En dat mag je je collega uiteraard niet gunnen.

De dagelijkse samenwerking klikt niet

Bij de dagelijkse taken merk je dat jullie steeds opnieuw (bewust) een totaal andere visie hebben over de afwerking van een project. Je collega wil steeds gelijk hebben, ook al weet je dat je zelf gelijk hebt. Ook de manier waarop hij dit dan duidelijk maakt, bevalt je totaal niet. Hij kan niet verdragen dat jij gelijk hebt. Bij deze situatie tracht je af en toe je gelijk toch te halen, maar drijf het niet tot het uiterste. Tracht het slim te spelen zodat je je collega het gevoel geeft dat hij gelijk heeft, maar uiteindelijk jij gelijk hebt.

Blijf professioneel tegenover elkaar

Wat er ook aan de hand is, tracht je steeds professioneel te gedragen. Ruzies en scheldpartijen leiden tot niets. Indien je je niet professioneel gedraagt, kan je dit achteraf nog verweten worden. Vaak staan in het arbeidsreglement hier ook richtlijnen over. Het zou zonde zijn dat je als slachtoffer zo beschuldigd zou worden, terwijl het net je pestende collega is die alle ruzie veroorzaakt.

Praat eerst met je pestende collega

Hoe geraak je er nu uit? Vraag allereerst een gesprek met je collega en zeg dat je hier niet mee gediend bent. Vraag ook naar de reden waarom hij dit doet. Misschien zijn het gewoon frustraties in de privésfeer die hij toevallig uitwerkt op jou. Je kunt voorstellen dat hij er onmiddellijk moet mee stoppen, omdat het vreet aan je emoties en je fysieke paraatheid. Je kan je collega zeggen dat als hij dit niet doet, je genoodzaakt zal zijn om een gesprek aan te vragen met de vertrouwenspersoon van je bedrijf. Uiteraard dient het zover niet te komen, als jullie er beiden uit raken op een collegiale manier.

Informeer je vertrouwenspersoon

Betert het toch niet, dan is de enige optie een gesprek aan te vragen met je vertrouwenspersoon. Doe rustig je verhaal en zeg eerlijk wat je niet bevalt. Meer dan waarschijnlijk zal de vertrouwenspersoon aansturen op een gesprek met jullie drie om de situatie uit te klaren. Ga hier ook op in en tracht er positief naar toe te leven. Een gesprek met de vertrouwenspersoon erbij levert in vele gevallen een oplossing.

Wat als het pesten op het werk niet verandert

In een laatste poging om het pesten te stoppen, kan je de pestkop eens heel goed en gepeperd je mening zeggen, en wie weet houdt het dan wel vanzelf wel op. Bied echter al het bovenstaande geen oplossing en voel je je niet gesteund of au sérieux genomen, dan kan je eventueel uitkijken naar een andere baan. Let op, dit is niet aan te raden. Tracht steeds tot een oplossing te komen met de vertrouwenspersoon. In sommige gevallen mag dit immers niet baten, en om je gezondheid niet in gevaar te brengen, neem je dan toch die beslissing. Laat het zeker niet zover komen. Van baan veranderen staat immers gelijk aan je gewonnen geven en hierdoor zal de pestkop nog meer triomferen.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gedragscode tegen mobbing, intimidatie en pesten op het werkGedragscode tegen mobbing, intimidatie en pesten op het werkZo'n 500.000 Nederlanders worden regelmatig gepest op het werk of ondervinden andere vormen van ongewenst gedrag, zoals…
Gepest worden op het werkGepest worden op het werkPesten lijkt misschien iets voor kinderen, maar pesten op het werk komt ook vaak voor. Uit onderzoeken blijkt dat in EU-…
Wat is pesten/treiteren en wat zijn de gevolgen en motieven?Wat is pesten oftewel treiteren nu eigenlijk, en wat zijn de gevolgen en motieven hiervan? Bij pesten wordt met name aan…
Last van pesterijen op het werk?Last van pesterijen op het werk?Wat kun je doen als je door een of meer collega’s op het werk wordt gepest? Met welke reacties van het management of per…

De arbeidsovereenkomst: opzeggenEr kan een moment komen tijdens een dienstverband dat de werkgever of de werknemer van de arbeidsovereenkomst af wil. He…
De collectieve arbeidsovereenkomst (cao)De cao (collectieve arbeidsovereenkomst) hoor je wel een in het nieuws, of je leest er iets over in je arbeidscontract,…
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.